Politická etik(et)a.

Jeden stařičký vtípek klade otázku: „Co musí umět politik?“ Odpověď zní: „Udržet moc a moč!Ve skutečnosti by toho mělo být daleko více, leč to, čeho jsme svědky my voliči, nasvědčuje spíše tomu, že nutnou podmínkou je pouze ono udržení (se u) moci. Za každou cenu a ty, voliči, z toho klidně třeba neudrž stolici.

Vážení páni politici všech úrovní, doporučoval bych vám dodržovat alespoň následující:

  1. Nový člen jakékoliv partaje nesmí po jedno volební období, ale minimálně 3 roky, vykonávat žádnou vnitrostranickou ani jinou politickou funkci. Pokud takovou funkci již vykonává, musí se jí bez náhrady vzdát.
  2.  Pokud jde o veřejností zvoleného politika za stranu XY a tento během volebního období přestoupí do jiné strany či je z původní strany vyloučen, automaticky o svůj mandát přichází ve prospěch strany XY a dále pro něj platí bod č.1
  3. Totéž by mělo platit pro politiky (nikoliv úředníky) jmenované.
  4. Státní úředníci by měli složit služební slib a být hodnoceni dle své výkonnosti, včetně personálních změn. Nikoliv systémem jánabráchysmu, jak bývá po volbách zvykem.
  5. Ve správních radách by měli mít rozhodující slovo odborníci, politici nechť se věnují pouze revizní funkci a to bezplatně.
  6. Měsíční plat poslance nechť činí dvojnásobek průměrného platu + nutné náhrady. Další funkce vykonávané poslanci nebudou honorovány. Jestliže funkce vykonávaná poslancem vyžaduje plný úvazek (např. ministr), bude automaticky uplatněn klouzavý mandát. Pokud poslanec bez řádné a doložené omluvy funci nevykonává, absentuje apod., plat se mu významně krátí. Při výrazné neomluvené absenci jeho mandát bez náhrady přechází na stranu XY, která určí jiného poslance.
  7. Nutné náklady budou tabelizovány jak co do maximální výše, tak i dle účelu. Např. pokud poslanec užívá poslanecký byt, nemá nárok na cestovné (neslužební) atd. Pokud nebude poslanec v dalším volebním období zvolen, má nárok na dva platy navíc.
  8. Prioritou pro jednání sněmovny budiž závažnost problematiky, nikoliv mediální kampaně. Pokud je nutné reagovat na aktuální problém, nechť je vyhlášeno zvláštní zasedání.
  9. Zákony, schválené sněmovnami musí tvořit organický a logický celek. Zásadně nelze k zákonu lepit přídavky odlišného zaměření.
  10. Strana či strany, které vyvolají hlasování o důvěře vládě, tak mohou učinit jen 3x za jedno volební období. Pokud vláda důvěru dostane, zkrátí se jim roční státní příspěvek o jednu třetinu.

 A ještě jedna věc. Zreorganizujte přebujelou byrokracii. Začněte ministerstvy. Jejich omezením a sloučením. Dovedu si představit Ministerstvo pro vědu, školství a kulturu, Ministerstvo vnitra a obrany, Ministerstvo dopravy, průmyslu, energetiky a místního rozvoje, Ministerstvo spravedlnosti (pro všechny), Ministerstvo financí, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo zemědělství a ochrany přírody. Všechna sloučená ministerstva by si mohla převést alikvotní podíl zaměstnanců. Tu jednu třetinu, tu třeba polovinu nebo jenom čtvrtinu. To by mělo alespoň částečně zaručit, že úředníci budou pracovat a nebudou mít čas na vymýšlení ptákovin.

Jedno ministerstvo, celkem malé, bych ale přidal. Ministerstvo pro občanské stížnosti, vulgo lampárna. Stačí jedna kancelář a podatelna, pan ministr a počítač. Podatelna stížnost přijme, pokud tato má všechny náležitosti včetně kolku, a zároveň stěžovatele ubezpečí, že jeho stížnost bude předána přímo panu ministrovi. Tomu přijde mail s adresou ať elektronickou či poštovní, pan ministr odešle dotyčnému standardní odpověď, že se jeho stížností bude zabývat osobně a následně stiskne DEL.

A co na to vy, vážení čtenáři?

P.S.
Omlouvám se za vzhled číslovaného seznamu, ale editor si vede svou. V návrhu seznam zobrazuje správně, ve finálním zobrazení bohužel nikoliv. Zkoušel jsem kde co, ale výsledek je pokaždé bohužel stejný. Asi bych se spíše dočkal vlastního exitu, než správného zobrazení. Tak si, prosím, představte, že místo těch žížal tam jsou číslice 1 - 10.

Autor: Michal Slavíček | pátek 27.5.2011 16:46 | karma článku: 11,51 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09

Michal Slavíček

Objev století

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02

Michal Slavíček

PUSY držet!

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03