Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hudební legendy 1: Queen - návrat cosmo rocku

Minulý měsíc se novým počinem opět připomněla jedna z největších hudebních legend, kapela Queen, která v reinkarnované sestavě s novým zpěvákem Paulem Rodgersem a už bez stabilního baskytaristy vychrlila do světa novou placku The Cosmos Rocks. Není mnoho vhodnějším interpretů a možností, kterými by se dal začít tento seriál, zabývající se hudebními legendami, dinosaury, kteří po mnoho let ovlivňovali (a spousta z nich stále ovlivňuje) jak domácí, tak zahraniční hudební scénu.

Počátky této rockové „královny“ sahají až někam k době, kdy sovětská armáda okupovala naši republiku. Tehdy 2 vysokoškolští studenti Roger Taylor a Brian May založili skupinu Smile, za jejíž mikrofon se postavil Tim Staffell. Ten ovšem neměl příliš zájem na tom, budovat kariéru v showbusinessu a tak asi po dvou letech kapelu opustil. Mezitím ovšem stihl přemluvit Farokha Bulsaru, který si začal říkat Freddie Mercury k tomu, aby ho za mikrofonem nahradil. Posledním kamínkem do mozaiky s názvem Queen byl John Deacon, který do kapely nastoupil jenom o pár týdnů později. Tím ovšem začala pro kapelu doba nejtěžší práce, čas mnohahodinových zkoušek, sehrávání se, potloukání se po různých barech a tancovačkách a doba prvotních neúspěchů. Vždyť například první singl Keep yourself alive byl naprostým propadákem.



Brian May:“ Těch prvních pět let, kdy jsme se tak protloukali, není vidět. Bylo to hrozně depresivní. Tak dlouho jsme spolu hráli a nedokázali jsme nic jiného, než jenom zkoušet a skládat. Pořadatelé koncertů nás nechtěli, protože jsme neměli desku a žádná firma s námi nepodepsala smlouvu, protože jsme nekoncertovali.“



Kapela nahrála první tři alba, která ale stále neoslovila žádné masy publika. Přitom na albech Queen I, Queen II i Sheer heart attack se najde spousta do dneška nedoceněných skladeb. Náznak obratu k lepšímu znamenal singl Killer Queen, který oslovil jak fanoušky popu, tak i rocku. V tu dobu ale Queen chystali první zásadní zlom ve svojí kariéře – natáčení dvojice z nejdražších a nejextravagantnějších alb hudební historie vůbec – A night at the opera a A day at the races. Na prvním z nich se nacházela píseň, která znamenala pro kapelu tolik, jako například pro tuzemský Olympic skladba Dej mi víc své lásky. Píseň, díky níž kapela vstoupila do širokého podvědomí publika. Píseň, která vůbec zřejmě poprvé tak okatě propojila světy rocku a opery. Bohemian rhapsody. A na obou deskách byly i jiné hity – například pecka Somebody to love, nebo píseň, se kterou poté tradičně uzavírala kapela svoje show – Mayova úprava hymny britského království God save the queen. Kapelu tento úspěch neuvěřitelně nakopl a poté začala svoje singly a alba chrlit s neobyčejnou rychlostí i úspěšností. Jen si vzpomeňme na rok 1977, album News of the world a dvě úvodní skladby, které se poté natrvalo vryly do paměti i značné části sportovního obecenstva – We will rock you a We are the champions. Po těchto úspěších chlapci natočili 2 méně úspěšné opusy Jazz a The Game a přemýšleli, kde najít nový impuls pro pokračování kariéry. Našli výzvu v podobě napsání soundtracku k filmu Flash Gordon a titulní píseň je vrátila směrem k výšinám. V tu dobu se ale už skupina začínala malinko odklánět od glamrocku či artrocku 70.let a začala experimentovat se zvukem, který na počátku 80.let hodně  "frčel" – discem. Jeho náznaky byly už slyšet v nahrávce Another one bites the dust, ale naplno se tato inspirace projevila zejména na albu Hot space, které také podle toho bylo náležitě chladně přijato. Aby ovšem nedošlo k mýlce – to jak talentovaní skladatelé v kapele byli, se projevilo na albu The Works, které bylo znovu hodně popové, ale objevily se na něm 2 diskotékové hity, kterými byly opět zbourány téměř všechny hitparády – Radio Ga Ga a I want to break free. Kapela už dávno předtím objevila kouzlo videoklipů (viz například Bicycle race, či Fat bottomed girls), pokud ale někdo vzpomene klipovou tvorbu u „královny“, na povrch mysli mu vytane zejména klip, kdy jsou všichni 4 převlečeni v ženském úboru – I want to break free. Odhaduji, že právě tento vynesl kapelu na piedestal nejen díky výborné písni, ale i perfektnímu klipovému ztvárnění a výtečným hereckým výkonům. V tu dobu už Queen nejenomže bourali videoklipové či singlové hitparády, ale i rekordy v návštěvnosti jejich koncertů a turné. Na letiště v Rio de Janeiru na ně přišlo čtvrt milionu lidí a i ostatní místa na celém světě byla narvána k prasknutí. Vrchol kariéry kapely nastal v letech 1985-86 kdy se hojně spekulovalo o rozpadu a krizi uvnitř kapely, což Freddie dost jadrně komentoval na záznamu koncertu z Wembley roku 86.



Po stadionové šňůře, která svým způsobem započala už rok předtím na legendárním Live Aid kapela oznámila koncertní pauzu. Začala se věnovat pouze studiovému nahrávání a nikdo nevěděl proč. Rojily se nejrůznější teorie a ani samotná studiová tvorba kapely i když byla samozřejmě nadále velmi vysoké úrovně, nedosahovala kvality alb vydaných před turné „Kind of magic“. Nahrávky The Miracle a Innuendo a hlavně klipová ztvárnění singlů stále více napovídaly, že s Freddiem není něco v pořádku. Spousta lidí samozřejmě věděla o jeho bouřlivém životě, mejdanech s kamarády i kamarádkami, drogách či promiskuitě, nikdo ale nechtěl nahlas vyslovit to, co Freddie věděl už zřejmě během posledního koncertního turné. Že má AIDS. Tato nemoc se dostala do širšího podvědomí lidí až v 80.letech v souvislosti s masivní expanzí především v Africe, proto ještě neexistovaly prakticky žádné účinné medikamenty, které by dokázaly tuto nemoc alespoň dostatečným způsobem utlumit, když ne zcela zastavit. Poslední album, jehož vydání se Freddie dožil, bylo Innuendo, na kterém si ještě dojemně zavzpomínal v písni These are the days of our lives a které obsahovalo také zřejmě poslední nesmrtelný hit kapely - The show must go on.  Na konci roku 1991 oznámil to, co už celý jeho fanouškovský svět tušil – nemoc AIDS byla dokonce už v takovém stadiu, že necelých 24 hodin nato Freddie zemřel….



Na základě toho stoupla opět obrovským způsobem poptávka po hitech i starších albech Queen a v roce 1992 se konal strhující bombastický koncert na stadionu Wembley, kterého se zúčastnili snad všichni, co v té době v hudbě něco znamenali. Freddie ale ještě nechal po sobě pár rozpracovaných skladeb, které kapela nechtěla nechat ležet „u ledu“ a tuto poslední studiovou albovou práci pod hlavičkou Queen vychrlila do světa v roce 1995. Album obsahovalo velké množství singlů a bylo velmi úspěšné. Tímto se zdálo, že je kapitola Queen navždy uzavřena. Samozřejmě – stále se vydávaly reedice starších alb, s nástupem formátu DVD spatřily světlo světa koncertní nahrávky v digitální kvalitě, ale zbylí členové Queen o sobě dali vědět až v roce 1998. Sestavili kompilaci Queen rocks, která se skládala převážně – jak už z názvu vyplývá – z rokovějších nahrávek, ale bylo tam i jedno milé překvapení pro fanoušky.



Brian May:“Já doufám, že jsme rock dělali a vždycky dělat budeme, ale tohle album je jiné. Tady to má být nářez od začátku až dokonce, jenom singly jsou volnější, aby se dostaly do rádia.“



Zbylá trojice natočila singl No one but you, což současně znamenalo i definitivní derniéru v kapele Johna Deacona, basáka, který už se od té doby nepodílí na žádných projektech s kapelou. V mezidobí TaylorMayem dali o sobě vědět třeba nějakým remixem (spousta z nich ale skalním fanouškům hnula žlučí, tak jako verze We will rock you s „boybandem“ Five).


 


Ten pravý comeback ale v roce 2005 skutečně nastal. Za mikrofon si stoupl exčlen skupin Free a Bad Copany Paul Rodgers a společně s Taylorem a Mayem odjeli turné Return of champions. Jelikož chemie zafungovala, zavřeli se společně do studia a výsledkem jejich společné práce je album, zmiňované na začátku článku – The Cosmos Rocks.Album, které nemá ambice lámat prodejní rekordy, ani překonat nejlepší nahrávky původních Queen. Album, které bylo natočeno hlavně pro radost muzikantů, kteří ve svém oboru byli po desetiletí skutečnými personami a kteří i dnes mají světu – i svým fanouškům – co říct…..


 


 

Autor: Milan Menčík | čtvrtek 2.10.2008 15:00 | karma článku: 14,81 | přečteno: 1521x
  • Další články autora

Milan Menčík

Bouře Sandy z trochu jiného pohledu

Bouře která dostala tak romantické jméno Sandy bezcitně pustoší Ameriku jen pouhých několik dní před startem prezidentských voleb, ve kterých se ukáže, kdo „motor světa“ povede v dalších letech, jestli Barack Obama, nebo Mitt Romey. Je to jistě strašná věc. Bouře už napáchala a ještě napáchá ohromné škody, bude mít spoustu obětí na životech, donese lidem spoustu žalu, smutku a utrpení. Proto i mě osobně je to, co se děje v Americe velmi líto. Taky se ptám, proč tyto katastrofy vůbec jsou, proč jsou války a jestli můžou sebou přinést taky něco dobrého, při tom všem zlém.

30.10.2012 v 18:58 | Karma: 16,27 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Zvedněte oponu, Take That se vracejí!

Jedna z nejslavnějších britských chlapeckých kapel Take That, se začala zaobírat myšlenkou, že v následujícím roce 2013 udělá radost svým fanouškům. A jak se sluší a patří, rovnou pořádnou. Nejenže by natočila nové album (poslední deska Progressed vyšla loni), ale samozřejmě by přidala i koncertní turné, které by tuto desku propagovalo. Informaci přinesl bulvární deník The Sun. Fungování kapely by neohrozily ani případné sólové aktivity jednotlivých členů kapely. Gary Barlow momentálně vystupuje v show televize ITV jako poradce (něco podobného dělali Dara Rolins, Michal David, Josef Vojtek a Rytmus v soutěži Hlas Československa), ale touží, stejně jako ostatní členové kapely, vrátit Take That zpět na výsluní.Mark Owen právě dokončil své sólové turné a Jason Howard nedělá vůbec nic. Patrně největší ikona kapely Robbie Williams právě vydává album Take the crown, ale nehodlá své sólové aktivity křížit s kariérou kapely. Ba naopak je chce skloubit tak, aby všechny strany byly spokojeny.

12.10.2012 v 17:23 | Karma: 6,28 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Jak nám málem zastřelili prezidenta

Vzhledem k tomu, že jsem v posledních dnech nebyl "on-line", tak jsem si dnes prošel zprávy všech 4 dní nazpátek a zjistil jsem, že toto je zpráva, která mě zaujala nejvíc. Proč?

1.10.2012 v 14:46 | Karma: 16,18 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Hledání na trhu práce aneb harakiri po česku

Nejprve malá hádanka na začátek: Všichni poctiví to chtějí, ale v Česku to zoufale chybí-co to je? Práce. A je potřeba rozdělovat práci na normální a nenormální.

26.9.2012 v 19:00 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Proč je pro mě důležité věřit v Boha

K sepsání následujícího textu mě vedla nedávná kontroverze s mými dobrými známými z Vídně. Začalo to docela nevinně mým dotazem, jak se oni ze zahraničí dívají na církevní restituce a co si o tom myslí. Naprosto je smetli ze stolu a naše debata se pomalu ale jistě sklouzla do míst, kde jsem si vůbec nepřál, aby byla.

24.9.2012 v 13:51 | Karma: 19,45 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Člověk, který nesleduje dění doma a ve světě, jako by nebyl....

Seznam rubrik