Proč nemám rád Zelené?

Za mých studentských let byla ekologie vědou (a doufám, že jí alespoň v akademickém smyslu slova zůstala a přednáší se dodnes). Předpokládalo se tedy příslušné odborné vzdělání a specializace, aby si někdo mohl říkat ekolog. Jak rychle se někdy mění význam slov. Dnes je ekologem každý, kdo použije formulku „životní prostředí“ a zároveň se tím stává i odborníkem v energetice, dopravě, zemědělství, lesnictví, geologii, klimatologii item stovce dalších oborů. Může tak kázat „fundované a vědecky ověřené“ pravdy. Hlavně když má publicitu a hovoří se o něm. A stejní laici mu pak mohutně aplaudují. A o to přeci jde, krom toho, dostat se do parlamentu.

Tím se dostávám k odpovědi na otázku, položenou v nadpisu. Proč nemám rád Zelené? Protože svým plkáním zprofanovali co mohli a pohřbili skutečnou práci mnoha bezejmenných milovníků přírody. Těch, co svýma rukama, dobrovolně a zdarma čistili koryta řek a potoků, opravovali chodníčky a stezky, likvidovali černé skládky atp. Zkuste dnes někoho nalákat na akci, které dáte přídomek ekologická. Mám samozřejmě na mysli akci pracovní, nikoliv lezení po střechách, komínech a podobný humbuk. Podporuji snahy o ochranu přírody, musí však mít smysl, koncepci a reálnost. Po staletí žijeme v kulturní krajině (zkuste se na tento pojem Zelených zeptat) a na tom nic nezměníme. Je však třeba k ní a její tvorbě přistupovat stejně zodpovědně, jako naši předkové a z tohoto hlediska přistupovat i k její ochraně.

Co je však ještě horší je to, že díky jejich „všeznalosti“ i módnímu trendu se Zeleným daří umlčet, nebo alespoň zbavit publicity, názory skutečných odborníků v tom kterém oboru. Mají na všechny problémy hlasitě propagovaný recept, bohužel ve stylu: Snadno, rychle a špatně. Jen několik příkladů: závislost na ropě vyřeší bionafta z řepky. Že ničí motory, je vedlejší. Důsledek – obrovské lány zvýhodněné řepky (jedovaté pro zvěř) a stále se zmenšující plochy pro pěstování potravinářských obilnin. Za pár let tak budeme obilí dovážet a až nebude odkud (nebo na to nebudeme mít), odnaučíme se jíst. Další recept – vzrůstající spotřebu elektrické energie vyřeší větrné a fotovoltaické elektrárny. Reálnost ponechám na vašem názoru. Jen mi řekněte čím budete svítit (topit a napájet další elektrospotřebiče) za bezvětrné noci? Nevím jak vy, ale já jdu pro jistotu štípat louče.

Závěrem mi dovolte jednu jedovatost: biomasa není přesně definovaný termín. Obecně se jí rozumí organicky vzniklé (narostlé) množství hmoty v daném ekosystému dané velikosti za daný čas. U pole tím rozumíme hmotnost vypěstované plodiny (žížaly a další nás nezajímají), u ryníka hmotnost rybí obsádky. Co je k čemu vhodné, ponechám vaší úvaze.

 

Autor: Michal Slavíček | sobota 15.5.2010 14:29 | karma článku: 27,66 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09

Michal Slavíček

Objev století

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02

Michal Slavíček

PUSY držet!

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03