Kam v New Yorku...když nevíte kam..

V New Yorku je tolik lákadel, že se vám to patrně nestane, ale pokud si chcete odpočinout od halasu a tartasu velkoměsta a nahlédnout do černého svědomí Ameriky, lze navštívit Criminal Court Buildng 100 Central street.  

Jedna z budov, kde se soudí trestné činy skutečně od rána do noci, a to po 365 dní v roce sídlí v centru Manhattanu v blízkosti Brooklynského mostu.Při vstupu všechno z kapes na pás, pak vás to prosvítí zleva, zprava a jste nasměrováni do dlouhé chodby této obrovské budovy, kde se střetává trest se spravedlností.V jedné z mnoha místností kam vpadnete vás přivítají lhostejné ale pozorné oči sedmi policistů v neprůstřelných vestách s pořádnými pistolemi v holsterech, dřevěné lavice s posedávajícími chlapíky, obviněnými z nějakho přečinu, či kriminálního činu podle pravidel zákonů USA.Soudí se vše s kriminálním podtextem co se odehrálo v posledních 24 hodinách na Manhattanu a okolí. Případu je spousta, proto funguje denní soud , tuším od sedmi hodin ráno do pěti hodin odpoledne a noční soud od pěti hodin odpoledne do jedné v noci.

Soudce zabručí jméno, policista poklepe muži na rameno, zaklapne mu želízka na zápěstí a odkráčejí spolu k soudci.Soudce zkontroluje obviněného a tomu je prokurátorem přečteno obvinění. Dostane  jedinou otázku.”Cítíte se vinen “? .Je jedno jaká je odověď. Je stanovena výše kauce a datum procesu.Celé řízení trvá 15 minut.

V budově soudu jsem se zdržel asi 90 min.Všechny případy a bylo jich šest, byli hoši ne bílé Ameriky. Zmínil jsem se o tom mému příteli právníkovi Jimovi. "Patrně jsi neměl štěstí, bílé límečky se také činí.Strauss-Kahn, předseda Mezinárodního měnového fondu, Francouz jako poleno  byl tady  před časem také souzen.Chtěl znásilnit pokojskou, nebo  po ní  vyžadoval orální sex, už nevím.Hrozilo mu 25 let. Více násilných kriminálních činu mají na svědomí  skutečně afroameričané a latinoameričané.   Ale je to otázka sociální.Horší vzdělání, větší nezaměstnanost, drogy ."

“Věříš lidem” ? Zeptal jsem se.. ”A ty” ? Otočil se na mne. Pokrčil jsem rameny. ”Já ne”, řekl.

New York je pupek Ameriky a kosmopolitní misto s lidmi z celého světa.A nemusí být a také to nejsou mnohdy žádní milánkové. Pokud jste nenapravitelní dobrodruzi a hodláte přečkat noc v temném Central parku, lze doporučit v rámci vaší bezpečnosti raději zavřít oči na pár chvil pod dozorem trenovaných a ozbrojených newyorských policistu na výše uvedené adrese.

Autor: Michael Pálka | čtvrtek 10.8.2017 18:30 | karma článku: 10,12 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,07

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,71

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06