Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já mám dogu, ty zas drogu.

Z obojího je závislost, obojí je návykové. Něco míň, něco víc. K tomuto názoru dospěli zřejmě bývalí mocní, viz http://zpravy.idnes.cz/valka-proti-drogam-selhala-legalizujme-je-vyzyvaji-byvali-svetovi-lidri-14b-/zahranicni.aspx?c=A110602_115234_zahranicni_ipl .

Jenom se obávám, že tento problém je neřešitelný už od dob, kdy se první živočich ožral nebo zfetoval třeba peyotlem či muchomůrkou. A to dávno před člověkem. Ten to jen dále vylepšuje s vynalézavostí jemu vlastní, neboť je sapiens, čili rozumný. Na druhé straně se zase snaží drogy vymýtit. Zkusme se na tento problém podívat blíže. Nejprve si musíme definovat, co droga je a co nikoliv. Pokud vyjdeme čistě z účinku, mohli bychom říci, že droga je látka, působící na nervovou soustavu uživatele a navozující příjemné euforetické až extatické stavy psychiky. Jenže totéž může u některých jedinců vyvolat i pečené vepřové koleno, takže doplňme … a není běžnou součástí stravy. Jenže to také nevyhovuje, neboť běžnou součástí stravy je káva, čaj a u nás i to pivo. Škodlivost toho či onoho nám také nepomůže, neboť je to většinou jen věc dávkování. Snad by se dalo říci, že droga je látka, působící na psychiku člověka a měnící značně jeho vzorec chování. Pokud toto přijmeme, můžeme konstatovat, že povolenou drogou je jen alkohol. Nikotin jako povolená droga podmínce o změně chování nevyhovuje. Proč jsou tyto 2 drogy legální, je jasný. Obrovské příjmy, plynoucí z jejich prodeje do státní kasy. Co se vždy první zdražuje? Alkohol a tabákové výrobky. A projde to, protože občané jsou natolik zblblí letitou masáží, že se neodváží protestovat, protože oni přece ani nepijí, ani nekouří! (Celkem by mne zajímalo, kdo vlastně ty produkty konzumuje.) Nebo je to jen další příklad pokrytectví naší kultury? Ani v Čechách už neplatí, že vláda, která zdraží pivo, do roka padne. Tak přidáme další dojnou skupinu či skupiny? A co bude legální a co už ne? Kdo postaví seznam a hlavně daňové zatížení? Nějak mi z toho jde hlava šejdrem. Už vidím, jak budeme mít První marjánkovou a.s. nebo Ko-ko-kokainex, s.r.o. A jak se vydovádí právníci. Co se s tou kterou látkou bude smět a nesmět dělat a v jakém množství a tak. Jak se vyblbnou ve vymýšlení nic neříkajících slov. Vezměte si dnes návykové látky. Řídil pod vlivem návykové látky. Jelikož kouřím, řídím pod vlivem návykové látky nikotinu. Takže přestupuji zákon? Přitom vyhláška povoluje řidiči automobilu za jízdy kouřit. A to nemluvím o množství. Co je „množství menší než malé“? Čeština zná malé, menší, nejmenší. Logicky tedy menší než malé je menší, což je ale větší než nejmenší. Menší než nejmenší je snad jenom původní vesmírná singularita, ale i o tom se již pochybuje. Prostě čím více prázdných pojmů a definic, tím větší pole působnosti pro právníky. Napadá mne analogie blbý, blbější, nejblbější a ………… Za ty tečky si dosaďte sami, bych nebyl smazán a vyhuben do zeměplaza.

Lidičkové, to zas bude čurbes. Více méně jediné, co z povolení některých dalších drog poplyne, bude jistý přísun peněz do černé díry zvané státní kasa. Tvrdé drogy si stejně nikdo nedovolí legalizovat, takže se situace na této frontě nezmění. Jedni budou kšeftovat a druzí je budou honit. Osobně bych místo legalizace preferoval spíše toleranci několika málo měkkých drog (něco jako holandský model). Ale vůbec nejlepší je si s nimi vůbec nezačínat.
Na boj s drogami je prostě člověk krátký a nic na tom nezmění všechny učené studie. Sociologické, národohospodářské, zdravotnické a bůhví jaké. Prostě část z nás bude kouřit, popíjet, jiní sáhnou k dalším drogám. Ať legálním, čili nic.
Že se něco ne a nedaří, jako druhdy magistru Scotovi elixír mládí, není důvodem snažení vzdát, i když jde o boj s větrnými mlýny. Podle této logiky bychom za chvíli mohli tvrdit, že stejné je to s bojem proti korupci, potažmo proti celé kriminalitě. Nepouštějme džina z láhve, máme tak svých starostí dost. Ale už toho nechám a raději půjdu na pivo.

Také si myslíte, že řešení neexistuje?

Autor: Michal Slavíček | čtvrtek 2.6.2011 17:25 | karma článku: 7,98 | přečteno: 579x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  14:54

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Při sporu s jiným mužem omylem zabil dítě, soud uložil narkomanovi 17 let

26. června 2024  13:09,  aktualizováno  14:48

Ústecký krajský soud poslal na 17 let do vězení Michala Pokutu, jenž loni v Mostě při konfliktu s...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  14:36

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. „Vnímám to...

Proč nestíháte schvalování atentátu? Ficova vláda kritizuje českou policii

26. června 2024  12:01,  aktualizováno  14:28

Úřad slovenské vlády dnes vyjádřil znepokojení nad tím, že výroky schvalující květnový atentát na...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy