Když Davidem je Gulyáš...přidejme se k výzvě herce...a nebuďme pitomci, všichni !!!

Michal Gulyáš si byl nepochybně vědom "přesily" svých "neklidných kolegů" s mediální a politickou podporou jejich výzvy k neklidu. Jistě tušil, že ho od nich čeká pranýř a přesto do toho šel. Smekám před ním...

Pro ty, ke kterým se ještě nedostalo krátké sdělení herce Michala Gulyáše odkaz ( zde ).

   Samozřejmě se dalo očekávat, že tato jeho rozumná slova budou okamžitě napadána, stejně jako on sám, kolegy-herci a všemi těmi samozvanými a jedinými arcidemokraty. Už ve chvíli, kdy jsem jeho krátké sdělení sdílel jsem tušil, že bude zesměšňován a jeho výzva k rozumu a rozvaze bude posměšně přirovnávána k předlistopadovým výzvám "ke klidu na práci". Je zřejmě jisté, že tato "Výzva herce ke klidu" nebude mít, na rozdíl od J.Bartoškou a V.Dykem prezentované herecké výzvy k neklidu, naprosto žádnou mediální ani politickou podporu. Neočekávám, že o jeho občanském počinu budou informovat televizní stanice v hlavním vysílacím čase a uvádět jeho krátké video ve svých zpravodajských pořadech. Také Jan Kraus se zřejmě pro Michala Gulyáše nerozhodne znovu okupovat se svoji politickou agitkou obrazovku TV Prima, s přístupem "...stroje patří těm, kteří na nich pracují...". A zřejmě mu ani nebude vadit cenzura, když se tedy "Výzva ke klidu" nedostane na obrazovky našich televizních stanic. Jan Kraus, velký demokrat a srdnatý bojovník proti korupci a klientelismu, kterému ovšem roky nevadí určitá forma klientelismu v případě učinkování kapely jeho syna v pořadu Show JK. Nebo snad máme věřit tomu, že neexistuje žádná z mladých kapel, která by ráda a s povděkem doprovodila tento pořad ? Ne nepíše se mi to s lehkým srdcem, protože drsný humor a sarkasmus Jana Krause je mně blízký, ale asi bychom před těmito věcmi neměli pokrytecky zavírat oči.

   Tudíž se tedy ptám Jane Krausi, Jiří Bartoško a vy ostatní "neklidní umělci". Kde jste byli a jste, proč jste tak hlasitě a angažovaně nevystupovali a nevystupujete, nevyzývali a nevyzýváte k odstupování toho či onoho, když jsou salámovou metodou ukrajovány další a další svobody. Když se neustále zvyšuje byrokratický tlak na živnostníky a drobné podnikatele. Když zemědělství jede z velké části pod diktátem státofirmy a státohnutí, což je v podstatě totéž. Proč vám nepřipadá svobodu ohrožující, když správcem státní kasy a "řídícím orgánem" naprosto neschopného, resp. za politické přežití všehoschopného, premiéra, je největší oligarcha v zemi ? Proč nevoláte po jeho odstoupení, když už i v německých televizích a amerických novinách se pozastavují nad koncentraci moci v jedněch rukách. Neslyšel jsem vás ani, když se dotační penězovod, napájející tento moloch, natolik zamotal, že jeho parlamentní vysvětlování, jak v Čapím hnízdě bydlí vlastně kukačky, bylo i přes sebevědomou aroganci více než trapné. Jak je možné, že Vám nevadí ani ovládání téměř poloviny mediálního trhu ? Proč nebijete na poplach s ohledem na kdysi deklarovanou a nyní realizovanou představu tohoto člověka, tedy likvidace živnostníků a malých podnikatelů ( "...drobné a střední podnikání je klišé a kecy"...) ?

   Všechny tyto skutečnosti vás, milí "neklidní umělci", nechávají naprosto v klidu. Vám se totiž o demokracii nejedná ani v nejmenším, protože v takovém případě byste hřímali a vyzývali už dávno a zejména byste svá provolávání a výzvy směřovali k demokratickým volbám a ne k svrhávání demokratických institucí, ať už je to prezident nebo jakákoliv jiná. Ať s chybami či bez chyb, stále ještě žijeme v demokratické společnosti, kdy se změny dějí pomocí voleb. Já rozumím tomu, že vy, díky známosti svých tváří, byste mohli kultivovat a do jisté míry ovlivňovat přístup veřejnosti k politice, volbám i obecně správě věcí veřejných. To by se však vaše výzvy musely věnovat jiným tématům a být směřovány k demokratickým volbám. Jinak působí vaše "angažovanost" více než rozporuplně. Působí spíše jako snaha prosadit si své lidi a oblíbence a věnovat se jen tomu, co vás nemůže poškodit v nějakém vašem dalším "kšeftu". Jasně, drobní podnikatelé vás asi nikdy nenajmou pro učinkování v reklamě, nekonečném seriálu ani nebudou sponzorem žádného z festivalů...tak proč se jimi zneklidňovat, že ano ?

   Závěrem vás chci, milí neklidní herci, ubezpečit, že vaše vyvolávání neklidu ve společnosti je jako nošení sov do Atén. Společnost je neklidná už více než dost a nejen kvůli výše popsanému. Proto ještě jednou smekám před vašim kolegou Michalem Gulyášem a jeho rozumnými, obyčejnými slovy občana a demokrata. Při vaši výzvě, milí neklidní, jsem si vzpomněl na slova Karla Kryla "...mít na rtech vyznání a pod jazykem hada, být silným po vůli a říkat, že nám leží na srdci poznání a bát se říci zrada...". Ona totiž má ta pravda a láska, v podání některých, občas takovou divnou pachuť  "...toť láska nevlídná, jak slina na šátku, doba je neklidná a touha na splátku...".

Tak hlavně, aby nás ta splátka nepřišla všechny příliš draho...vážení.

S úctou J.M.

P.S. Neuvěřitelně aktuální Karel Kryl... ,který se po listopadu, před svou smrtí, už novým mocným nehodil do krámu. Tak hezký poslech a přemýšlení o výzvě Michala Gulyáše. Přidejme se k ní každý tak, jak uznáme za vhodné. Rozjímáním, diskuzemi s okolím nebo ignorací výzev k "majdanizaci" naší země.

Autor: Jiří Medula | úterý 1.11.2016 14:44 | karma článku: 45,17 | přečteno: 6314x