Díky, pane Gore!

Před několika dny opustil náš svět Robert Gore. Zemřel ve věku 83 let v Newarku (USA). Kdo ví, kdo to byl?

Objevitel nepromokavé, ale prodyšné látky známé jako Gore-Tex. Tento Američan způsobil před půl stoletím revoluci v outdoorovém oblečení. Původně hledal způsob zlevnění výroby instalatérské pásky, pracoval s teflonem. Vedlejším produktem výzkumu se stal materiál, který byl nazván Gore – Tex. Patenty byly využity nejen pro oblečení a obuv, ale také při výrobě zdravotnických přístrojů, kytarových strun a pro cesty do vesmíru.

S vynálezem prodyšných materiálů nastal boom outdoorových aktivit. V nepromokavém oblečení, ve kterém se člověk nepotí, se lidé všech věkových kategorií vydali do přírody, funkční oblečení se začalo vyrábět i pro miminka.

Moji rodiče říkávali „Nejsme z cukru, ze soli“ a ven se chodilo za každého počasí. Z dětství si pamatuji vydatné jarní, letní i podzimní deště, v zimě hlavně sněžení. Vklouzla jsem v bačkorkách do galoší, byly to jakési nazouváky na boty, které se zapínaly na cvoček, trochu bolestivě, muselo se totiž do kotníku dost zatlačit, aby to zaklaplo. Později jsem měla klasické gumovky. Pláštěnky bývaly tuhé, těžké, zapínaly se nejdříve na běžné knoflíky do dírky, pak také na cvočky. Jako děti jsme trávili venku za deště dost času, nijak nám to nevadilo, většinou jsme nepromokli. I nohy zůstaly v suchu, pokud jsme si „nenabrali“ do bot z kaluže nebo z tekoucích dešťových potůčků.

Pak přišla doba tenké igelitové pláštěnky. Lehoučká, průhledná, sbalitelná do kapsičky velikosti peněženky, vešla se i do té nejmenší kabelky. Geniálně vymyšlený prostředek proti promoknutí i v prudkém lijáku, ale člověk v tom vypadá…, no prostě jako strašidlo.

V osmdesátých letech k nám začaly pronikat „šusťákovky“, velmi neslušivé barevné kalhoty do gumy a bunda, co se nadouvala ve větru. Neměly žádnou impregnaci, vydržely jen lehký deštík, ale brzy uschly.

V suchých letech bundy a boty „goretexky“ putovaly na dno skříní. Sportovcům stačil prodyšný Klimatex, Polartec, Moira. Letošní léto prý ale bylo nejdeštivější za posledních deset let. Na podzim má ještě pršet, tak se snad příroda dostatečně zavodní. Díky za každou kapku!

Neexistuje špatné počasí, pouze nevhodné oblečení, říká norské přísloví…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Medová | neděle 27.9.2020 22:52 | karma článku: 25,57 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 18,42

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 10,99

Olga Medová

Zahalená a odhalená

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04

Olga Medová

Útřivé

18.3.2024 v 23:55 | Karma: 15,69