Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská intervence vs. evropská impotence

Evropská unie neustále ladí své postoje, aby konečně mohla jedním hlasem řádně vyslovit, jak je hrozně znepokojená ze situace na Krymu a jaké sankce na Rusko uvalí. V Kremlu z toho patrně dnes v noci neusnou. Jen nevím, co bude EU říkat, až Rusko uvalí sankce na plyn...

Evropští politici jednají jako zběsilí, běhají po schůzkách, telefonují a neustále na veřejnosti opakují už stokrát slyšené fráze, zatímco Rusko bez problémů obsazuje Krym s hrtkou pěšáků a náklaďáků. Nevypadá to, že by je tiskové koference nějak zpomalily v postupu. Do obliby se dostalo slovo "sankce", jen mi není jasné, jak chtějí vůči Rusku nějaké zásadní sankce uplatnit, když je na něm Evropa energeticky závislá? Francouzi už poznamenali, že není důvod přestat do Ruska dodávat zbraně. Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že nemůžeme přestat s Ruskem obchodovat jen proto, že obsadili nějaký poloostrov. Tak si počkáme.

Pokud chce být EU respektovanou mocností, musela by kromě "měkké" síly být schopna uplatnit i "tvrdou". Což se patrně nikdy nestane. Předně EU v podstatě žádnou "tvrdou" sílu nemá, a i kdyby ji měla, tak ji stejně nepoužije. Za Ukrajinu do války s Ruskem nikdo nevstoupí. Možná kdyby Rusové vstoupili do Varšavy, tak by se začalo něco dít. Možná. Zadruhé EU je především holubice míru. To ostatně byli Britové a Francouzi v Mnichově také...

Evropa je v NATO kvůli tomu, aby ji ochránily USA. Británie a Francie si sice troufly letecky útočit v Lybii, tedy dokud jim nedošly rakety, ale jinak je zbytek NATO sotva víc než přívěsek USA. Britové byli jediní, kdo měl v Iráku nebo Afghánistánu nějaké početnější jednotky. A pokud vím, Němci si v Afghánistánu vymínili, že nepůjdou do žádných útočných akcí. Výsledkem je, že Spojené státy si dělají, co chtějí, a Evropa je může jen těžko kritizovat, protože na nich závisí její obranyschopnost.

Rusko je teď ze všech stran obviňováno z imperialismu, je prý největší hrozbou pro světový mír a bezpečnost, hrozí nám válka a jaderná zima... Je s podivem, že když si USA jdou "zjednat pořádek" do Iráku nebo jinam, tak Evropa po žádných hospodářských sankcích nevolá. Ano, také se odříkají povinné mantry o mezinárodním právu, ale jinak se jede dál a nikdo neuvažuje, že by Bushovi nebo Obamovi zakázali vstup do EU. Amerika je prostě náš kamarád a to se dá ledacos přehlédnout. Tím myslím politiky, ne veřejné mínění.

Nejde o to, že bych měl rád Rusko nebo Putina, nebo že bych dokonce schvaloval, co dělá. Ale pokud tvrdíme, že nám skutečně jde o mezinárodní právo, tak pokud nemůže jeden, tak nesmí ani druhý. EU ale žádný skutečně pevný postoj zaujmout nedokáže a ani nechce, protože by na tom ekonomicky tratila. Rusko i USA se bez ní obejdou a jí nezbývá, než halasně kritizovat a svolávat summity. Obrazně řečeno, pokud není EU schopná vyhlásit něco ve smyslu "dokud se nestáhnete z Krymu, neodebereme od vás ani kubík plynu", tak ji nikdo nebude bát vážně. Aby si EU získala respekt, musela by být ochotná jít do rizika. A musela by měřit všem stejně. Zatím to není v dohledu. 

Autor: Oldřich Mazal | úterý 4.3.2014 16:16 | karma článku: 41,53 | přečteno: 5196x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  19:38

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Velký obrat, kanadská provincie znovu zakázala drogy. Policie byla bezbranná

15. června 2024  19:30

Kanadská provincie Britská Kolumbie se odvrací od své dosavadní politiky, která umožňovala držení...

U Rychnova vykolejil osobní vlak. Provoz je omezen do noci

15. června 2024  19:27

V Rychnově u Jablonce nad Nisou vykolejil v sobotu odpoledne osobní vlak, který mířil z Jaroměře do...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  19:08

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.