Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebát se a nekrást.

To bylo krásné heslo T. G. Masaryka. Ač sám nýmand, přesto bych k němu přidal ještě něco. Alespoň jedno slovíčko – nezávidět. Závist je hrozná věc, pokud někoho postihne. Rozum se zatemní a náhle je ze závisti nenávist. A to je sakra rozdíl.

T.G.M. měl ještě jedno heslo – „Měj úctu k duši dítěte.“ Škoda, že jej nerozšířil na „Měj úctu ke každé duši“, i když to je vlastně z lidského hlediska sporné. Těžko míti úctu třeba k duši vraha. Snad by bylo lepší „Snaž se pochopit každou duši, proč je taková, jaká je“. Ale přenechme duše theologům a ostatním odborníkům přes duše, čímž nemám na mysli zaměstnance pneuservisů.
Vraťme se tedy k té závisti, která je prý naším národním rysem. Tedy o tom národu příště, to je totiž, na rozdíl od pronároda, obsahově velmi sporné slovo.

Mám totiž takový pocit, že čím více se společnost rozvíjí a diferencuje, tím více narůstá závist. Což je paradoxní, neboť dlouho se s rozvojem společnosti rozvíjel  i intelekt, který by tomu měl teoreticky bránit. A ve skrytu duše doufám, že se vyvíjí i dnes. Tedy ten intelekt. U prvobytně pospolné společnosti si tak mohli závidět snad kus žvance, či spíše pověst dobrého lovce nebo sběrače. Leč nechme lovce mamutů, staré Řeky a Římany spát a rovnou nohou vkročme do současnosti. Proč se pořád necháváme tou závistí okrádat o klidný spánek? Proč pořád uvažujeme převážně ve stylu „Chcípla mi koza, ať chcípne sousedovi taky!“, či dnes spíše „Ten hajzl bere majlant a já pár tisícovek“. A hned máme řešení: „Zavřít toho parchanta a všechno mu sebrat! Stejně to nakrad!“ A vůbec nám nepřijde na mysl, snažit se dosáhnout svým přičiněním stejné úrovně. Máme jen slova pohrdání: „ Ten blbej inženýr, šéf, doktor, či ………(za tečky si dosaďte sami) si myslí, že nad něj nejni.“ Úmyslně jsem vynechal politiky. Tam to, bohužel, může být i pravda.
Je zajímavé, že nikdo nezávidí lidem, kteří jsou na tom materiálně hůře, než dotyčný. Přitom mu vůbec nepřijde na mysl, že onen „chudák“ může žít daleko lepší a spokojenější život.
Zkusme tedy tu závist zavřít do Pandořiny skříňky. Pokud se nám to nepovede, obávám se špatných konců. Vždyť právě kalkul se závistí je vynikající politický trik. Dneska zdražíme jedné menší skupině cosi, načež sklidí potlesk zbylé většiny. Zítra omezíme práva jiné menšiny a opět zazní potlesk. Jenže z neustále ořezávané tužky zbude nakonec špaček a z demokracie nakonec skrytá totalita. Opravdu toto chceme?
Ale abych jenom nekázal, taky závidím. Třeba vědcům jejich intelekt a tý bábě od vedle tu novou plazmovou televizi. Vlastně je mi ta televize šumafuk, ale ta bába, tak ta mne…..

Také závidíte?

Autor: Michal Slavíček | pátek 20.1.2012 13:18 | karma článku: 12,50 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy