Válka na Ukrajině a problémy s ruskými sportovci a nejenom sportovci...

Povolit vstup do republiky ruským sportovcům, případně ruským umělcům ano či ne. Zdá se, že toť otázka.

Ukrajinská šermířka porazila v klání Rusku, nicméně Ukrajinka poražené soupeřce nepodala ruku, nu a byla vyloučena z turnaje. Já  jsem si v prvním okamžiku řekl, že si každý po vyhraném či prohraném střetu v jakémkoliv sportu může udělat co chce, odcválat, nepodat pravici ani levici, byť by to bylo jistě nesportovní gesto, konec konců se to stalo v  hokejovém zápase, v roce 2015 kdy Rusové unisono udělali čelem vzad a  nepočkali na vítěznou kanadskou hymnu.

Snad jenom souboj gentlemanů či gentlemanek na facky, místo potlapkání po ramenou, by se neměl tolerovat....Nicméně v šermu to bylo jinak, jak jsem se později dozvěděl. Pokud si soupeři nepodají ruce není duel ukončen, nebo tak nějak, tedy Ukrajinka byla prý oprávněně vyloučena...A nyní jsou regule změněny a je to zase jinak.

Z Prahy byla okamžitě po příjezdu vypakována ruská tenistka, ale zase naopak mohli hrát dva ruští tenisté. Z toho plyne, že naše  politika v této věci je poněkud zmatená. Dovršení až k hlouposti bylo uctivé zaklepání na dveře ukrajinské embassy Judr. Pospíšilem a optání se , co Ukrajinci říkají na to, zda vpustit či nevpustit ruskou pěnici paní Netrebko na pěvecký koncert do Prahy. 

V docela ostrém slovním šermu "pro a proti" se střetli dva hoši, pan Zaorálek a už zmíněný pan Pospíšil, vytáhlo se co paní Netrebko řekla o válce na Ukrajině, jak to myslela, jak to nemyslela, jak to mohla myslet, proč to asi myslela tak a ne jinak, atd., jak se objímala s Putinem před osmi či deseti lety .....   

Slavná pěnice  mající rakouskou státní příslušnost, ale patrně i ruskou, byť prohlásila, že s válkou mezi Ruskem a Ukrajinou nesouhlasí, byla analyzována zejména panem Pospíšilem,"ona řekla válku mezi Ruskem a Ukrajinou, mohla myslet válku, kterou začala Ukrajina, jak to prohlásil Putin", atd. Poněkud komicky zabíhající pitvání, myslím.

Je ale pravda, jak v podobných intencích prohlásil Dominik Hašek-hokejista, že jakékoliv zviditelnění ruských hokejistů, zpěváků, herců a podobně v současné době, je  obrovskou reklamou napomáhající Rusku, byť  vražedná válka vedená Rusy proti Ukrajině je dostatečně známá. Lid v různých zemí je v mnoha případech nepoučitelný. Dobře namixovaná reklama, mnohokrát opakovaná může změnit mínění lidí do opačného směru. Tak hovoří i historie.

Ale.....pánové Hašek a Pospíšil  už nehovoří o věcech  vážnějších. Kolik našich podniků i jednotlivců, ale i ostatních v rámci EU je i nadále zafixováno svým džobem v Rusku, kolik jich obchází sankce vydané EU obchodem s Ruskem přes jiné země atd. Už nehovořím o našich hokejistech, kteří od roku 2014 hráli-od zabrání Krymu až po současnost,  v Rusku. Peníze mluví.

Jednotlivé případy přijetí či nepřijetí pracovníků kultury či sportovců z Ruska by měly být řešeny  tak, aby splňovaly zákonné normy v oblasti kultury  a sportu jednotlivých států EU. Tyto normy existují.

Tvrdě za cílem, slušně ve způsobu.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pálka | pátek 4.8.2023 11:27 | karma článku: 13,25 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,05

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06