Budiž nám odpuštěno - 7. kapitola

Anna Marie a Frank se zdá se zlobí jeden na druhého. Vyjasní se mezi to nimi? A na jak dlouho vlastně?  Přináším Vám sedmou kapitolu románu Budiž nám odpuštěno.  

Kapitola VII.

Bouřka všechno smaže

Anna Marie vyšla do chodby a Frank šel mrzutě za ní, zezadu si prohlížel její vlnící se šaty a uvažoval nad tím, proč si je vlastně u všech čertů oblékla a proč chtěla vypadat tak krásně? Kde byla, než přišla k nim navštívit jeho matku?

Bože, ještě chvíli nad tím budu přemýšlet, a asi se zblázním… zlobil se v duchu, ale sotva vyšli z domu na dvorek, další zahřmění ho vrhlo zpět do reality a alespoň trochu se vzpamatoval.

Vůz už byl připravený pod návratím, Frank tedy rychle vyvedl koně ze stáje a zapřáhl ho, zatímco Anna donesla z kůlny dvoje hrábě a jedny vidle, naložila vše na vůz a bez zbytečného zdržování a bez řečí vyjeli ven. Stejně zařezaně mlčeli i celou cestu.

Pole se nacházelo za Mikulovem ve směru za Turoldem, což byl ještě pořádný kus cesty, bouřková mračna se pomalu přibližovala, ale déšť zatím ještě nehrozil. Frank přesto věděl, že budou mít co dělat, aby seno stihli sklidit a dojet s ním zpět domů dřív, než začne pršet.  

Protože čas je tlačil, nepadlo za celou dobu jediné slůvko o tom, že si Anna zničí šaty, vůbec na to nepomyslel on, ani Anna, a proto hned jak dorazili na pole, začali pracovat.

Shrabávali suché kupky sena na sebe, až utvořili několik větších stohů, pak Frank přijel s povozem a naházel seno nahoru na vůz, zatímco Anna Marie hrabala dál. Na krásných šatech jí zůstávala viset suchá stébla, a jak pomáhala Frankovi házet seno na vůz, uvízlo jí několik suchých stébel také ve vlasech, ale v zápalu práce ničeho nedbala a snažila se Frankovi pomoci, jak nejlépe mohla, a hlavně rychle, protože bouřka se blížila a oba věděli, že čas není právě na jejich straně.

Slunce, dosud sem tam prosvítající skrze těžké šedivé mraky, přikryla temná peřina bouřkových mračen a z ničeho nic se zvedl silný vítr. V tu chvíli už Anna Marie s Frankem byli na konci pole, práci měli hotovou.

„Ty hrábě, honem, podej mi je,“ zvolal Frank a musel křičet, aby překřičel skučení větru. Anna mu podala svoje hrábě, aby je mohl zabodnout do kupy sena, stejně jako to udělal s vidlemi a svými hráběmi. Pak rychle nasedli na sedátko na voze a právě tehdy se na ni Frank poprvé, za celou tu dobu, co pracovali na poli, podíval a usmál se.

„Máš ve vlasech seno,“ prohodil zvesela, a zatímco Anna se při pohledu do jeho najednou veselé tváře zamračila, zajel rukou do jejích hebkých vlasů a velmi opatrně jí vypletl z pramenů zamotané stébla slámy.

„Děkuji,“ trhla hlavou a z ničeho nic se cítila divně. Tohle byl od Franka první náznak nějaké té něžnosti za celou dobu, co se viděli od chvíle, kdy vstoupil doma do kuchyně. A za tu nekonečnou hodinu, co hrabali seno, spolu nepromluvili ani půl slova, jistě, na řeči nebyl čas, příliš pospíchali, navíc Anna byla stále trochu uražená, protože si jí Frank nevšímal, a Franka zase stálo nemalé úsilí, aby se vůči Anně tvářil ledabyle, přestože po ní po očku neustále pokukoval a říkal si, jak moc jí to sluší.

„Nemáš zač, rádo se stalo,“ řekl a na okamžik zvážněl, než se znovu dokázal pousmát. Trápilo ho tolik věcí, ale nedokázal o ničem z toho promluvit.

Všimla si té chvilkové změny, jen nevěděla, co to mělo znamenat. „Co se děje, Franku?“

„Ale nic,“ popadl opratě a dal koni povel do kroku, naložený vůz se dal do pohybu a v poryvu větru z vršku slétlo trochu sena.

Zahřmělo a bylo jasné, že bouřka je tady a už nepočká. „Myslím, že to až k vám domů nestihneme…“

Frank na sobě nedal nic znát, věděl, že Anna má pravdu, jen se neklidně rozhlédl po krajině. „Mám nápad,“ zvolal právě ve chvíli, kdy na ně spadla první sprška dešťových kapek, „támhle,“ ukázal Anně napřaženou rukou dolů pod kopec, ještě docela daleko, ale přeci ne tak moc, „je velký přístřešek, který myslivci používají na podzim na uskladnění slámy, kterou pak rozvážejí do okolních krmelců. Teď na jaře by to mělo být prázdné, a vůz by se tam snad měl vejít. Koně uvážu u něj a my se pod střechou schováme taky.“

Anna se otřásla náhlým chladem, vítr nabíral na síle a těžký vzduch se náhle ochladil. „Zaplať pánbůh,“ že má z blížící se bouřky strach, však nepřiznala.

K přístřešku dorazili taktak včas, aby Frank stihl odpřáhnout koně, uvázat ho, a s Anninou pomocí zatlačil vůz pod přístřešek. A měl pravdu, naložený povoz se pod střechu vešel tak akorát, a oni dva si z boku vozu zalezli pod stříšku přesně ve chvíli, kdy nebe pročísl záblesk a pár vteřin na to mohutně zahřmělo, až se jim půda pod nohama doslova zatřásla. A sotva hrom utichl, spustil se prudký liják, až se pod ním tráva skláněla k zemi.

„Snad se to brzy přežene.“

Opět zahřmělo a Anně se stáhlo hrdlo strachem. „To doufám, nemám bouřky ráda,“ špitla a ustoupila o krok dál, protože prudký vítr vrhal dešťové kapky šikmo pod přístřešek, a protože stáli na kraji, trochu na mě pršelo. 

 „Já vím, že nemáš,“ odvětil sotva slyšitelně a vlastně si myslel, že jeho slova přes hukot deště a poryvy větru ani neslyšela, ale zmýlil se. Skoro na Franka nepohlédla, jen trochu naštvaně zašeptala: „Ano, a co ještě víš?“

Letmo na ni pohlédl, ale i to mu stačilo, aby zaregistroval její pevně setřené rty a nazlobený záblesk v očích. A najednou už mu to nedalo a přiznal: „Že ti to dneska moc sluší…“

Zprudka se k němu obrátila a pohlédla mu do očí. „A to říkáš až teď, když mám ve vlasech zapletené seno a celé vlasy pocuchané a šaty zmačkané, špinavé a zmoklé?“ Mluvila s hořkou výčitkou a dětinským zoufalstvím v hlase, ale také cítila, že zuří, měla chuť se na Franka rozkřičet, ale taky byla koneckonců ráda za to, co řekl.

„No tak promiň,“ křikl a dlaní si zajel do vlasů v gestu naprosté beznaděje, nevěděl co dělat. Hleděla na něj a očekávala jeho slova, ale on se cítil jako hlupák. „Já neumím říkat tyhle ty věci, Anno, mám z toho strach…“ zašeptal najednou rozechvěle, a když se jí konečně odvážil pohlednout zpříma do očí, opětovala chladně jeho pohled. „Jaké věci, Franku?“ zeptala se bez pohnutí a očekávala jedině nevyhýbavou odpověď.

Nejprve rozhodil rukama, jakoby se vzdával a chtěl v příští chvíli rychle přejít od tohoto tématu, vlastně by se tomu ani nedivila, o to víc ji však překvapil, když o krok přistoupil blíž a řekl: „Různé věci…“ rozčilení už bylo dávno to tam, něžně ji vzal za bradu a jejich pohledy se setkaly přesně v té chvíli, kdy nebe pročísl blesk.

Hrozivě a velmi blízko zahřmělo.

„Těžko se mi říká, jak moc jsi krásná a jak moc ti to sluší, nejen dnes, protože ty jsi krásná pořád. A já ti neumím sklonit poklonu, prostě to neumím a bojím se, že když něco řeknu, tak to řeknu nějak špatně, stejně jako se bojím, abych neudělal něco špatně. Přitom bych ti tak moc rád řekl, že jsi nejkrásnější holka široko daleko a já mám se sebou co dělat, abych na tebe nezíral s otevřenou pusou a pitomým výrazem, protože by sis o mně pak asi myslela, že jsem hlupák…“

„Proč si myslíš, že bych tě měla za hlupáka?“

„A proč by sis to o mně neměla myslet?“

Zamračila se. „Neodpovídej mi na otázku otázkou!“

Zasmál se a nedokázal potlačit hluboké nadechnutí, měl trochu strach, ale odhodlal se a řekl: „Protože když jsem tě políbil, tak jsi utekla, a já mám jednoduše strach říkat ti všechny ty věci o tom, jak ti to sluší, a co k tobě cítím, když nevím, co příště uděláš. Jestli se mi vysměješ, nebo zase jen utečeš?“

Srdce jí bušilo kdesi jinde, než kde jindy tlouklo. „A co vlastně cítíš?“

Přimhouřil temné oči. „Že tě už dávno nemám rád jako svou sestru, Anno, nevím kdy přesně, ale dávno se to změnilo. Záleží mi na tobě, mám tě rád, moc rád, ale nevím, co mám čekat od tebe, zvláště když jsi přede mnou tehdy u rybníka utekla…“

Do očí jí málem vstoupily slzy. „Ach Franku, já tu noc, kdy jsi mě políbil, neutekla proto, že bych k tobě cítila výsměch nebo něco špatného, nebo se za ten polibek na tebe zlobila. Jen jsem si připadala příliš šťastná a ani jsem nedoufala v to, že bys i ty cítil to samé co já. A mrzí mě, jestli sis můj útěk vyložil špatně. Po pravdě řečeno jsem byla v ten okamžik, kdy jsi mě políbil, nejšťastnější ve svém životě,“ řekla a usmála se, a když se Frank usmál také, ulevilo se jí.

„Opravdu ses na mě za to nezlobila? Já… já si myslel, že jsem udělal chybu, že jsi nechtěla, abych tě políbil, ale já jsem to musel udělat, už dlouho jsem to chtěl udělat a pak…“

Mluvil tak překotně a rychle, že mu musela přiložit prst na rty, aby ho umlčela a na oko nahněvaně řekla: „Psst, teď se ale vážně budu asi zlobit, když mi okamžitě nedáš pusu na usmířenou!“

S úsměvem a bez řečí ji strhl do svého objetí a políbil tak divoce, jakoby to snad měl být poslední polibek jejich života. A že kolem nich zuřila bouřka, jim bylo docela jedno.

Autor: Michaela Navrátilová | pátek 15.6.2012 17:00 | karma článku: 8,81 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik