Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rasismus, racionalismus nebo instinkty?

Pomalu mi to přijde jako v onom starém vtípku: „Pustím rádio, pustím televizi, otevřu noviny – odevšad na mne vyskočí rasismus. Už mám strach otevřít si konzervu.“

Ale trochu vážněji. Každé lidské společenství má jistá pravidla pro spolužití jedinců, jistý řád.
Vlastně nejen lidské, ale každé. Ať jde o společenský hmyz nebo hejna, stáda či smečky vyšších druhů živočichů. Jedno ale mají společné. Pokud jedinec, či jejich skupina tato pravidla porušují, vyvolá to povětšinou agresi vůči těmto. Končit může různě. Od fyzického vyloučení ze společenství po likvidaci jedince(ů).
Pochvalně říkáme: „Pilnej jako včelička“. Dá se říci, že pilnost je jedním z pravidel spolužití včelstva. Trubci pilní nejsou. Vlastně si jen užívají a tak se nelze divit, že jsou záhy ze včelstva vypuzeni. Tak to prostě u včel chodí. Jde, pravda, o chování instinktivní, geneticky podmíněné. Ovšem instinkty nejsou něco pevně daného. Vývojově vznikly na základě opakovaných stejných podnětů a účelných reakcí na tyto podněty a podléhají dalšímu vývoji či naopak potlačování. Pokud se podíváme na včelstvo lidským pohledem, řekli bychom, že se včely chovají vysoce racionálně.
Jak je na tom páně Morrisova „Nahá opice“, vznešeněji Homo sapiens? Všude se velebí, jak je člověk nadán rozumem. Nějak méně často se již hovoří o tom, jak tento rozum používá. Skoro vůbec ne pak už o tom, že je to velice nová a tenoučká vrstva, skrývající staré a osvědčené instinkty. Proto je nutno rozum stále pěstovat a posilovat. A to na všech úrovních lidské společnosti. Ostatně rozum, který tak oslavujeme, má sloužit k účelnému řešení problémů všeho druhu. Žádný problém se nevyřeší tím, že je zameten pod koberec. Naopak, v tomto prostředí bytní, narůstá. Až se jednou už pod koberec nevejde, je zde zpět, jen o něco větší.
Takže i lidská společnost má svoje pravidla, svoje zákony, právo. Podívejme se blíže na ono právo. Úhelným kamenem, svorníkem práva moderní společnosti je (či donedávna byla) rovnost před zákonem a presumpce neviny. Stále častěji se objevují trendy tento kámen vyjmout, či poupravit. (Každý statik vám přitom řekne, že jde o snahu pošetilou, neb se celá stavba zhroutí. ) Nevěříte? Malý příklad: s každým nákupem záznamových médií, s každou kopírkou etc. platíte úlitbu OSA, neboť jste potenciálními zloději a kopírovači jejich děl. Ale dejme presumpci stranou. Daleko horší jsou jevy, kdy je porušována rovnost před zákony. Vypisovat to nebudu, své víte Vy i já. Pokud si ovšem vedení společnosti, ať už v něm sedí Petr nebo Pavel, odmítá skutečný stav jen připustit, natož mu účinně bránit, pak jen pošetile zametává problém pod koberec. Pokud systematické (nebo systémové?) racionální řešení nebo alespoň snaha věci řešit chybí, nelze se divit, že převládnou emoce. A kde převládnou emoce, rozum zapláče. První veřejné projevy frustrace majority tu již máme. Má snad přerůst v masové projevy občanské neposlušnosti? Obávám se, že věci k tomu spějí. Místo odpovědné reakce zažíváme mediální masáž, kde se to hemží slovy rasismus a extremismus. Jen na xenofobii tentokrát jaksi nedošlo. Jenže vyžadovat dodržování společenských pravidel a zákonů není ani jedno, ani druhé. To je nám jen předváděn myšlenkový veletoč, zaměňování příčiny s následkem. Jestliže chybí účelná snaha řešit problémy ze strany vládnoucí garnitury, nelze se divit, že znechucený a naštvaný občan slyší na projevy extrémistů. Tonoucí se stébla chytá. A tak je ochoten následovat ty, kteří mu zdánlivě naslouchají, ať už jsou jejich skutečné motivy jakékoli. Ač by jim za jiných okolností, při rozumovém řešení, nedopřál ani zbla pozornosti.

Co myslíte, kolik minut před dvanáctou máme?  

Autor: Michal Slavíček | pondělí 12.9.2011 11:37 | karma článku: 17,30 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy