Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

Černá skládka dnes...Foto: Michaela Navrátilová 5.9.2013

Věřit, že se skládka vyčistí docela, by bylo velmi naivní v dnešní době. Vyčistit skládku chce čas, a přestože snaha činitelů už asi opadla, tak nějaké malé výsledky jsou přeci jen znatelné. U výjezdu z polní cesty k samotné silnici 52, kde se loni kupila hromada pytlů s odpadky, které mohly krásně vidět všichni z kolem projíždějících aut, jako jediné s úspěchem zmizely docela a nahradila je cedule upozorňující na zákaz skládky pod pokutou ve výši 50.000,- Kč. Pěkné a zatím to zabírá. Nové pytle s odpadky se zde znovu nekupí, což doufejme vydrží i do budoucna. Ovšem toto je téměř jediný úspěch.

pozn.: fotka nahoře a dole - takto to vypadá dnes na výjezdu z boční cesty k silnici 52...

pozn.: pro porovnání - fotka níže ukazuje, jak to na stejném místě vypadalo v loňském červnu...

Ale jedeme dál...

Při průjezdu oním centrem skládky, větrolamem, který lemuje silnici 52, a kudy vede zkratka, silnice vedoucí až k parkovišti u Rybárny, odkud lze dále pokračovat po hrázi až k Dolním Věstonicím, se odpadky kupí dál, ačkoliv něco málo zmizelo.

Při projížďce touto cestou napříč větrolamem jsem měla moc dobře v paměti, jak to tady vypalo v loňském červnu, kdy jsem napsala článek o černé skládce. Zmizel například starý gauč, nenašla jsem ani jednu z odhozených záchodových mís, všimla jsem si, že z pod stromů zmizely obrovské pytle s peckami, kterých tu bylo naházených plno. Na první pohled se to jevilo, jakoby na skládce opravdu někdo zapracoval, tentokrát ovšem v dobrém smyslu. Dokonce i na začátku větrolamu - odbočíte sem přímo od silnice 52, a často zde stává vozidlo Policie ČR nebo Celní správy - zmizely modré pytle s odpadky, které byly tak dobře viditelné přímo od silnice. Odklizena jsou i rozbitá stará okna s vymláceným sklem, stejně jako haldy smotaných káblů. Někdo odklidil to, co bylo nejvíc vidět, hlavně od silnice, jakoby chtěl, aby kolem projíždějící turisté neviděli "špínu", která však zůstala pod povrchem. 

Když zahnete na samotnou cestu napříč větrolamem, tam, kam už není vidět od hlavní silnice, vidíte mezi stromy ve větrolamu nadále ležící hromady odpadků, které tu nejspíš budou ležet dál. Třeba sem také časem někdo umístí ceduli se zákazem skládky pod pokutou, a nebo alespoň nebude skládka znovu růst. Možná se časem najdou i prostředky, aby se skládka vyčistila úplně. Možná... Zřejmě nezbývá než doufat a přát si, aby se lidé sami nad sebou zamysleli, než zahodí například plastovou láhev nebo dokonce něco horšího. Lidi, neničme si přírodu, vždyť máme všude kontejnery na tříděný odpad, tak nebuďte líní odhodit odpadky tam, kam skutečně patří.

Bez komentáře: pozn., fotky byly pořízeny 5.9.2013

 

 

 

Autor: Michaela Navrátilová | neděle 8.9.2013 17:30 | karma článku: 11,77 | přečteno: 587x