Mluno, električina, síla blesková

Green Deal. Obnovitelné zdroje. Fotovoltaika. Elektromobilita. Udržitelnost. Blackout. Náklady za energii. Úsporná opatření.

To je jen několik témat z přednášky absolventa ČVUT a VŠE v liberecké vědecké knihovně. Marek Kovář se profesně věnuje (nejen) energetice a dokáže ji srozumitelně a zábavně popularizovat.

Do úžasné multifunkční budovy, která kromě hlavní činnosti, půjčování knih, nabízí bohatý kulturní a vzdělávací program, se rádi vracíme, kdykoli jsme v severočeské metropoli. Návštěvníci knihovny mají k dispozici studovny, čítárny denního tisku, výstavní prostory, studijní a odpočinková místa, studijní boxy,  kavárnu, parkoviště. Prostor je samozřejmě bezbariérový. Speciální akce jsou připravovány pro školy, pro rodiny s dětmi, seniory i pro handicapované.

V únoru se konala přednáška o tom, jak to vlastně bylo s „proudem“ v proudu času. Pršelo, ideální podvečerní čas pro „opáčko“ z fyziky a dějepisu bez hrozby zkoušení a známkování. Energetika, obor, který hýbe naší současností, vyvolává otázky, obavy, spory... Ale z celého širého kraje na severu, z celého města Liberce, co má více než sto tisíc obyvatel, přišla jen jedna dáma středního věku! A my dva „přespolní“… V sále s námi seděla ještě zaměstnankyně knihovny, která nám přednášejícího představila.

Ne, nedověděli jsme se, jak se popasovat s narůstajícími částkami ve vyúčtování za elektřinu, ani jak bude vývoj cen pokračovat, ba ani jaký bude vývoj české a světové energetiky. V našich hlavách se ale jaksi rozsvítilo. Pochopili jsme mnohé, a dostalo se nám odpovědí na naše dotazy.

Jak se vyvíjel název „elektriky“ od dob obrozeneckých. Jaké boje probíhaly mezi Edisonem (používal na obhajobu svých názorů a „svého“ proudu dosti silné a neetické praktiky) a Teslou, u nás mezi Křižíkem a Kolbenem. Edison a Křižík hájili stejnosměrný elektrický proud, rozšířil se ale střídavý, jehož distribuce byla jednodušší a ekonomicky výhodnější. Stejnosměrný se ale stále používá při pohánění vozidel metra, tramvají a trolejbusů… Kdy a kde stála první elektrárna na světě. Která byla první v českých zemích. Jak probíhal rozvoj výroby elektřiny v průběhu 20. století. Jaké výhody i úskalí mají tepelná čerpadla, fotovoltaické panely, větrné elektrárny. Proč zatím neumíme využít panely na poušti a že s rychlostí větru nestoupá výkon větrných turbín, při silném větru se naopak „větřáky“ musí vypnout. Jak fungují tepelné i jaderné elektrárny. Co se vlastně stalo v Černobylu, že nešlo o jaderný výbuch! Co je to suchá a studená pára. Co zatím ještě neumíme, ale možná jednou budeme využívat… Jaká nás pravděpodobně čeká nejbližší „energetická“ budoucnost.

Škoda těch dvou set prázdných židliček v sále…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Medová | středa 28.2.2024 21:25 | karma článku: 11,82 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 18,87

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01

Olga Medová

Zahalená a odhalená

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04

Olga Medová

Útřivé

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69