RODINNÉ PODNIKÁNÍ - VÝZNAMNÝ STABILIZAČNÍ PRVEK EKONOMIKY

Rozhovor Jany Merunkové s jedním ze spolumajitelů rodinné banky - banky Gutmann, panem Gordianem Gudenusem.

Gordian F. Gudenusautor: www.gutmann.at

Jana M.: Proč se banka Gutmann rozhodla zapojit v ČR do aktivit spojených s podporou rodinného podnikání?

Mr. Gudenus: Banka Gutmann je sama rodinnou firmou a převážná většina našich klientů jsou podnikatelé a jejich rodiny. Mimořádné výzvy, se kterými se setkávají podnikatelé a jejich rodiny ve střední a východní Evropě, tedy známe velmi dobře a z největší blízkosti. Důležitou součástí naší filosofie privátní banky je navíc osobní péče o klienta jedním z partnerů, tedy jedním ze spolumajitelů banky. Protože partneři Banky Gutmann vnímají sami sebe jako podnikatele, jsme v situaci, kdy můžeme poskytovat služby podnikatelským rodinám „jako podnikatelé podnikatelům“.

V České republice je mnoho úspěšných podnikatelských rodin, které v posledních letech vybudovaly velmi působivé rodinné firmy. Zároveň zde doposud nebyla žádná banka, jako je ta naše, která by byla zaměřena přesně na tyto podnikatele. Vidíme zde možnost stát po boku českých rodinných firem s našimi dlouhodobými zkušenostmi v této specifické oblasti.

Jana M.: Jaké vnímáte rozdíly mezi rodinnou firmou a jiným typem podnikaní?

Mr. Gudenus: Rozhodující rozdíl mezi rodinnými a ostatními firmami leží z mého pohledu v úzké spolupráci mezi firmou a vlastnickou rodinou. Toto strukturální propojení se projevuje na obou stranách a přináší s sebou mimořádné posílení, ale i řadu specifických otázek.

Úspěšné rodinné firmy se vyznačují hodnotami, které jsou i podstatnými hodnotami rodinnými. Chtěl bych zde vyjmenovat jen některé z nich jako příklad. Jedná se např. o:

- orientaci na budoucnost, tedy dlouhodobý horizont místo krátkodobého myšlení;

- spolehlivost, tedy spolupráci spočívající ve vzájemné důvěře;

- osobní nasazení a převzetí zodpovědnosti;

- důraz na důležitost lidí a ne jen na měření abstraktních výkonů atd. 

Důležitým bodem je mimo jiné i vytvoření podmínek pro předání firmy a nástupnictví, výběr vhodných vedoucích pracovníků a zvážení, které pozice budou obsazeny příslušníky rodiny.

Jana M.: V čem vnímáte klíčovou roli rodinných firem?

Mr. Gudenus: Téměř ve všech zemích světa představují rodinné firmy základnu dané ekonomiky a často se ukazují jako odolnější vůči krizi ve srovnání s ostatními firmami. Žijeme v ekonomicky těžkých časech. Pokud se podaří posílit rodinné firmy, prospěje to celé ekonomice České republiky.

Jana M.: Jedním z často zmiňovaných témat v kontextu rodinného podnikání je nástupnictví. Proč by se podnikatelé v ČR měli touto otázkou zabývat?

Mr. Gudenus: Téma nástupnictví je jedním z bodů, který je pro rodinné firmy zcela specifický:

Rodiny, které řídí svou firmu již několik generací, vytvořily cesty, jak může být její předání příští generaci optimálně provedeno. V České republice stojí z historických důvodů generace, která firmu založila a úspěšně vybudovala, často před touto výzvou poprvé. Zde je podle mého přesvědčení jedna z mnoha oblastí, kde poučení ze zkušeností ostatních může být mimořádně přínosné. Proto vidím v přeshraniční spolupráci rodinných firem mimořádný význam. Tato spolupráce může být zprostředkována mezinárodními organizacemi rodinných firem a bankami nebo poradci se specifickými, generace přesahujícími zkušenostmi.

Jana M.: V ČR spolupracujete s Asociací rodinných firem. Proč by měli majitelé rodinných firem být podle Vás a Vašich zkušeností součástí obdobné organizace? 

Mr. Gudenus: Vidím dva důležité argumenty, které přesvědčily také podnikatele v sousedních zemích připojit se k takovémuto zájmovému sdružení, ideálně se zázemím silné mezinárodní organizace: 

a)      Výměna zkušeností a znalostí: Běžné podnikatelské asociace a zájmové reprezentace sdružují podniky podle odvětví, regionu nebo velikosti, ale ne podle vlastnické struktury. To jedinečné na rodinných firmách je ale právě skutečnost, že byly založeny rodinami, jsou jimi řízeny a jsou jejich vlastnictvím. Skutečná výměna znalostí a přeshraniční zprostředkování zkušeností a podpory potřebují asociaci, jejíž skutečnou náplní jsou speciální vlastnosti a potřeby rodinných firem. 

b)      Zájmové zastoupení a společné vystupování: Rodinné firmy potřebují zvláštní rámcové podmínky, aby optimálně prosperovaly, např. předpisy, které rodinné firmy neznevýhodnují oproti ostatním účastníkům trhu v daňovém, právním a finančním pohledu. Tyto rámcové podmínky musí být vůči státu a trhu společně zastupovány a prosazovány. Příklady ze sousedních zemí a na úrovni EU dokazují, že to prostřednictvím efektivního sjednocení v takovéto asociaci přináší úspěch.

Jana M.: Pane Gudenusi, velice Vám děkuji za rozhovor a věřím, že budeme v diskusi nad tématem rodinného podnikání brzy pokračovat.

Autor: Jana Merunková | středa 18.4.2012 8:44 | karma článku: 9,79 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

Jana Merunková

Nejsem šéf, jsem zákazník

12.2.2024 v 2:01 | Karma: 9,55

Jana Merunková

Žena je jako zahrada

5.6.2021 v 9:03 | Karma: 12,97

Jana Merunková

Výlet do New Yorku

16.2.2019 v 16:33 | Karma: 19,17