Budiž nám odpuštěno - 12. kapitola

Po delší pauze přináším svým čtenářům pokračování romantického příběhu z pohraničí. 

Kapitola XII.

Krásný den

Anna Marie celý den pomáhala Haně na trhu prodávat džbánky, talíře, hrnce a jiné věci z keramiky. Po trhu se hemžilo mnoho lidí, místních i přespolních, hlasy a zvuky se mísily a vytvářely zajímavou kulisu, která Annu těšila a odváděla její myšlenky pryč od všech starostí. Byla ráda, že se dostala ven z domu a především pryč od Matyáše. Ráno jí připadal divnější než kdy jindy, zvláště za poslední týdny, co se spolu nebavili, a skoro si byla jistá, že za jeho zvláštním ranním chováním byla včerejší nečekaná návštěva statkáře Baumana. Co ale mohl Bauman chtít?

„Dobrý den,“ ze zamyšlení ji vytrhl hlas postarší ženy, která přistoupila ke stánku a Anna Marie se na ni okamžitě mile usmála a odpověděla jí na pozdrav. Začala se ženě věnovat, ukázala jí nějaké hrnky a talíře a rázem tím zapomněla na své starosti. Tak to pokračovalo po celý den, lidí došlo k jejich stánku hodně, a že se měly s Hanou co otáčet, ale bylo to příjemné. Popovídaly si se spoustou známých lidí, které dlouho neviděly, a seznámily se s jinými, které dosud neznaly. A když na náměstí padl soumrak, zjistily, že se jim skutečně podařilo prodat téměř všechno zboží.

Začaly zrovna balit těch pár neprodaných kousků, když přišel Frank. On a Anna Marie se na sebe kradmo usmáli, zatímco Hana se zrovna nedívala, a Anna potom řekla: „Jdeš akorát včas, už máme sbaleno.“

„Vidím, že moc vám toho nezbylo,“ odvětil pochvalně při pohledu na dvě bedničky, do nichž naskládaly neprodané talířky a džbánky a nějaký ten hrnec, ale všechno to sotva zaplnilo polovinu každé dřevěné bedničky.

„Jsme šikovné,“ usmála se Anna Marie, zatímco Frank vzal rychle do náruče jednu bednu a šel s ní k nedaleko stojícímu povozu a uložil ji na ni. Anna užuž chtěla vzít tu druhou, aby mu pomohla, ale byl zpátky rychle a vrtěl přitom hlavou, aby toho nechala a sám bednu lehce zvedl a už ji odnášel.

„Ano, to jste,“ přitakal, „ani jsem nečekal, že toho tolik prodáte, protože když jsem včera večer viděl, kolik těch věcí měla máma připravených, když je skládala do beden a chystala na ráno, nevěřil jsem, že prodáte víc než čtvrtinu.“

„A vidíš, jak jsme tě překvapily,“ Hana zářila spokojeností a nad dobrým obchodem si promnula ruce, „a protože jsme tu celý den tak dřely, v tomhle úmorném vedru, tak si zasloužíme dobrou večeři a k tomu džbánek piva.“

Anna Marie se zarazila, najednou si totiž uvědomila, kolik už je hodin a jak rychle se brzy setmí, ale Hana nechtěla ani slyšet o tom, že by šla teď domů. „Ani nápad, děvče, celý den mi pomáháš, a teď že bys měla jít domů? Kdepak, dáme si u nás k večeři kynuté knedlíky, vařila jsem se s nimi sotva jsem za svítání vstala, protože vím, jak je ty i Frank máte rádi. A nějaký džbánek nám tu zbyl, tak se cestou k nám stavíme v hospodě i pro to pivo. A potom tě Frank odveze domů, sama v noci přece nepůjdeš.“

Frank se na Annu usmál a tím bylo řečeno vše. Jak Hana rozhodla, tak se i stalo. Cestou se zastavili u hospody, Frank zašel pro pivo do džbánku a v chalupě u něj a u Hany potom všichni tři bohatě povečeřeli, přitom si povídali a nasmáli se, osvěženi studeným pivem za krásné horké letní noci.

 „Byl to moc krásný den, škoda že už končí, ani se mi nechce domů,“ zašeptala Anna Marie, když se rozloučila s Hanou a sama s Frankem vyšla z domu. Teprve tehdy se k ní Frank naklonil a políbil ji, krátce, ale sladce, až z toho polibku skoro roztávala.

„Domů je to ještě daleko, večer nekončí, a pojedeme pomalu…“ Vzal ji za ruku a vyšli spolu pod návratí, kde stál stále zapřažený kůň. Frank Anně pomohl nastoupit a usadit se na sedátko na voze, přičemž na ni zezdola pohlédl a zeptal se: „Je něco nového s otcem?“ O tom, že s Matyášem mluvil, neřekl Anně Marii raději ani slovo, věděl, že by se zlobila, ale musel si s jejím otcem promluvit, jenomže to by jí nevysvětlil.

„Ne, nic nového, akorát co mi přijde zvláštní je, že včera u nás otce sháněl statkář Bauman a otec je z toho zdá se nějaký nesvůj. Nevím co se s ním děje.“

Vyjeli z vrat na ulici, a jakmile Frank vrata opět zavřel a nastoupil vedle Anny, zeptal se: „Proč, co je s ním?“

„Já nevím, neřekl mi nic, jen něco koktal, ale nedokázal se vyjádřit. Takže vlastně netuším, jestli to souviselo s Baumanovou včerejší návštěvou, nebo byl otec jen neschopen se mnou mluvit po takové době, co jsme spolu nemluvili vůbec,“ odpověděla Anna a opřela si hlavu o Frankovo rameno.

Jeli noční ulicí, ozářenou tu a tam pouliční lampou, všude vládl klid a jasné nebe nad nimi zářilo svitem měsíce v úplňku a miliardou hvězd.

„Možná jen po takové době nevěděl, co ti má říct.“

„Možná, ale už je to jedno,“ zašeptala Anna Marie a v očích jí zářily hvězdy, když pohlédla na Franka, „nechci teď mluvit o mém otci, jsem ráda, že jsem s tebou a chci mluvit o nás…“

Usmál se, byť trochu mrzutě, ale to v té tmě nemohla poznat. Jsem vážně hlupák, pokud si myslel Frank, copak jsem opravdu věřil, že Matyáš s Annou promluví hned? Ale dobrá, dám mu ještě pár dní, než ho znovu navštívím. Každopádně to mezi Matyášem a Annou dobré není a takhle to zůstat nemůže, ne déle, než bude nezbytně nutné, uvažoval v duchu Frank a zatímco pravou rukou svíral opratě, levou rukou objal Annu Marii kolem pasu a líbnul ji zamyšleně do vlasů. „Dobře, tak budeme mluvit o našem zítřejším výletu,“ nadhodil tajuplně a Anna k němu upřela pohled nadšeného dítěte.

„My si zítra uděláme nějaký výlet?“

„No ano,“ usmál se jejímu nadšení, „musím odvést do Dunajovic opravený pluh, a jestli chceš, můžeš jet se mnou. Pak si zajedeme k Dyji, budeme chytat ryby a k večeři si ji upečeme u řeky na ohni, co ty na to? Dopoledne mám v kovárně ještě nějakou práci, ale zajel bych pro tebe po poledni? Co říkáš?“

„Říkám ano, ale proč bys měl jezdit tam a zpátky… můžu ke konírně dojít pěšky…“

„Ani nápad, dojedu pro tebe a nedohaduj se,“ zavrtěl hlavou a usmál se, takže nakonec souhlasila a znovu si položila hlavu na jeho rameno. „Tak dobře, už se těším,“ zašeptala nadšeně a oba spolu ujížděli tmou vstříc zářivému měsíci.

 

Autor: Michaela Navrátilová | neděle 4.11.2012 14:30 | karma článku: 7,26 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik