Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři nejzbytečnější věci na světě aneb jak šetřit.

Podle stařičkého a silně vousatého vtipu jsou to tyto: Mužské prsní bradavky, papežovo přirození a ROH. Pro později narozené Revoluční Odborové Hnutí. A jak jsme byli revolučně organizovaní, nikdo se nás neptal, zda chceme býti členy oné bolševikumilé organizace čili nic. Jakmile jste nastoupili do prvního zaměstnání, na pásce jste zjistili, že jste platícími členy ROH. Často jste ani nedostali onu rudou legitimaci se zlatým nápisem ROH, neb si je za účelem vylepování známek ponechala účtárna.

Odpusťte dědkovi rozvláčnost, než se dostane k meritu věci. Už to bude, už na to jdu, jenom se na mě nesmí pospíchat. Poslední projev hlasu veřejnosti, rozuměj volby, se zdál být hlasem rozumu . A reality. Reality v tom, že na dluh se nedá žít věčně a je třeba začít šetřit. Ono je to celkem nasnadě. Z důchodu musím zaplatit nájem, energie a služby. Z toho co zbude, musím vyčlenit část na živobytí, další, ostatně velmi malou, na ošacení, no a pokud něco málo zbude, tak si za to mohu vyhodit z kopejtka, nebo to nechat na spoření. Jenom ten důchod jaksi neroste úměrně cenám. A jelikož se díku tomuto fenoménu moje platební schopnost snižuje, jsem nucen šetřit. Prvou položku neovlivním vůbec, ač má stále stoupající tendenci. Tu druhou velice málo, pokud nechci v zimě mrznout a svítit loučemi. Zdánlivě mohu omezit služby. Docela rád bych se zbavil televize a rozhlasu, ale to by zas neunesla moje žena. Nebudu to rozvádět, prostě tady se také moc ušetřit nedá a telefon je dneska nutnost. Takže ušetřit se dá jen na zbývajících položkách. Co nejlacinější živobytí z akcí etc. A vzít si v takovéto situaci půjčku (totéž je splátkový prodej)? To si říkám rovnou o majetkovou exekuci a přechod na další vývojové stadium, tedy na bezdomovce.

Ovšem pokud je ve stejné situaci stát, je to ještě horší. Kasa je prázdná a zbývají dluhy. Jak z toho ven? A na co dává razítka exekutor, pokud stát není schopen dostát svým závazkům? Zeptejte se krotitelů dluhů nebo vědmy. Pokud se zeptáte chlápka (nebo ženský, to abych nebyl obviněn ze sexizmu) z ulice, dají vám jasnou odpověď: nežrat si nad poměry a šetřit. Ovšem kde s tím šetřením začít, to už vám neřeknou. Implicitně tím myslí všude, jenom ne u a na jejich maličkosti. A ono to tak funguje i ve velkém. Zatím jsem se nedočetl ani nedoslechl o resortu, který by řekl: Žrali jsme si nad poměry, s tím je konec. Ode dneška šetříme, čímž uspoříme státu X (číslo si dosaďte sami) penízků. Zato jsem se dozvěděl, že pokud se bude šetřit ausgerechnet na nás, zkolabuje doprava, zdravotnictví, policie, soudnictví a Y dalších (za Y si dosaďte opět sami). Z toho vyplývá jediné –  v tomto státě se šetřit nedá, jelikož by všechna úsporná opatření vedla k jeho kolapsu. Jenom zdravotnictví může něco málo ušetřit tím, že do svých zařízení nebude nakupovat toaletní papír. Nevěříte? Ale ano, to už tu bylo v „Poučení pro pacienty“, kde mimo jiných propriet, které si mají vzít do špitálu, byl krom dokladů uveden jmenovitě toaletní hajzlpapír.

Pokud se náhodou některý rezort s křikem neozval, nic není ztraceno. Zastoupí ho odbory. Je celkem s podivem, že se ještě nikdo nepozastavil nad tím, že ozbrojené složky tohoto státu mohou mít a mají odbory? A koho ty odbory zastupují – řadového člena, nebo jeho nadřízeného a koho vůči komu? Takže rozkaz může být ignorován, protože s ním odbory nesouhlasí? A jak se vlastně u těchto složek píše kolektivní smlouva? Ať žije český kocourkov a absurdistán. Ony  i ty další stávající odbory jsou vůbec srandovní záležitost. Máme odbory drážních pracovníků (ČD) a odbory mašínfýrů. Máme LOK (Lékařský o(d)borový klub), máme odborovou asociaci sester a odborovou organizaci pracovníků ve zdravotnictví. To jen tak namátkou. A teď mi řekněte, máme tudíž odboráře na druhou či třetí nebo odboráře prvého, druhého či třetího řádu? A koho vlastně ty odbory zastupují a jak moc, když spousta pracujících není v odborech? Tak mi maně přijde na mysl, zda naše dnešní odbory nejsou jen šikovně manipulovatelnou složkou pro „špinavou pouliční práci“, přinášející maximálně výhody rezortním šéfům v pozadí? Tím v pozadí rozhodně nemám na mysli, že by jmenovaní byli v pr.., tedy ehm,  rectu. A šikovnou trafikou pro „odborářské bose“ schopné „racionální“ dohody, případně poukazem vstupu do „velké politiky“? Povšimněte si jedné zajímavosti. Najednou se vytratila z veřejného života jména odborářských bosů. Jaksi se vypařila s kontroverzním panem Duškem a dnes slyšíme jen o odborech. Že by odbory zavedly burku, aby na hlavu nebylo vidět?

Místo jedné obvyklé otázky dneska hned čtyři:

Má se šetřit a kdy, jak a kde?

Jsou odbory srandovní nebo racionální a nezastupitelné?

Proč se nemá šetřit u vás, na vás, na sféře vašeho zájmu?

Dá se v Česku vůbec šetřit, aniž by Česko zaniklo?

 

Autor: Michal Slavíček | úterý 7.9.2010 8:20 | karma článku: 22,84 | přečteno: 2216x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy