Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čip kosmodoga 2.

Tak kde jsem to skončil? Aha, ve tmě. Málem mne klepla pepka, jak jsem se lekl. Když jsem se zklidnil, šel jsem nahodit jistič. A ono nic. Tma furt. On totiž samou radostí vyskočil i ten bytový na chodbě. Tak jsem nahodil i ten, abych posléze zjistil, že se jednalo o banální a běžnou situaci, kdy se jenom do věčných lovišť odebrala žárovka. A dokonce jinak zůstala celá, aniž se rozprskla.

Dal jsem si frťana na uklidněnou a jal se bádat. Ejhle, při 3 V se odběr posunul někam k jedné miliampéře, tak to by se už ta věc mohla nějak projevovat. No, neprojevovala. Alespoň ne hned. Nebudu tady popisovat všechny kejkle, které jsem s ní prováděl, ale jistým úkonem se na jednom vývodu objevil podivný signál. Tento vývod jsem tedy nazval výstupem. Chvíli jsem fascinovaně zíral na obrazovku osciloskopu. Zobrazovaná, stále se měnící křivka mi připomínala audiosignál. Tu mi bleskla hlavou myšlenka – co ten signál nahrát do počítače?
Realizace následovala ihned. Vypnout, připojit na výstup kablík a ten propojit s mikrofonním vstupem audiokarty trvalo jen pár minut. Spustit program pro záznam zvuku, připojit napájení, onen kejkl a hele, už to nahrává. No, nahrávalo to skoro hodinu, pak signál skončil.

Vypnul jsem nahrávání a odpojil testovanou součástku. Tak a teď si pustím záznam. Začátek byl zvláštní. Znělo to jako nějaký asijský jazyk puštěný pozpátku. Říkejme tomu jazyk X. Ale asi po třech minutách jsem jasně rozeznal „kosmodog“. A teď se charakter i struktura záznamu změnila. Výraz jazyka X (dále jen X) a slovo evidentně lidské řeči. Ano, slova ze staré řečtiny, latiny a něčeho chrchlavého. Snad aramejština nebo hebrejština. A aby toho nebylo málo, občas vrčivá sekvence. Ať nežeru a děti nemaj vánoce, to přece budou obrázky. Ale najděte způsob jejich rozkladu a tak. Na obrázky zatím kašlu, na to teď nemám čas, ani prostředky. Soustředím se na slova. Jenže i to je obrovskej průšvih. Latinsky umím to, co Honza: „Sudkulatý rystupije tujekára tentoryje“ a řecky akorát písmena, co se s nima označujou úhly. Lidi, to byla fuška.
Tenhle kousek záznamu trval asi čtvrt hodiny a docvaklo mi, že je to jakýsi slovník. Tak tuhle čtvrthodinku jsem si foneticky přepsal jako kdysi texty písniček od Beatles. Chrchlavé pasáže jsem vynechal. A pak jsem ta slova gůglil. Hrozné, horribile, friktá, vlastně φρικτά . Když jsem to měl v kupě, pokusil jsem se dešifrovat zbytek záznamu. Ten se skládal z kratší části X a delší v lidštině.

Zatím mi z toho vyšlo toto: Kosmodog učit člověk. Učit člověk těžko, slova málo, člověk mnoho učit nechce. Jen málo chytrá žák učit chce, poslouchat slovo. Enoch, Eliáš, Mohamed kosmodog učit stejné slovo o svět. Oni slyšet slovo ale říkat slovo každý jinak. Oni jedno vidět na (bručivá sekvence) a každý říkat jiná slovo.
Jiný čas učit Démokritos svět složení, atom a malý kousek atom díl. Hermes Trismegistos učit vznik svět při velká rána, učit slovo o kosmos velká fyzika i malá fyzika v kouskách. Není slovo pro X, tak říkat oheň, Slunce, není slovo pro X tak říkat nahoře a dole a dole a nahoře. Hermes jako úkol měl psát co naučit o vznik svět - co napsal, tomu říkal smaragdová plotna. A protože bylo špatně, lidi rádi říkat slova z deska dlouho moc. On nenaučit nic. Jen tahat se do výšky.

Kosmodog učit člověk, říkat pravda slovo, člověk říkat slovo jinak. Jiná doba, kosmodog učit jiná lidi. Newton, Bondy, Einstein, Roubíček, Rutheford, Klaus. Slovo najít na místě X, X pod X, následuje vrčivá sekvence a zde záznam končí. Je  ale zřejmé, že jinými kejkly lze dospět k dalším záznamům. Jenže, mám se o to pokoušet? Neotřese to lidskou sebedůvěrou?
Tak vám nevím. A taková fuška za ždibec karmy? Uvidíme, až jak se ukážete. Pak bude třeba i Kosmodog 3.

Tak co vy na to?

Autor: Michal Slavíček | čtvrtek 6.1.2011 9:09 | karma článku: 6,65 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Juchelka byl zvolen místopředsedou Sněmovny, nahradil Dostálovou

26. června 2024

Aktualizujeme Aleš Juchelka z hnutí ANO byl zvolen novým místopředsedou Sněmovny. Nahradí ve funkci Kláru...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  14:55

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Soud podmíněně zastavil stíhání místostarosty Šumperka kvůli dotačnímu podvodu

26. června 2024  14:54

Krajský soud v Olomouci podmíněně zastavil trestní stíhání místostarosty Šumperka Karla Hoška...

Při sporu s jiným mužem omylem zabil dítě, soud uložil narkomanovi 17 let

26. června 2024  13:09,  aktualizováno  14:48

Ústecký krajský soud poslal na 17 let do vězení Michala Pokutu, jenž loni v Mostě při konfliktu s...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy