Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malý noční horror.

Byla to jedna z posledních podzimních bouří, ale vydařila se. Oblohou se míhal blesk za bleskem a rachocení hromů bylo nepřetržité. Do toho vichr a liják jako z konve. Pes ze strachu zalezl pod gauč a odmítal vylézt.

V tom prsk’ a lampa, co nad stolem visela, prskla a zhasla docela, televize učinila totéž. I kdyby se Antonín přetrh', nebylo by to nic platné, proud by stejně nešel.
Obývák tak osvětlovalo jenom mihotavé světlo blesků, jinak bylo celé sídliště utopené krom deště i ve tmě. Nu což, půjdu spát, alespoň si jednou přispím. Došátral jsem do kuchyně, že šuplíku vyštrachal čajovou svíčku a zapálil jí. S touto iluminací jsem došel do koupelny, opláchl si obličej a hurá do kanafasu. Svíčku se sirkami jsem nechal na kuchyňském stole, potmě došel do ložnice a ulehl. Vítr neustával, se skřípáním lomcoval nějakým plechem a dešťová voda hučela v okapové rouře. Kupodivu jsem, bouřka nebouřka, hned usnul.
Ze spaní jsem se vylomil někdy v noci. Bouře už přešla, jen na obzoru se blýskalo na časy. Všude okolo egyptská tma. Proud stále nešel. Venku pořád ale dost foukalo, bylo slyšet šumění stromů a naříkavé skřípání nějaké větve. Najednou jsem zaslechl jiný zvuk. Jakési tikání odněkud z kouta, ve kterém stála truhla po babičce. To se ozvaly „umrlčí hodiny“, červotoč. Přitom jsem dal nemalý peníz za její dezinsekci, hrom aby ty odhmyzovače vzal.
Ležím na zádech, čímsi znepokojen,  poulím oči do tmy a napínám sluch. To je zvláštní, dosud se mi zdálo, že je všude celkem ticho, krom zvuků vyluzovaných větrem, ale jak napjatě poslouchám, okolí je náhle naplněno zvuky. Tu zapraská nábytek, kdesi bouchne okno či dveře. Zaslechnu nějaký výkřik z ulice, který rychle zaniká, jakoby dotyčného přiškrtili. Byl to člověk, zvíře, pták či co? Můj podivný nepokoj vzrůstá. Slyším další podivný zvuk, jako kdyby někdo či něco škrábalo čímsi ostrým po okenní tabuli. Mimoděk mi naskočí husí kůže a najednou vím – je tady, cítím ho. Ale kde je, kde se tiše a zákeřně skrývá? Je tady, je,  čeká na mne. Mám do té tmy vstát, nebo se raději zavrtat do hloubi lůžka a dělat, že o něm nevím? Ráno moudřejší večera, natož noci a navíc je vidět.
Ne, přece jen vstanu, abych se nestyděl sám před sebou. Jen kdybych věděl, kde je. Pomalu si sedám na kraj lůžka a nohama šátrám po pantoflích. Nemohu je najít. No co, půjdu bosky. Vstávám a napřahuji před sebe ruku, pomalu se šourám po paměti vpřed. Jeden, druhý, třetí krok. Jako bleskem mnou projelo poznání, kde je. Intuice mne nezklamala, teď vím přesně kde je.
Právě v něm stojím, zatracenej pes. Opravdu se chudák moc bál.

Taky máte pejska?

Autor: Michal Slavíček | středa 9.3.2011 12:26 | karma článku: 8,91 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Meloniová se zlobí. Její frakci odstřihli od jednání o klíčových unijních postech

26. června 2024  15:10

Italská premiérka Giorgia Meloniová v parlamentu ostře kritizovala dohodu o rozdělení vysokých...

Poslanci rozhodují, zda vznikne vyšetřovací komise ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  15:10

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Jedno dítě na klíně, druhé v nevhodné sedačce. Opilá matka bourala na mopedu

26. června 2024  15:07

Matka s dětmi na tříkolovém mopedu bourala v Královci na Trutnovsku. Předtím se ale posilnila...

Konec Pavla Zítka? Zatímco utíkal, soud mu zrušil penězovod od důvěřivců

26. června 2024  15:07

Dezinformátora Pavla Zítka po dvou měsících na útěku chytila v pondělí policie na Slovensku, nyní...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy