Vánoce 2021 v New Yorku..

Inu pravda Vánoce 2021 jsou poněkud méně spontánní než Vánoce v minulých letech, a to díky covidu.Ten malý potvorník drží i Ameriku pod krkem.

Nicméně mohutný smrk z Marylandu v Rockefellerově centru září jako obvykle stovkami světel a tradiční trhy  v Bryant Parku fungují covid necovid..

.

Podívejme se ale mimo centrum. V Brooklynu, kde žije hodně přistěhovalců z Latinské Ameriky, také Číňané, Rusové  a pochopitelně Evropané,  a kde mnozí z nich jsou zaměstnání jako prodejci zeleniny a ovoce, námezdní dělníci, řidiči,  jednoduše rukodělní fachmani a nemají nijak velký příjem dolarů, baráčky ve kterých bydlí tomu nasvědčují. Mají svoje dvorky tak 3 x 3 m a tam to v tomto vánočním čase svítí lidovými doplňky, nafouknutými trpaslíky vznášejícími se mezi bicykly a harampádím podle pořádkumilovnosti pána domu, modely zvířat. pochopitelně že panna Marie tam musí být taky,  má nosánek u země, jak to naráz splasklo, způsobní andílci okolo.. sem tam stojí nějaký umělý vojáček v pozoru, chrání vstup do celé té bizarnosti. 

Je  v tom ale nefalšovaná lidovost té které země a je vidět, že ani po letech nemizí radost z vánočního času a obyčeje své původní země. V tom jsou Latinoameričané skvělí. Bílá Amerika se k tomu přidává svými Santa Clausy, mnohde tak moc podobnými ruským Dědům Mrázům, že člověk váhá , zda-li zrovna tady nebydlí nějaký ruský emigrant-vždyť je jich tady v New Yorku 600 000. Santa Clausy bychom v Moskvě ale marně hledali.

A  když se to všechno rozsvítí do tmy, někdy pozdě večer, je to podívaná náramná. Mnohonárodnostní kolorit, právě to co dělá Ameriku Amerikou.

 

 

 

 

 

 

Autor: Michael Pálka | pondělí 17.1.2022 2:46 | karma článku: 11,80 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93