Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zahradníkův duben

„Duben, to je ten pravý a požehnaný měsíc zahradníkův“, napsal Karel Čapek v roce 1929. Já mám začátek jara navždy spojený se zahradničením od dubna o čtyřicet let pozdějšího.

Můj první zážitek s půdou. Kousek pole blízko řeky se rozděluje na menší kousíčky, já, sestra a náš tatínek vybíráme kamení a střepy nějakých hrnků a džbánků, snad to nebyly nálezy archeologické, vhodné do muzea, a házíme je na hromadu. Za rok už byla v těch místech oplocená kolonie deseti zahrádek po čtyřech arech a každá se zelenala, kvetla, voněla a dávala první plody. Na tom malém pozemku vypěstoval tatínek za více než půl století neskutečné množství zeleniny, ovoce, řepy, brambor a květin. Bavilo ho to, po práci v kanceláři relaxoval fyzickou činností venku. Maminka tam moc nechodila, ale doma všechno zpracovala. Měli s tátou dohodu, že ji nebude přemlouvat. Ráda a skvěle nakládala malé křehké okurky, červenou řepu, sušila bylinky, vařila kompoty a rybízové džemy, mrazila kořenovou zeleninu na zimu a pekla jablečné štrúdly. My se sestrou jsme spíš mlsaly hrášek, angrešt a obrovské broskve, které vypadaly jako dovezené ze subtropů. Radovaly jsme se z kytiček ve váze, ale do pomoci zahradníkovi jsme se zrovna nehrnuly. Někteří původní zahrádkáři se vyměnili, z rodičů se stali prarodiče, a dodnes je nejčastější odpověď na otázku: Kde je děda? Na zahrádce. V každou denní i roční dobu. Chodí tam za ním už i pravnoučata.

Nějaký čas jsme pak měli s manželem pronajatou nevelkou zahrádku ve městě. V bytě za oknem jsem si kelímcích od jogurtu předpěstovala malé rostlinky, ven šly až v květnu, “po zmrzlejch”. Z neznalosti jsem zasadila snad sto keříků rajčat na malém záhonku. Jenže ten rok bylo horké suché léto, žádná plíseň, tak ta minidžungle plodila až do poloviny října.

Později jsme žili na vesnici. Bylo tam pole a velká zahrada. Zkoušela jsem pěstovat (a následně využít v kuchyni) téměř všechny plodiny z knihy Zelenina na zahrádce, kterou jsem dostala pod stromeček. A tak moje rodina zažila výlety (nebo úlety?) do světa vegetariánství, veganství i makrobiotiky. Můj „zahradníkův rok“ začínal v lednu, kdy jsem si z pražské prodejny přivezla semínka všeho, co měli. Ve středočeské vesničce jsem tehdy sila a sázela lilek, jedlou lebedu (ten plevel mi tam rostl sám, a v hojném množství), mangold,  ředkve, černý kořen, patisony, cukety, melouny, topinambury – to vše je dnes běžně dostupné, ale před více než třiceti lety to byly pozapomenuté, nebo téměř cizokrajné plodiny. Místní zkušení zemědělci se mi smáli.  Soused se ptal, co že to na poli mám? Čínské zelí. A proč čínské??? Ty moje největší hlávky vážily i 7 kg! Za pár let přišlo do módy, na poli ho pěstovali všichni a jezdili s ním "do trhu". Několik sezón jsme přebytky svých výpěstků také prodávali v pražské tržnici. Jeden rok „se podařila“ maxiúroda cuket a dýní, obdarovali jsme všechny příbuzné i kamarády, ale stále dozrávaly další, no, nechtěli to ani v ZOO. Dali jsme část do sklepa, také z neznalosti, a tam to shnilo. Maminka ale měla několik zdravých obřích cuket v panelákové spíži ještě v květnu. Dnes už tomu všemu snad ani sama nemohu uvěřit...

A ještě jedna zahrádková vzpomínka. Alpská země, všude samý kámen, ale každý pidikousíček, kde může zvítězit živá příroda nad neživou, je využit pro potěchu těla i duše. Na hlavní ulici ve vyhlášeném letovisku jsou u domů minizahrádky se třemi saláty, čtyřmi květáky, pěti řádky brambor a kouskem místa na všelijaké kvítí. V městečku ve 2000 m nad mořem je náměstíčko, na něm kašna, ve vodě kovová nádoba s bujnou květenou. U každého domu korýtka s půdou nebo obří květináče a v nich to šťavnatě kvete a voní. Prý se obyvatelé dobrovolně střídají v zalévání. Ráno a večer někdo vezme konev, v kašně nabere vodu a všechnu tu společnou květenu v okolí zaleje. Neuvěřitelné. Lidé činorodí po celý den, po celou dobu, dokud kraj nezapadne sněhem. Jako bratři Čapkové. Jako můj tatínek.

Dnes bydlím v bytě ve městě, na balkóně mám pár květin pro radost a bylinky do kuchyně. Ale třeba zase někdy…

 

Autor: Olga Medová | neděle 4.4.2021 21:16 | karma článku: 19,25 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

Lucerna, prestižní místo pro oslavu. Sváteční nálada, vzpomínky, emoce, nostalgie. Narozeninový dort, květiny, milí hosté. Dárek dostali všichni přítomní.

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 18,88 | Přečteno: 347x | Diskuse| Osobní

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

Včera nám nad hlavami majestátně mával křídly čáp. Nemohli jsme se na jeho magický let vynadívat. V okolí Prahy vzácný úkaz... Naposledy jsme tu čápa viděli před deseti lety.

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01 | Přečteno: 137x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Zahalená a odhalená

U ženy většina mužů ráda popustí uzdu své fantazii a představuje si to, co je skryto. Představy se pak naplní, nebo ne, někdy zůstane jen u té fantazie.

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 398x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

Že prý trávíme denně několik hodin na mobilu, na sociálních sítích, na počítači, u televize... To je určitě lež jako věž! Kde bychom na to vzali čas???

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka... Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 15,47
  • Průměrná čtenost 526x
Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Seznam rubrik