Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politická etik(et)a.

Jeden stařičký vtípek klade otázku: „Co musí umět politik?“ Odpověď zní: „Udržet moc a moč!Ve skutečnosti by toho mělo být daleko více, leč to, čeho jsme svědky my voliči, nasvědčuje spíše tomu, že nutnou podmínkou je pouze ono udržení (se u) moci. Za každou cenu a ty, voliči, z toho klidně třeba neudrž stolici.

Vážení páni politici všech úrovní, doporučoval bych vám dodržovat alespoň následující:

  1. Nový člen jakékoliv partaje nesmí po jedno volební období, ale minimálně 3 roky, vykonávat žádnou vnitrostranickou ani jinou politickou funkci. Pokud takovou funkci již vykonává, musí se jí bez náhrady vzdát.
  2.  Pokud jde o veřejností zvoleného politika za stranu XY a tento během volebního období přestoupí do jiné strany či je z původní strany vyloučen, automaticky o svůj mandát přichází ve prospěch strany XY a dále pro něj platí bod č.1
  3. Totéž by mělo platit pro politiky (nikoliv úředníky) jmenované.
  4. Státní úředníci by měli složit služební slib a být hodnoceni dle své výkonnosti, včetně personálních změn. Nikoliv systémem jánabráchysmu, jak bývá po volbách zvykem.
  5. Ve správních radách by měli mít rozhodující slovo odborníci, politici nechť se věnují pouze revizní funkci a to bezplatně.
  6. Měsíční plat poslance nechť činí dvojnásobek průměrného platu + nutné náhrady. Další funkce vykonávané poslanci nebudou honorovány. Jestliže funkce vykonávaná poslancem vyžaduje plný úvazek (např. ministr), bude automaticky uplatněn klouzavý mandát. Pokud poslanec bez řádné a doložené omluvy funci nevykonává, absentuje apod., plat se mu významně krátí. Při výrazné neomluvené absenci jeho mandát bez náhrady přechází na stranu XY, která určí jiného poslance.
  7. Nutné náklady budou tabelizovány jak co do maximální výše, tak i dle účelu. Např. pokud poslanec užívá poslanecký byt, nemá nárok na cestovné (neslužební) atd. Pokud nebude poslanec v dalším volebním období zvolen, má nárok na dva platy navíc.
  8. Prioritou pro jednání sněmovny budiž závažnost problematiky, nikoliv mediální kampaně. Pokud je nutné reagovat na aktuální problém, nechť je vyhlášeno zvláštní zasedání.
  9. Zákony, schválené sněmovnami musí tvořit organický a logický celek. Zásadně nelze k zákonu lepit přídavky odlišného zaměření.
  10. Strana či strany, které vyvolají hlasování o důvěře vládě, tak mohou učinit jen 3x za jedno volební období. Pokud vláda důvěru dostane, zkrátí se jim roční státní příspěvek o jednu třetinu.

 A ještě jedna věc. Zreorganizujte přebujelou byrokracii. Začněte ministerstvy. Jejich omezením a sloučením. Dovedu si představit Ministerstvo pro vědu, školství a kulturu, Ministerstvo vnitra a obrany, Ministerstvo dopravy, průmyslu, energetiky a místního rozvoje, Ministerstvo spravedlnosti (pro všechny), Ministerstvo financí, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo zemědělství a ochrany přírody. Všechna sloučená ministerstva by si mohla převést alikvotní podíl zaměstnanců. Tu jednu třetinu, tu třeba polovinu nebo jenom čtvrtinu. To by mělo alespoň částečně zaručit, že úředníci budou pracovat a nebudou mít čas na vymýšlení ptákovin.

Jedno ministerstvo, celkem malé, bych ale přidal. Ministerstvo pro občanské stížnosti, vulgo lampárna. Stačí jedna kancelář a podatelna, pan ministr a počítač. Podatelna stížnost přijme, pokud tato má všechny náležitosti včetně kolku, a zároveň stěžovatele ubezpečí, že jeho stížnost bude předána přímo panu ministrovi. Tomu přijde mail s adresou ať elektronickou či poštovní, pan ministr odešle dotyčnému standardní odpověď, že se jeho stížností bude zabývat osobně a následně stiskne DEL.

A co na to vy, vážení čtenáři?

P.S.
Omlouvám se za vzhled číslovaného seznamu, ale editor si vede svou. V návrhu seznam zobrazuje správně, ve finálním zobrazení bohužel nikoliv. Zkoušel jsem kde co, ale výsledek je pokaždé bohužel stejný. Asi bych se spíše dočkal vlastního exitu, než správného zobrazení. Tak si, prosím, představte, že místo těch žížal tam jsou číslice 1 - 10.

Autor: Michal Slavíček | pátek 27.5.2011 16:46 | karma článku: 11,51 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy