Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavedení eutanázie by rozhodně nebylo pošlapáním úcty k životu

Medicína není všemocná a lékaři nejsou bohové, kteří dokážou porazit jakékoli onemocnění. Každý si jistě dokáže představit situaci, v níž je smrt spíš vysvobozením. Je umělé prodlužování utrpení výrazem úcty k životu? Není to spíš výraz neúcty k životu trpícího, kterému upíráme pomoc, abychom si zachovali "čisté svědomí"? Život nechápu jako pouhou existenci, ale také účel, který mě nějakým způsobem pohání. Pokud už v jisté chvíli není naděje na zlepšení, každý si může položit otázku, jestli takový život ještě má smysl...

Je ovšem zcela na místě zdůraznit, že zavedení eutanázie přináší vážná rizika. Nacistický režim svého času spustil nechvalně proslulý program Euthanasie, jehož účelem bylo odstranění "neužitečných jedlíků". Byly zabity tisíce tělesně a duševně nemocných lidí, jejich existence "ohrožovala" Hitlerovu "panskou rasu". Pokud tedy hovoříme o eutanázii, pak nikdy v režii státu. Státem řízená smrt je cestou k branám pekelným.

Druhým závažným rizikem je, že by se eutanázie stala nástrojem k řešení problémů, které by v žádném případě řešit neměla. Eutanázii chápu jako možnost "poslední linie", když pro pacienta už neexistuje účinná léčba. V žádném případě si ale nepředstavuji, že by sklenice s jedem měla nahradit péči psychologa nebo psychiatra. Možná si ještě pamatujete na mediálně "proslavenou" švýcarskou klinku Dignitas, kam jezdili zemřít lidí, kteří "ztratili smysl života". Tak takhle ne, přátelé. Eutanázie rozhodně nemá být rychlou cestou k sebevraždě.

Stejně tak nesmí být eutanázie lékem na osamělost stáří. A rozhodně nemá být jakýmsi "povzbuzením" seniorů, aby "uvolnili" místo mladším. Jejím účelem by měla být úleva od fyzické bolesti. Jakmile by se začala využívat k řešení duševních obtíží, pouštíme se už na extrémně tenký led. Rozhodně nepopírám, že duševní utrpení může být neméně hrozné, ale nedomnívám se, že smrt je v tomto případě ospravedlnitelná odpověď. Jsou tu jiné alternativy, které je třeba využít.

Nasazení eutanázie tedy chápu velmi restriktivně, skutečně jen pro ty nejtěžší případy. Všichni doufám chápeme, že usmrcení pacienta je opravdu silný zásah, ke kterému nelze přistoupit s lehkou myslí. Nepokládám za přijatelné, aby byla eutanázie "nároková" čistě na základě žádosti pacienta. Je pravdou, že moderní trend velí lékařům v maximální míře respektovat přání pacienta. Pacient má právo odmítnout léčbu, pokud s ní nesouhlasí. Existuje také institut "living will", prostřednictvím něhož můžete vyjádřit přání, abyste nebyli drženi naživu uměle pomocí přístrojů. Má ale pacient inherentně také právo být usmrcen na vlastní žádost?

Zde musím zdůraznit jedno - lékař je povinen léčit pacienta dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, s prostředky, které má k dispozici. Nemůže být tedy nucen provádět zákrok, o němž ví, že pacienta zbytečně poškodí. Musí léčit v souladu se zásadami své profesní cti. Jako pacient máte tedy právo odmítnout operaci slepého střeva, nemáte ale právo požadovat provedení operace slepého střeva, pokud lékař dojde k názoru, že jste zdrávi.

Každá žádost o eutanázii by musela být projednána speciálně zřízenou komisí lékařů, zda jsou splněny příslušné medicínské indikace. Netvrdím, že bude jednoduché je stanovit. Jistě si to vyžádá dlouhou a velmi vzrušenou debatu. Je ale nutné zajistit, aby se k usmrcení pacienta přistoupilo jen ve skutečně odůvodněných případech. Nějakou dobu by trvalo, než by se dospělo k nějaké ustálené rozhodovací praxi a některé případy by klidně mohly skončit u soudu, ale jak už jsem napsal - eutanázie ano, ale restriktivně.

Hodnota života je něco, co se obtížně stanovuje. Jinak se nám může jevit při plném zdraví, jinak při těžké nemoci. Nemyslím si, že uměle prodlužované utrpení je lidštější než jeho bezbolestné ukončení. Proto se domnívám, že by eutanázie měla být v nějtěžších případech umožněna. Musíme k ní ale přistoupit tak, abychom minimalizovali rizika, která jsem natínil výše, a která jsou značná. Nemá být nástrojem k řešení psychických nebo sociálních potíží, a zároveň musí mít jasně stanovená medicínská pravidla, aby nedocházelo k jejímu použití v neodůvodněných případech.

Takže eutanázii ano - ale nesmí se nám vymknout z ruky.

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 11.8.2014 16:06 | karma článku: 30,67 | přečteno: 2671x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Ultraortodoxní na armádu nemají, Izraeli by teď nepomohli, tvrdí politolog

29. června 2024  15:13

Většina ultraortodoxních židů s myšlenkou sionismu a vzniku nezávislého státu, tak jak ho známe...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.