Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český tenis stále hledá svoji hvězdu

Český tenis i po Australian open 2009, které je teprve ve své polovině, není tam, kde by si fanoušci i sportovní odborníci představovali. Začátek sezony sliboval, že bychom se mohli dočkat alespoň jednoho postupu do druhého týdne grandslamu – české finále žen v Hobartu a turnajový triumf Radka Štěpánka opravňovali k optimismu. Jenomže pravým ukazatelem formy jsou právě až grandslamy. Turnaje s vysokou sledovaností, nesmírnou psychickou i fyzickou obtížností, kdy všichni hráči musí už od prvního kola šlapat jak hodinky. Přítěží navíc v Austrálii je je nepopsatelné horko, které rozpaluje povrch v melbournském Central parku.

Jenomže české pozitivní překvapení ve dvouhrách turnaj nepřinesl. To lze bohužel již říci teď. Potenciál některých našich hráčů je přitom veliký. Problém je u většiny z nich v přístupu. Jako pěst na oko ještě před dvěma lety působila bývalá naše ženská jednička Nicole Vaidišová, která už od začátku jasně vyhlásila útok na žebříčkový trůn a svému cíli podřidila vše. Jak její veliký talent, tak obrovský dril způsobil to, že jsme opravdu mohli doufat v  superhvězdu, časem třeba formátu Jany Novotné. I semifinále Roland Garros nebrala jako kdovíjaký úspěch a bylo hodně cítit, jak moc chce turnaj za rok vyhrát. Ale ouha. Ženská psychika je leckdy nevyzpytatelná. Pubertální věk, s ním spojené první lásky, paličatost, možnost ochutnání jiných světských radovánek leckdy způsobí odklon od nastoupeného stylu a svedou na scestí. Zdá se, že i nový kouč David Felgate je přesně ten, kterého Nicole v současném rozpoložení hledala. Nenutí ji do obrovské dřiny, haní novináře za to, že píšou o její krizi, a když měl odpovědět druhý den po jejím vypadnutí redaktorům Sportu, jestli půjdou trénovat, či ne, rozpačitě odpověděl, že vlastně ani neví, kde Nicole je. Tak bohužel vypadá stav kdysi naší bezkonkurenčně největší naděje. Člověk si ihned vzpomene na nenaplněné naděje našich kdysi též nadějných tenistek Bedáňové, či Kleinové. Naději vzbuzuje Petra Kvitová, ta ale měla supertěžký los a běloruska Azarenková byla v Austrálii nad její síly. Kritiku nezaslouží jenom Nicole Vaidišová, ale i naše mužská esa.

Jak Štěpánek, tak Berdych vstupovali do úvodního grandslamu sezony s velikými očekáváními, ani jeden je však do puntíku nenaplnil. Myslím si, že ani jeden z nich není hráčem s maximálním potenciálem konce prvního týdne grandslamu. Chybí jim ale cosi v jejich povaze a charakteru, co je předurčuje k velkým vítězstvím. Federer i Verdasco jsou tenisty top class, ale oba už byli od našich tenistů poraženi. Verdasco dokonce týden před Melbourne ve finále v Brisbane. Co mě ale zarazilo, byly pozápasové výroky obou našich tenistů.

Štěpánek po nátěru 4:6, 0:6, 0:6 prohlásil, že je jedno jestli dostane 2 kanáry, nebo ne a Berdych, který měl Federera na lopatě řekl, že je se svým výkonem velmi spokojený, i když prohrál. Namísto aby oba zpytovali svědomí, protože rozhodně oba měli na to přejít do dalšího týdne grandslamu. Přitom právě tady se láme chleba mezi úspěchem a neúspěchem. S podobným přístupem budeme ještě dlouho čekat na nového Lendla či novou Navrátilovou….

 

Autor: Milan Menčík | pondělí 26.1.2009 13:43 | karma článku: 13,85 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

Milan Menčík

Bouře Sandy z trochu jiného pohledu

Bouře která dostala tak romantické jméno Sandy bezcitně pustoší Ameriku jen pouhých několik dní před startem prezidentských voleb, ve kterých se ukáže, kdo „motor světa“ povede v dalších letech, jestli Barack Obama, nebo Mitt Romey. Je to jistě strašná věc. Bouře už napáchala a ještě napáchá ohromné škody, bude mít spoustu obětí na životech, donese lidem spoustu žalu, smutku a utrpení. Proto i mě osobně je to, co se děje v Americe velmi líto. Taky se ptám, proč tyto katastrofy vůbec jsou, proč jsou války a jestli můžou sebou přinést taky něco dobrého, při tom všem zlém.

30.10.2012 v 18:58 | Karma: 16,27 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Zvedněte oponu, Take That se vracejí!

Jedna z nejslavnějších britských chlapeckých kapel Take That, se začala zaobírat myšlenkou, že v následujícím roce 2013 udělá radost svým fanouškům. A jak se sluší a patří, rovnou pořádnou. Nejenže by natočila nové album (poslední deska Progressed vyšla loni), ale samozřejmě by přidala i koncertní turné, které by tuto desku propagovalo. Informaci přinesl bulvární deník The Sun. Fungování kapely by neohrozily ani případné sólové aktivity jednotlivých členů kapely. Gary Barlow momentálně vystupuje v show televize ITV jako poradce (něco podobného dělali Dara Rolins, Michal David, Josef Vojtek a Rytmus v soutěži Hlas Československa), ale touží, stejně jako ostatní členové kapely, vrátit Take That zpět na výsluní.Mark Owen právě dokončil své sólové turné a Jason Howard nedělá vůbec nic. Patrně největší ikona kapely Robbie Williams právě vydává album Take the crown, ale nehodlá své sólové aktivity křížit s kariérou kapely. Ba naopak je chce skloubit tak, aby všechny strany byly spokojeny.

12.10.2012 v 17:23 | Karma: 6,28 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Jak nám málem zastřelili prezidenta

Vzhledem k tomu, že jsem v posledních dnech nebyl "on-line", tak jsem si dnes prošel zprávy všech 4 dní nazpátek a zjistil jsem, že toto je zpráva, která mě zaujala nejvíc. Proč?

1.10.2012 v 14:46 | Karma: 16,18 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Hledání na trhu práce aneb harakiri po česku

Nejprve malá hádanka na začátek: Všichni poctiví to chtějí, ale v Česku to zoufale chybí-co to je? Práce. A je potřeba rozdělovat práci na normální a nenormální.

26.9.2012 v 19:00 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Proč je pro mě důležité věřit v Boha

K sepsání následujícího textu mě vedla nedávná kontroverze s mými dobrými známými z Vídně. Začalo to docela nevinně mým dotazem, jak se oni ze zahraničí dívají na církevní restituce a co si o tom myslí. Naprosto je smetli ze stolu a naše debata se pomalu ale jistě sklouzla do míst, kde jsem si vůbec nepřál, aby byla.

24.9.2012 v 13:51 | Karma: 19,45 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Člověk, který nesleduje dění doma a ve světě, jako by nebyl....

Seznam rubrik