Dvě maličkosti z naší komunisticko-socialistické minulosti.

Někdy v polovině osmdesátých    let dvacátého století  byl vyhozen ze zaměstnání učitel němčiny na Vojenské akademii v Brně, PhDr. Petr Steiner.

Důvod ? Egyptští hoši, kteří tady u nás studovali vojenské umění i neumění, vnesli k děkanovi důrazný protest, že je vyloučeno, aby je učil Žid.

A jinak, že..."odejdou... budou si stěžovat na své ambasádě,... že tak si to nepředstavovali a vůbec soudruhu děkane, udělejte co je třeba"......A soudruh děkan, nemusel ani dlouho přemýšlet a co bylo třeba udělat v našem husákovském socialismu, udělal. Jinak by se mu zatraceně rozkývalo podsedítko- židlička.Milý Steiner byl vyhozen s udivující rychlostí.Inu doba byla taková jaká byla, děly se horší věci.

Ale.... Otec Petra Steinera, podplukovník Arnošt Steiner, byl nositelem devítí válečných vyznamenání z druhé světové války,  řádu Bílého lva, sovětského řádu Rudého praporu, několika medailí.Nejvyšší vojenské vyznamenání SSSR, Hrdina Sovětského svazu nedostal, protože odmítl vstoupit do KSČ. 

V roce 1939 utekl se svým otcem z Československa do Polska, tam  byli chyceni Němci, uprchli z německého pracovního tábora do SSSR, nedůvěřivými Sověty byli posláni do gulagu, potom oba bojovali v československé jednotce pod generálem Svobodou, generálem Kratochvílem, generálem Klapálkem...

Kyjev , Buzuluk, Bílá Cerekev, Sokolovo, kota 534, boje muž proti muži, krev, pot, hrůza, ranění a mrtví kamarádi,  odhodlání, vztek na Němce a neobyčejná odvaha a velké štěstí dovedli Arnošta Steinera až zpět  na Moravu.Ale s matkou a sestrou i s její malou holčičkou se nesetkal. Všechny skončily v Osvětimi....

Arnošt Steiner vše popsal v knize "Za cenu života", jenom o gulagu nesměl psát...Generál Klapálek o něm prohlásil:" Dukla a Buzuluk, to byl Steiner".

Jsou věci které se nedělají. Československý stát to udělal. Vděk ? Ale kdepak. Skloň hlavu a udělej co je v zájmu vyšší moci. Že byl tvůj otec skutečným hrdinou, který se zasloužil o stát ? To musíš pochopit Steinere, jsou vyšší zájmy !

A druhá veselejší skutečná věc která se rovněž stala. VUT Brno, také někdy v osmdesátých letech. Na elektro fakultě studuje několik Afričanů....

"Jeden byl skutečně v matematice výborný", říká  mě můj kamarád, který tam matematiku učil,
" pár dalších bylo jakž takž, ale byl tam jeden toho, zkoušel kolega, no a s tím to nešlo, dostával jeden černý termín za druhým, opakoval ročník a znovu". Toho kolegu si jednou zavolal vedoucí katedry a docela tvrdě na něho spustil.

" Poslouchej " říká mu" dostal jsem sprďáka od rektora, toho prý seřval mimistr, který mu řekl, že Ruanda- Urundi s námi chce přerušit diplomatické styky, táta toho kluka, který pořád nemůže udělat tu matematiku je tam hodně nahoře, kývaj se nám vztahy, musíš mu to napsat k sakru ! Chceš být  dál vedoucí katedry  ne" ?

Kamarád se odmlčel. 
" A"?  Ptám se.
 " Kolega si hocha z Ruanda- Urundi  pozval znovu , mizerábl zase, ale nakonec mu řekl . Tak mi dejte index....Vzal index a napsal tam ":

Dobrý.-platí pouze pro střední Afriku!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pálka | čtvrtek 24.11.2022 19:21 | karma článku: 29,33 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 11,38

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06