Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

Obchodníci se bezesporu na toto období těší, Vánoce jsou pro ně žně, doslova zlatý důl. Děti sledují o víkendech televizní reklamy mezi pohádkami a vybírají si předražené dárky, které prostě musejí mít, jinak budou zklamané. Jenomže jeden takový dárek stojí moc peněz a rodičům je jasné, že jedním dárkem svým dětem Vánoce neudělají, a tak kupují hromady drahých hraček, které mnohdy nepřežijí déle než pár dnů, a nebo o ně stejně děti brzy ztratí zájem, protože za chvíli je v kurzu zase jiná úžasná hračka. Taková je většina dnešních dětí.

A dospělí, ti neustále nestíhají, takže chvála bohu za internet, kde stačí kliknout a dárky už máte na cestě domů. Tak si užíváme předvánoční čas - ve spěchu, v nervozitě a v neustálém časovém presu, kdy doufáme v jediné: ať už je po Vánocích!

Nákupní centra jsou hlavně od počátku adventního času přelidněná a vyrazit třeba o stříbrné, nedej bože zlaté neděli na nákupy, to je skutečně jen pro otrlé povahy, protože hon za dárky je nelítostný a davy lidí v přecpaných obchodech umí některým z nás pokazit náladu. Například můj přítel by toto takzvaně nevydýchal.

Kam se ztratilo to pravé kouzlo Vánoc? Kde je ta atmosféra klidu, kdy si pustíte vánoční kolegy, upečete pár druhů cukroví, nešílíte z povinného úklidu, který kvůli pracovnímu zaneprázdnění nestíháte, a prostě jednoduše vypnete a těšíte se z pohody v rodinném kruhu? Pod stromeček si dáte pár dárků, které vymýšlíte a vybíráte s radostí, ne z povinnosti, a máte upřímnou radost z toho, že svým blízkým vykouzlíte skvělým dárkem, který mohl stát jen pár korun, úsměv na rtech.

Vánoce jsou stále více komerční, v televizi na nás už od října křičí reklamy na parfémy, léky na klouby a vitamíny nejrůznějšího druhu, které nám obchodníci vnucují jako skvělé tipy na dárky pro naše blízké, a lidé z toho blbnou. A když nemáte peníze na dárky, jste z toho nervózní, protože máte strach, že neuděláte své rodině radost, a přitom stačí tak málo!

Lidi, zastavte se! Vždyť Vánoce nejsou přeci o těch dárcích, ale o setkání rodiny, o tom, že jste jednoduše spolu, protože to je to nejcennější - mít kolem sebe lidi, které máte rádi, podívat se v klidu na štědrovečerní pohádky, dát si k večeři bramborový salát, kapra nebo i ten řízek a připít si sklenkou vína na to, abyste se sešli spolu zase za rok. A pár maličkostí pod stromkem, které jste vybrali pro své blízké z lásky a z radosti, to je to pravé překvapení a obdarování.

Takto vidím Vánoce já a doufám, že mým dětem, které doufám jednou budu mít, vštípím do hlavy to samé- že nejsou nejdůležitější hromady drahých dárků, ale rodina, která se sejde u štedrovečerního stolu a všichni jsou šťastní a spokojení, a k tomu hraje u večeře z rádia Tichá noc.

Takže všem přeji šťastné a veselé Vánoce plné klidu a pohody bez stresu a honby po vánočních nákupec

   

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michaela Navrátilová | čtvrtek 20.12.2012 11:32 | karma článku: 11,65 | přečteno: 840x