"Buď chytré, blbéch je dost"...

je rčení docela známé, kterým prý poučoval otec, patrně Moravák,  svého  synka. Ale vžilo se to vůkol, i v zemích českých...

Vzpomněl jsem si na to když jsem četl, že vláda zavedla z důvodu koronaviru tak zvanou chytrou karanténu.Co to je nebudu vypisovat, pokud to nevíte, otevřte si denní tisk.Vymyslet něco, aby se ti dva v domácí karanténě během čtrnácti dnů  nezabili, tedy to bych považoval   za chytré.  
Máme také Chytré lékárny-v čem jsou chytré a pro koho, nevím.Chytré hodinky, Chytré hračky, Chytrá elektronika pro chytré zákazníky. Možná, že brzy příjdou další instituce, třeba  Chytrá banka, ....a jistě nás napadne  pro koho  ? Pro mne?  Či pro tu banku ?

Ne, nechci znevažovat rozhodnutí vlády, jenom slovo "chytrá" považuji v této souvislosti za poněkud zprofanované .  Nicméně trochu odlehčení myslím neuškodí a chvíli se bavme pokud nás koronavirus nechá pár týdnů dýchat.

Vidět  prezidenta Trumpa  s makeupem na tváři, s ukazovákem napřaženým  do davu Američanů a s brigadýrkou s nápisem USA  na uších, je hřejivé.. A jeho věta .."Jsme nejsilnější, jsme přece Američané "...nu dobrá.Docela se mi líbí pan Hamáček....získal sympatie davů, když narušil kravatové vystupování vlády červenou mikinou.Červená barva praští do očí, při zasedání jeho podřízených v ministerstvu vnitra bylo všech dvanáct, či kolik v červených mikinách..Je třeba získat body..Fajn.Nicméně myslím, že v této situaci je mužem na svém místě.

Chodím se procházet  a občas zvednout kolena do klusu tady u nás v Králově Poli, a to tak kolem deváté hodiny večer.Sem tam člověk - za 40 minut jsem viděl celkem 5 lidí. A všichni poctivě roušku na hubě. V tomto případě k ničemu. Dyštanc mezi procházkáři asi sedm minut.Patrně neměli u sebe v kapse 10 000, proto si roušku nesundali.Za těch 40 minut projelo kolem parku 13 autobusů a trolejbusů, řidiči na zastávkách způsobně otevírali a zavírali dveře. Nikdo nevystupoval a nikdo nenastupoval. Ve třinácti autobusech a trolejbusech jelo celkem šest lidí. Zcela symetricky. Jeden bus prázdný, v druhém  jeden zakuklenec.Koronavirus přispěl k luxusnímu cestování- jeden autobus pro dva lidi. Fajn.Dopravní podnik města Brna chrápe.Fajn.

Díky  válce s koronavirem, podobně jako ve válkách jiných, můžeme ale také odhalovat  vlastnosti hluboce mravně a nezištně cítících lidí, lidí ctících svou povinnost.Lékaři, zdravotní sestry pracující v centru nákazy, až po případy nabídky vzdání se svého života za život jiných. 72 letý italský kněz, který odmítl zcela nedostatkový dýchací přístroj v nemocnici, totéž devadesátiletá italská žena s tím, ať přístroj pomůže mladším......

Nebylo by nevhodné nabídnout nejhůře koronavirem postiženým státům v Evropě několik lůžek a péči v našich nemocnicích- nehledě na skutečně lidsky potřebnou pomoc,  přispělo by to patrně i  ke  korekci náhledu ostatní Evropy na nás, Českou republiku,  jako na potížisty.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pálka | sobota 4.4.2020 0:01 | karma článku: 16,45 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,06

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06