Jsem ze sebe zhnusen...dál se stýkám s Rusem.

Bedlivě sleduji veškeré dění kolem, vnímám utrpení civilního obyvatelstva, vidím mrtvé na bojištích i ve věznicích, porušování mezinárodního práva a snažím se nad tím vším přemýšlet. Tak kde ksakru dělám chybu...?

Jsem si vědom statisíců mrtvých na frontě i mezi civilním obyvatelstvem. Nepochybuji o pravdivosti této informace a je mi upřímně líto nejen těch mladých, mrtvých odvedenců, ale i jejich pozůstalých. Jen si kladu otázku, jak mám z hlavy vytěsnit ty tisíce mrtvých ukrajinských občanů ruského původu z východních území Ukrajiny, kteří nesouhlasili s násilným převratem na Majdanu, a byli zabiti během několikaletého ostřelování Donbasu dlouho před únorem 2022.

Nepochybuji o faktu, že mezinárodní společenství států liberální demokracie je garantem všech lidskoprávních aspektů kdekoliv na Zeměkouli, padni komu padni. Jen se mi do této chvíle nepodařilo najít žádný výsledek vyšetření masakru v Oděse, kde bylo bestiálním způsobem zavražděno a upáleno 48 ukrajinských občanů ruského původu jejich ukrajinskými spoluobčany. Dokonce jsem doposud nezaslechl a neslyším ani volání všech těch nevládních, neziskově-ziskových organizací, kterým jinak tak leží na srdci lidská práva kdekoho.

Vnímám, že vstup ruské armády na ukrajinské území je porušením mezinárodního práva a souhlasím. Nedokážu se ovšem zbavit neodbytných vzpomínek na bombardování Jugoslávie a uloupení části Srbska, na války v Iráku (s vylhaným tvrzením o zbraních hromadného ničení), v Libyi (s popravou údajného tyrana, po jehož smrti se státní správa rozpadla a Libyi dodnes ovládají gangy, přes které se do Evropy valí africká migrantská vlna), v Syrii (kde dokázaly tzv. demokratické státy podporovat islamistické radikály proti legitimnímu, z voleb vzešlému vedení země v čele s B. Asadem) atd. atd. Marně hledám rozdíl. Bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN bylo ve světě svévolně provedeno bezpočet vojenských operací. Skutečnost, že účastníci těchto akcí a spolupracující média vždy mazaně hovoří o "akcích spojeneckých, aliančních apod." nemůže suplovat platné mezinárodní právo a rozhodnutí Rady bezpečnosti. Anebo může, ale v takovém případě se nelze divit, postupuje-li stejně kterákoliv země včetně Ruska.

Nelíbí se mi, když jsou zavírání lidé za názor a následně ve věznicích umírají proto, že byl trestuhodně ignorován jejich zdravotní stav navzdory všem apelům a prosbám rodiny uvězněného. A nerozumím ani mlčení všech lidskoprávních organizací v této věci. Nevím, možná není vězeň jako vězeň a ukrajinské věznice nejsou pod jejich drobnohledem tak, jako ty ruské. Možná proto si nevšimli smrti uvězněného amerického reportéra a blogera, žijícího na Ukrajině. Zelenského kritik Gonzalo Lira nebyl holt Putinův kritik Alexej Navalnyj, jehož smrt byla mezinárodním, tedy západním společenstvím na dálku vyšetřena bleskovou rychlostí, aniž by k tomu všichni ti "vyšetřovatelé" potřebovali znát sebemenší informaci "z místa činu" a dokonce už není potřeba ani "těla oběti". Jen se mi do hlavy zase vkrádá další nepatřičná otázka. A že to nešlo stejně rychle a vlastně se to nepodařilo dodnes kupříkladu s vyšetřením teroristického útoku na Nord stream... 

Uvědomuji si a dokonce souhlasím s ministryní, která si sice plete Ministerstvo obrany s Ministerstvem války, ale ano Armáda ČR nepochybně potřebuje plnit své závazky. Jen si kladu otázku, zda by neměla být prvořadým závazkem ochrana státní hranice, pokud je vnější tzv. schengenská hranice v podstatě korzem. Že je to při početním stavu "profesionalizované" armády utopie? Toho jsem si vědom, jen se ptám, jak nám v tomto ohledu pomohou letouny F-35, navíc dodané "na svatého Dyndy". Možná by se ty stovky miliard daly využít smysluplněji. Já vím, já vím..... a zbrojaři s lobbisty nebudou mít co žrát...

Odsuzuji a nikdy jsem nechápal, jak mohla společnost akceptovat a dokonce se spolupodílet na mnoha legálních zločinech a zlodějnách. Dodnes se svorně pohoršujeme nad děním v Československu po roce 1948 nebo nad tzv. árizací židovského majetku na základě Norimberských zákonů v Německu a jím okupovaných zemích. A tak se nemohu ubránit další vtíravé otázce. Liší se v něčem zabavování majetku Rusů pouze na základě jejich etnického původu? Je možné, že nás žádné sankční seznamy ani jiné účelově vytvořené "právní" normy v budoucnosti před spravedlností neochrání. Stejně, jako tomu bylo v případě tehdy platných "právních" norem německých nebo komunistických.

Něco mi napovídá, že si možná všemi těmi otázkami komplikuji život. Že jejich vytěsněním a zapomenutím na minulost by se mi žilo snadněji. Vím dobře, jaké postoje je dnes potřeba zaujímat a přesto se mi to nedaří. No považte, i díky české kinematografii si uvědomuji, jak bych měl dnes reagovat při kontaktu s Rusem, bez ohledu na naše dlouholeté přátelství, vždyť i my máááme dětiii...

Russe, Russe ist hier... hilfe, hilfe...

a přesto toho nejsem schopen. Jsem ze sebe zhnusen, dál se stýkám s Rusem...

 

Mějte klidný a bezstarostný den

Jiří Medula

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Medula | úterý 20.2.2024 23:02 | karma článku: 41,48 | přečteno: 2588x