Sobotkova vláda nám prý vrátila naději. A teď tu o Karkulce...

Na Zemanově projevu mě nezaujalo ani tak to, že se opět navezl do svých oponentů, ale spíš jeho chvála na adresu Sobotkovy vlády, která prý roztočila kola ekonomiky. Řekl to sice prezident, ale ministři s premiérem pochopitelně začali horečně kývat na souhlas. Tak už je to zase tady - ekonomika se konečně lehce odrazila ode dna, ale kupodivu to bude vláda, kdo se za to bude nadšeně plácat po ramenou.

Nevím, čím a komu Sobotka zvýšil naději, protože nemám pocit, že by jeho vláda zatím cokoli zásadního podnikla. Něco se přidalo seniorům a státním zaměstnacům, ale to by asi kola ekonomiky moc velkou silou neroztočilo. Nejvýraznějšími počiny jsou diskuse o zrušení druhého penzijního pilíře a zrušení zdravotnických poplatků, kteréžto peníze stejně budeme muset do zdravotnictví dosypat z jiné kapsy. Jinak nevím, čím nám vláda tak zvedla morálku, leda snad opakovaním Babišova sloganu "Bude líp".

Samozřejmě to není nějaký Sobotkův vynález, každá vláda se bije v prsa, o kolik za jejího panování vzrostlo HDP. Je to číselný fetiš. Problém je, že vlády se prostě chlubí cizím peřím, nebo spíš cizími penězi. Neustále se opakuje, jak moc vláda prospívá ekonomice, když přidává těm i oněm, a o kolik nám navýší výkonnost její investice. Vtip je ale v tom, že vláda musí nejdřív peníze někde vybrat, aby mohla rozdávat a investovat.

Když to jde s ekonomikou s kopce, tak to vláda nemá čím zachránit, protože málo vybere a víc vydá na podporách. Vláda jen těžko může ovlivnit zaměstnanost, ledaže by nabrala nějaké nové úředníky. Teprve když se privát vyhrabe z nejhoršího, tak začne vláda víc vybírat a může zase víc rozdat. Ergo vláda se na ekonomickém cyklu přiživuje, ale ráda se tváří, že volant drží v rukou ona.

Zeman měl spíš popřát hezké Vánoce do Německa a poděkovat tamním podnikatelům za jejich objednávky. Také mohl popřát těm našim, kteří nezkrachovali a udrželi pracovní místa. Máloco zvedne nákupní morálku víc než konec propouštění. Gratulovat za to vládě mi připadá poněkud perverzní.

Ale třeba prezidentovi vyjde ta sázka na Čínu. Může to mít ale malý háček - až tu Číňani začnou ve velkém investovat, tak nám tu za chvíli nebude patřit ani klika u dveří. Stačí se podívat na jejich investiční tažení v Africe. Na druhou stranu se možná konečně naučíme pořádně čínsky... 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 29.12.2014 16:03 | karma článku: 32,40 | přečteno: 1621x