Profily odvahy, profily servility, profily hrubosti....

"Profily odvahy"byla kniha, kterou napsal americký prezident Kennedy, ve které je popsána řada případů v americké historii, kde američtí politikové projevili svou odvahu v jednání, i za cenu osobních obětí, dehonestace a podobně.

Je to dobrá a poučná kniha.
Kdo z našich politiků projevil odvahu ? Jistě takoví byli, nechci ale chodit daleko do minulosti.

T.G . Masaryk a hilsneriáda, Mudr Kriegel, který v Moskvě nepodepsal ostudné prohlášení souhlasu se vstupem vojsk do Československa, podpisy pod Chartu 77,  myslím i poslankyni Němcovou,  kdy řeč prezidenta Zemana ve Vladislavském sále ji znechutila natolik, že se jako první zvedla a odešla ze sálu.Teprve po ní se odhodlalo k témuž několik packajících mužů...Senátor Judr Láska a několik jiných, kteří vypracovali žalobu na prezidenta pro hrubé porušení ústavy. Že žaloba neprošla parlamentním hlasováním ? To vůbec nevadí.Byl to čin lidí, kteří nehodlali dále snášet jednání prezidenta za hranicí ústavy.Projevili nahlas a parlamentárně svoje mínění.Obstáli sami před sebou.

A projevy servility ? Vzpomeňme jak komunistický parlament, všech 356 přítomných poslanců,  v prosinci  1990 zvolil jednohlasně, nikdo se nezdržel  hlasování a nikdo nebyl proti,  za prezidenta Československé republiky disidenta Václava Havla, který několik chvil před tím vyšel z vězení jako politický vězeň, kam ho titíž komunističtí poslanci dostali.Směšné a trpké zároveň.Když poslanec Faltýnek v projevu v parlamentu ve věci odvolání pana prezidenta, prohlásí, že je celý mokrý a postříkán nenávistí kterou dští senátor Láska.Podobně ministryně Schillerová, když hovořila ve stejné souvislosti o "poslanecké špíně". V televizi  poslankyně za "ANO", profesorka ústavního práva paní Válková argumentovala o nepatříčnosti žaloby s prominutím tak hloupě, že jistě mnozí, kteří to poslouchali od televize znechuceně odešli.Já také.Bývalý ústavní soudce Judr.Balík, nad argumenty paní profesorky, jenom udiveně kroutil hlavou.

A projevy hrubosti ? Jistě, v našem parlamentě jich bylo...ale z poslední doby.... "Ustavní negramotnost", nazval pan prezident ústavní žalobu. "Senátní pseudožalobou, politickým pamfletem a právním paskvilem "to nazval Ovčáček...Několik ústavních právníků to vidělo jinak.Ale jistě, vždyť  ústavní právníci jsou   negramotní nýmandi !

 

Autor: Michael Pálka | středa 9.10.2019 16:47 | karma článku: 8,22 | přečteno: 155x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93