Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Správný pohled na historii je jen jeden, a ten má Cvalín...

Kolega Cvalín nás tu včera poučil, že bychom měli být jako Putin a uzákonit si zákaz překrucování historie. Česká média a novináři prý neustále zamlčují pozitivní roli SSSR ve druhé světové válce, dělají ze Stalina netvora a vůbec se nezmiňují o jeho obrovských úspěších. Jen nedodal, kdo bude rozhodovat, který pohled na historii je ten "jediný správný". Budou za "překrucování" dějin nějaké pokuty? A bude-li někdo špatně papouškovat učebnice dějepisu, tak ho stát strčí do vězení?

Už samotná argumentace Benešem byla roztomilá. Sice máme zákon, že "Edvard Beneš se zasloužil o stát", ale to neznamená, že je z Beneše černobílá figura, kterou nelze kritizovat. Po válce už byl jen stínem sama sebe, lavírujícím mezi obdivem ke Stalinovu režimu a strachem z něj. Svými dekrety připravil půdu pro rozsáhlé znárodnění důležitých odvětví průmyslu, bank, pojišťoven atd., které postupně dláždilo cestu k "vítěznému únoru". To je možná důvod, proč je Beneš kolegovi Cvalínovi tak sympatický...

Jsem naprosto pro, aby se o roli Sovětského svazu v druhé světové válce mluvilo! Ale chce to nevybírat si z dortu jen ty rozinky, které nám chutnají. Například je pozoruhodné, že kolega Cvalín ve svém výkladu pominul např. pakt Molotov-Ribbentrop, kterým si "kolegové diktátoři" rozdělili Polsko (důsledkem čehož byla mimo jiné také Katyň).

Také by se mohla zmínit čistka v Rudé armádě, které stála život nebo svobodu cca 40 tisíc důstojníků (mimo jiné byli popraveni 3 z 5 maršálů, 13 z 15 velitelů armád, 56 z 60 velitelů armádních sborů a všech 16 armádních komisařů). Výsledkem byla vojenská blamáž ve Finsku a téměř katastrofa v prvním roce války s Německem. Onen rozkaz "zpátky ni krok", který podle kolegy Cvalína vyhrál válku, měl za následek, že padly do zajetí miliony ruských vojáků (jen v Kyjevském "kotli" to bylo 650 tisíc zajatců), z nichž nespočet zahynul v brutálním nacistickém zajetí.

Všechny ruské zajatce nechal Stalin prohlásit za zrádce a přeživší po návratu podrobil drsným prověrkám a část poslal rovnou do Gulagu. Jedním ze "zrádců" byl i Stalinův syn Jakov, kterého Němci zajali u Smolenska a Stalin ho odmítl vyměnit za maršála Pauluse. A jedním z těchto zajatců byl i proklínaný Vlasov, který se nakonec stal loutkou v rukou Němců. Po účasti v pražském povstání se pokusil vzdát západním spojencům, ale ti "Vlasovce" předali Stalinovi.

Pokud někdo pomohl vyhrát druhou světovou válku, tak to byl maršál Žukov, rozhodně ne Stalin. Stalinův "příspěvek" spočíval maximálně v tom, že Žukovovi šel víceméně z cesty a nemluvil mu do strategie. Po válce se pak snažil populárního Žukova odstavit. Stalin měl ostatně jiné starosti než řídit bitvy, třeba se snažil zbavit Sikorského polské vlády v Londýně, zejména poté, co se provalila Katyň. V SSSR si mezitím zformoval svůj oddaný "Lublinský výbor", který měl za úkol převzít v Polsku po válce kontrolu.

Tolik tedy krátká ukázka onoho "pozitivního světla", v němž se koupe Sovětský svaz.

Rozhodně nehodlám zpochybňovat miliony mrtvých vojáků i civilistů, stejně jako to, že Hitler vedl od počátku proti negermánskému obyvatelstvu prakticky vyhlazovací válku. Stejně tak nechci snižovat jeho válečné úsilí, nebo fakt, že vázal většinu sil Wehrmachtu. Jenže uznání obětí prostých vojáků nemění nic na tom, že Stalinův režim se nijak nezměnil ani nezlepšil.

Uzákonění jakéhosi "správného" pohledu na historii není nic jiného než manipulace. Je to pokus ořezat diskusi a znemožnit debatu o tom, co se někomu nelíbí. Nevidím důvod předstírat, že Stalin byl hodný "strýček Joe", jak ho tituloval Churchill. Historická fakta jaksi nepřestanou existovat jen proto, že se někomu nelíbí. Ale lakovat věci na růžovo je tak svůdné...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Mazal | středa 18.6.2014 16:14 | karma článku: 25,66 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.