Za časů prezidenta Antonína Novotného..

"Krásný Tony", tak byl nazván prezident Novotný po svém projevu v  roce 1960 v OSN, přítomnými paními a dívkami, jakož možná i některými závistivými  škaredými mužskými diplomaty.

Miloval mariáš a jezdil pravidelně se svou manželkou a ostatními svými milci  popít pár sklenek vína a práskat kartami do stolu na hrad Orlík.Občas pronesl nějaký čtený projev, /kdepak náš prezident Zeman/, k místním kolchozníkům v Chrašticích a Chrašičkách, vesnicích, kterými projžděl jeho prezidentský vehikl. Pravidelně začínal slovy jak bylo jeho zvykem "Souzi a soušky".

 Pokud byl čas místních dožínek, zůstal na vesnickou tancovačku, paní prezidentová vychovaně chodila na valčíky s místními pasáky prasat, jakož i s místní honorací, agronomem a zootechnikem-živočichem, jak se tehdy říkalo a Krásného Tonyho vyzývaly k tanci místní dojičky.... prý nikdy neodmítl.Nicméně jednou,  posilněn řádně slivovicí,  se začal   při valčíku navážet do paní prezidentové jeden chasník, měl  kluzké řeči, a činil jí  dokonce sexuální návrhy. Paní prezidentová začala   nějak nesoustředěně klopýtat a rudnout, i chopil se díla jeden strejda z ochranky, soudruh prezident míval dva, a za pomocí místního porodníka krav, to chasníkovi nějak rozumně vysvětlili.

Merenda prý dál pokračovala, paní prezidentová se šla přepudrovat na toaletu,  dostala ledový sifon a krapet rumu na uklidnění  a pan prezident prý objednal pro chasníka další slivovici.
Ovšem v místních Chrašticích, jak mi vyprávěl Mudr.J.S, který tam měl chatu, došlo jednou k vážnějšímu zpochybnění tehdejího státního zřízení.Do páně prezidentova projevu, který začal jako obvykle" Souzi a soušky....", se  ozval skřehotavý hlas, který  zaječel : "Pakáááž, pakáááž ! Soudruh prezident zmlkl, klímající kolchozníci zvedli hlavy a přestali na okamžik přemýšlet kde ukradnou z družstevního něco pro svou krávu a prase....Soudruh prezident se jal nejistým hlasem pokračovat.  Po několika větách se však znovu ozvalo  "pakáááž, pakáááž".  A to byl konec projevu. Pochopitelně následovalo vyšetřování a časem se zjistilo. že to byla cvičená kavka, či papoušek, už nevím.

Vzpomínku na pana prezidenta měl i spisovatel Škutina, který za článek "Prezident Novotný je vůl", se dostal na čas do šatlavy.

Ale je také třeba vědět že  Novotný musel být alespoň v mládí docela odvážný chlap, jakých zas tolik u nás nebylo.Byl zatčen gestapem v roce 1941 za odbojovou činnost, a přežil v koncentráku Mauthasen.A sotva nastoupil jako prezident, okamžitě si snížil plat. V letech jeho prezidentování se mu také úspěšně dařilo držet  sovětskou armádu mimo naše hranice. Odmítl dokonce Brežněvův nátlak.

Autor: Michael Pálka | pondělí 23.7.2018 22:06 | karma článku: 24,63 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93