Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

Moc by mně zajímalo jakou rétoriku by nasadili odpůrci eutanazie, kdyby sami byli nevyléčitelně nemocní a čekali by je už pouze dlouhé měsíce plné bolesti a utrpení.

Proto nemám rád tyto moralisty, neumí se vcítit do role těžce trpících, chybí jim jakákoliv empatie. Proto by sami zasloužili dlouhou a bolestivou smrt...

0 0
možnosti
JK

Často, veľmi často sa médiá odvolávajú na Hippokratovu prísahu, ale koľko ľudí ju niekedy čítalo? Tak ju to dávam v originálnom znení. Mimochodom lekár sa v nej zaväzuje, že nedá pacientovi "smrtiaci liek" ani nebude robiť potraty.

"Svojho učiteľa v tomto umení si budem rovnako ctiť ako vlastných rodičov a vďačne mu ponúknem všetko potrebné, ak si to vyžiada nutnosť. Jeho potomkov budem pokladať za vlastných bratov a keď sa budú chcieť vyučiť tomuto umeniu, vzdelám ich bez nárokov na odmenu aj akékoľvek záväzky. Svojim synom aj deťom svojho učiteľa aj žiakom, ktorí sa slávnostne zaviazali lekárskou prísahou, umožním, aby sa zúčastňovali na výučbe aj na prednáškach aj na celej vede. Nikomu však inému. Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím. Ani prosbami sa nedám prinútiť na podanie smrtiaceho lieku, ani sám nikdy na to nedám podnet. Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu. Svoj život a svoje umenie vždy budem chrániť v čistote a udržím ich bez akejkoľvek viny. Sám neuskutočním rez u nijakého chorého, ktoré trápia kamene, ale odovzdám ho do rúk mužom skúseným v tomto odbore. Nech vkročím do akéhokoľvek domu, vojdem tam len s úsilím pomôcť chorým a budem sa vyhýbať každému podozreniu z bezprávia alebo hocijakého ublíženia. Zrieknem sa túžby po zmyslových pôžitkoch či so ženami či s mužmi, či so slobodnými či otrokmi. Keď pri svojej lekárskej praxi zbadám alebo vypočujem niečo, čo by malo zostať tajomstvom, o súkromnom živote ľudí všetko zamlčím a ako tajomstvo uchovám.

Ak budem túto prísahu dodržiavať a poriadne spĺňať, nech sa mi dožičí žiť navždy šťastne, nech sa dožijem úcty všetkých ľudí a nech sa radujem z plodov svojho umenia. Ak ju však poruším či poškvrním, nech sa mi stane pravý opak.“

1 0
možnosti
Foto

V55í72t 98U44l51r97y33c95h

12. 8. 2014 11:23

Jsem zasadne proti eutanazii. I kdyby mela byti jen 1x zneuzita, tak ji to neopravnuje k existenci.... http://ulrych.blog.idnes.cz/c/404490/Jsem-stara-Tak-se-necham-zavrazdit.html

0 1
možnosti
PP

P77e41t32r 69P27á13l52k45a

12. 8. 2014 10:48

nic proti vám, ale o eutanázii bych si raději přečetl blog od někoho, kdo je (podle vaší fotky) tak o 50 let starší než vy.

Proč se k eutanázii nejčastěji vyjadřují mladí, silní a zdraví lidé?

1 0
možnosti
AO

Komise, která rozhoduje o životě nebo smrti člověka.... z toho mi mrazí. Komise, která se bude pracně dohadovat, zda pacient může nebo nemůže odejít.... Já mám někdy pocit, že jsme už tak "socializovaní", že otázka kvality života i kvality umírání je mimo scénu... Zkrátka, že se tak snažíme zachránit a spasit, že i tu smrt obcházíme a pak nevíme, kudy kam.... zazněl tu moc fajn názor pana Gorčáka - proč by mi měl stát zakazovat, zda-li chci žít nebo ne.... ach jo. Těžké téma, obdivuji, že jste jej zvládl napsat a to ještě, dle mého mínění, mírně a smířlivě... R^

1 0
možnosti
MK

Stát vám samozřejmě nemůže bránit ve svobodném rozhodnutí odejít, ale nechtějte po druhých, aby měli povinnost to provést za vás...

0 0
možnosti

Jsem principielně pro eutanasii ale rozhodně ne v tuhle chvíli. Nejdřív se musí drasticky zvýšit kvalita paliativní péče o umírající lidi.

1 0
možnosti
MR

Doporučuji Terry Pratchett - Choosing to die, ale opravdu jen pro silné povahy. Je to zvláštní, jedním asi z největších přínosů této instituce je to, že tam je zapsáno obrovské množství lidí, kteří této možnosti nikdy nevyužili a nevyužijí. Jednoduše když se jim ta možnost asistované smrti naskytla, ta tíha života opadla. Je to jako jakékoliv utrpení, když víte, že to můžete kdykoliv skončit, vydržíte déle. Tím, ale neříkám, že jsem jednoznačně pro nebo že bych to propagoval. Je to těžké rozhodnutí a získat pro to respekt svých bližních je asi taky jedním z nejtěžších částí rozhodnutí.

4 0
možnosti
MK

Po staletí jsme měli kolem euthanasie pevnou a nepřekročitelnou hranici. Teď se jí pokoušíme zbořit. Opravdu věříte tomu, že přelezeme vysokou zeď a pak si uděláme patou v hlíně čáru, že za tohle už jako nepůjdem?

Tam, kde byla eutanázie zavedena se dneska hovoří o eutanázii dětí. Za dalších třicet let se bude diskutovat, zda by za některé případy neměli rozhodnout jiní. Třeba rodina a tam, kde rodina není, by to mohl být třeba soud. Atd. atd.

Jsem pro, aby se stanovily rozumné hranice léčby - kdy se ještě léčí a kdy se jen prodlužuje odchod lidské bytosti až k hranicím únosnosti. Ale aktivní eutanázii nevěřím, dopadne to špatně.

4 0
možnosti
MK

Tomu se říká vývoj. Taky už nežijeme v jeskyni. Na samotné smrti jinak nic špatného není, jde jen o utrpení, které přináší nekvalitní život. Vzhledem k tomu, že nejsem věřící, nevěřím ani na nějakou "posvátnost života".

1 0
možnosti
JH

J48a60n 44H91l61e45d74í42k

11. 8. 2014 21:42

v moderní době je všechno zneužitelné, ovšem, kdo přežívá pouze díky morfia a hadičky vedoucí do žaludku a dvou hadic k vyměšování, tak je euthanasie jemným řešením

1 1
možnosti
DG

Stát se nemá starat o to, zda-li chci žít život nebo ne. Nechci? Mám pro to jakýkoliv důvod? Proč by mi to měl stát zakazovat? Je lepší, když se zabiju pádem z mostu, nebo když mě zabije někdo druhý (nemusí to být lékař) kterého k tomu spravomocním?? 

At se lidi klidně  sami zabíjejí, státu ani společnosti do toho nic nemusí být. Jen musí být ověřeno, že skutečně umřít chci. Taky by se to dalo zneužít a tady už úlohu státu vidím.

2 1
možnosti
PS

Ale stat vam do toho zda chcete zit nemluvi. Sebevrazda neni trestna. Trestna je jen vrazda. A to toho zda jeden clovek zavrazdi druheho by stat mel mluvit, vlastene je to podle mne nejdulezitejsi uloha statu - branit lidsky zivot pred zmarenim utokem od jine osoby.

0 0
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.