Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hoštice, ale… my jsme se tu zastavili :-)

Vloni na začátku prosince jsme s přítelem strávili krásný prodloužený víkend od pátku do neděle v zámku Hrádek u Sušice. Bylo tam moc krásně, zajeli jsme si v sobotu na výlet do Kašperských hor, projeli si okolí kolem Sušice, a moc se nám tam bílilo. A když jsme dopoledne v sobotu seděli na recepci a čekali jsme na průvodkyni, až nás provede zámkem, neušlo nám, tedy hlavně mě, jak se na recepci jeden pár ptal, kam by jim doporučili zajet si na výlet do okolí, a slečna nebo paní to byla, se přímo zajímala, jak daleko je to z Hrádku do Hoštic.

Na návsi v Hošticích, vzpomínáte, jak ve třetím dílu malovali toho jelena? Foto: Michaela Navrátilová

„Myslíte těch Troškových?“ zeptala se milá slečna na recepci a usmála se, protože mladý pár hned přitakal. „No to je odsud asi 50 km,“ odpověděla jim recepční a já jsem hned zbystřila. Hoštice u Volyně, to je taková moje srdeční záležitost, protože doslova miluju Troškovu trilogii Slunce, seno… Jasně, nějaký intelektuál řekne, vždyť je to taková stupidní filmová blbost, ale pro mě je to báječný odpočinkový český film odehrávající se ve správné vesnici, jsou tam lidi, které můžete napasovat na lidi kolem sebe, a je to prostě skvělá česká komedie, u které nemusíte přemýšlet, zasmějete se a já tento film miluju už od dětství, přirostl mi k srdci, a kdykoliv běží v televizi, tak si jej nenechám ujít. A když jsem nemocná, ležím v posteli a mám chuť si něco pustit na DVD, tak Troškova trilogii bývá velmi často první po ruce. Nehledě na to, že hlášky z tohoto filmu umíme v práci parádně zapojit do běžného rozhovoru mezi kolegyněmi, které tento film mají také rády, i s kamarádkami umíme velmi často zaplést do řeči nějakou tu známou hlášku a vždycky se tomu smějeme. Jak já říkám, Troškova trilogie je moje srdeční záležitost. A od chvíle, kdy se o Hošticích zmínil ten mladý pár v recepci, sondovala jsem u přítele, jestli bychom se tam cestou domů k nám na Jižní Moravu mohli potom také stavit. No moc nadšený zprvu nebyl, ale když jsme v neděli jeli z Hrádku domů, zastavil se Strakonicích, nažhavil navigaci a pak mi povídá: „Tak teda zajedeme do těch tvých Hoštic.“ A já měla radost jako malé dítě, protože mi právě splnil můj životní sen.

Cesta do Hoštic vede krásnou krajinou, napadlo mě, jak hezké to tady musí být v létě, když se všechno zazelená, Jižní Čechy jsou moc krásné. Jeli jsme kolem železnice a při pohledu na ceduli ukazující směr na Bavorov jsem hned v autě vyhrkla známou hlášku z druhého dílu Troškovy trilogie: „Bavorov s malým b, blbe jdi vod toho,“ a musela jsem se smát, zatímco přítel mi řekl, že jen čekal, kdy ze mě tahle hláška vypadne. No jo no, má mě občas přečtenou.

Když jsme projeli kolem vlakové zastávky, kde starej Zvoníček předváděl panu inženýrovi, jak se správně vyskakuje z vlaku, musela jsem se smát, a pak už jsme za chvíli minuli ceduli Hoštice, a já byla ve svém živlu, připadala jsem si jako malá holka, kterou vzali na vytoužený výlet.

Hoštice jsou malá dědinka, a když jsme zaparkovali na návsi nedaleko zámečku, kde v trilogii sídlí kancelář JDZ Hoštice, připadalo mi to neuvěřitelně malinké. Náves ve filmu působí větším dojmem, ale bylo to super tam být, stát na návsi a prohlížet si ty domky, které se podle mě od filmování vůbec nezměnily. Poznali jsme dům Škopkových i Konopníkových, nahlídli jsme přes bránu na hřbitov, ten vypadá jako ve filmu, i s kostelem. Zajeli jsme si k JZD, které je hned za vsí, a kde je dnes Ranč Šimona Pláničky a na budově JZD visí transparent s hlásající: “JZD Hoštice, nejlepší družstvo v kraji.“

Vesnice hodně nebo spíše především žije z této filmové trilogie, to šlo vidět na každém kroku, už při příjezdu do Hoštic nás vítala cedule lákající na areál JZD za vsí. No v sezoně tady musí být mraky turistů, ale my jsme si to užili i v zimě, v klidu jsme si prohlídli ves, hlavně já jsem ze sebe chrlila jednu filmovou hlášku za druhou a byla jsem nadšená a vděčná příteli, že mě sem vzal.

Tenhle výlet udělal za naším prodlouženým víkendem krásnou tečku, počasí nám vyšlo na začátek prosince perfektní, a já mám zase na co vzpomínat. A při zpáteční cestě z Hoštic jsme se ještě zastavili u vlakové zastávky Hoštice u Volyně pro fotku na památku.

 

Autor: Michaela Navrátilová | pátek 22.6.2012 15:01 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1887x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik