Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nacházíme se na prahu rozpadu evropské civilizace?

Každá z velkých civilizací historie dříve nebo později vyčerpala svou vnitřní dynamiku, ponořila se do táhlého období stagnace, které se stalo předzvěstí jejího konce. Platilo to starověký Egypt, Řím nebo Čínu. Evropa se v součané chvíli potýká s vleklou hospodářskou krizí, vyčerpáním ideálů, na kterých dříve stála, a postupným přesunem pravomocí na čím dál složitější nadnárodní byrokratické struktury. Znamená to, že evropská civilizace už dosáhla svého vrcholného rozmachu, takže nyní ji čeká již jen sestup do historického stínu?

Dělat historická srovnání je vždy ošidné. Ani antický Řím nepadl jen kvůli rozbujelé byrokracii nebo vrtochům jednotlivých císařů. Důležitým faktorem bylo, že stále se zmenšující kasta "pravých" Římanů nedokázala udržet příliš rozsáhlá území, která si Řím podmanil svými výboji. Přesto bych si troufnul vypíchnout dva prvky, které jsou aktuální i z dnešního pohledu.

Jednak tu můžeme pozorovat už zmíněné slábnutí populace "původních" Římanů. Říše byla stále více nucena spoléhat na podrobené národy, a to i vojensky. Jejich loajalita byla přitom značně diskutabilní, byť si za to Římané do značné míry mohli sami, jelikož si co možná nejdéle žárlivě střežili svá privilegia a jakoukoli nespokojenost udupávali silou.

Evropa se nyní potýká s podobným jevem - populace stárne, porodnost "domorodých" Evropanů je dlouhodobě nízká, "mladou krev" tu představují přistěhovalci, kteří ovšem mnohdy nepřijímají evropské hodnoty a kulturu.  Šedivějící Evropa jim ovšem nemůže zcela uzavřít své brány - v budoucnu je bude čím dál tím víc potřebovat na práci, zejména tu manuální a špatně placenou.

Druhá věc, která Římu dlouhodobě podrážela nohy, byla přílišná centralizace politické moci. Paradoxně se impérium pokoušelo o záchranu částečnou decentralizací - rozdělení na východní a západní část. Přišlo to ale příliš pozdě, aby to přineslo žádoucí efekt. Západní část se stejně zhroutila, a východní snášela tlak nepřátel jen s největším vypětím sil. Neprospěla jí ani roztržka mezi západní a východní větví církve, a jakousi symbolickou tečku přinesla čtvrtá křížová výprava, která místo tažení do Palestiny vyplenila radši Byzanc...

Nemusím asi podrobně vysvětlovat, v čem spatřuji analogii s Evropou dneška. Problém ale nespočívá jen ve stále narůstající byrokracii z Bruselu, důležitým faktorem je, že evropany už nespojuje žádný ideál, který by nějak posílil jejich identitu a dodával jejich konání dynamiku. Křesťanství je už dávno passé, demokracie a ideály svobody nám už zevšedněly, politické elity se uzavřely ve věžích ze slonoviny, odkud se linou zcela bezobsažné a klišovité výroky, které jen těžko někoho nadchnou pro nějakou věc.

Můžete si o Američanech myslet, co chcete, ale jedno se jim nedá upřít - jsou hrdí na svoji zemi. Na co jsou hrdí Evropané? Hrdost už dávno vyšla z módy, ke všemu je třeba přistupovat negativně, hledat ve všem to horší. Když řeknu, že jsem hrdý na svoji vlast, tak se patrně ihned ozvou námitky, jak můžu být hrdý tady na ten náš bordel a zkorumpované politiky. Jenže pokud ztratíme hrdost na vlastní kulturu a na to dobré, co nám přináší, nemůžeme se pak divit, že ji postupně vytlačí kultura jiná.

Ještě jedna věc je podstatná. Během devatenáctého a dvacátého století si Evropa udržovala "světovou dominanci" především díky své technické vyspělosti. Pokud jde o technologie, má Evropa nad většinou světa stále převahu, byť už ne tak velkou jako dřív. Problém ale je, že evropská civilizace se postupně přeorientovala od produkce ke konzumu. Ekonomiky jsou stále závislejší na utrácivosti vlád, ale vlády nejsou dobré ve vymýšlení technologických inovací. Naopak mají tendenci k potlačování perspektivních technologií (třeba geneticky modifikovaných potravin nebo jaderné enegie) a naopak protežují ty neefektivní (biopaliva, solární energie).

Ekonomičtí tygři "třetího světa" sice nejsou tak technologicky vyspělí, ale zato jsou pracovití. Evropa si ale potřebuje udržet svůj ohromný sociální polštář, což bez vývoje efektivnějších technologií nebude možné donekonečna. Pokud nám tenhle vlak ujede, budeme rychle kráčet do bezvýznamnosti.

Pokud konec evropské civilizace jednou nastane, nebude to žádný velký třesk. Nebude to nějaký náhlý kolaps, ani jednoznačně určitelný bod zlomu. Spíš nás čeká dlouhý podzim, kdy ekonomiky budou postupně ztrácet dech, "původní" evropská populace se ponoří do stagnace a rezignace, zatímco otěže budou přebírat ti dravější. Demokratický systém se postupem času promění v hybrid, když přebere zvyklosti jiných kultur. Evropa jako taková existovat nepřestane, ale už nebude podepřená křesťansko-osvíceneckou tradicí. Sami už můžete tipovat, kdo nás tu postupně vystřídá...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 19.9.2014 16:10 | karma článku: 27,51 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kolik uprchlíků dokáže Německo přijmout, než se mu situace rozsype pod rukama?

Rozhodnutí Angely Merkelové přijmout syrské uprchlíky jistě ocenilo přetížené Maďarsko, stejně jako samotní běženci, kteří začali plnit německé ubytovny. Otázka ovšem je, jak dlouho radost vydrží. Zájemců o azyl bude stále dost.

9.9.2015 v 16:04 | Karma: 38,87 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Vážená rakouská vládo, svoje dotační výhrůžky si strčte laskavě za klobouk...

Rakousko nám opět dává lekci ze solidarity - vážená paní ministryně Miklová-Leitnerová navrhla, aby chudší země byly potrestány snížením dotací, pokud nekývnou na uprchlické kvóty. Bezradnost EU už snad ani nemůže být zřejmější.

1.9.2015 v 16:03 | Karma: 39,17 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Proč si tak hnusíme Prague Pride?

Z nejrůznějších reakcí mám pocit, že se Prahou chystají za mohutného hajlování pochodovat skinheadi, a ne průvod neškodných lidiček v trochu ujetých barevných kostýmech. Opravdu nás něčím tak zásadně ohrožuje?

14.8.2015 v 16:04 | Karma: 14,65 | Přečteno: 976x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mazal

Chceš medaili? Tak holt musíš dopovat...

Atletika se prý zase jednou "otřásla v základech", když německá televize ARD přišla s podezřelými výsledky dopingových testů, které se údajně týkají stovek sportovců. Můžou nás ale takové zprávy ještě vůbec překvapit?

5.8.2015 v 16:03 | Karma: 23,24 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mazal

Prokletí dnešní doby jménem "gender"...

Tak nám ministr Dienstbier opět oprášil nápad, že potřebujeme "genderově vyváženější" učebnice. Opravdu těmto duševním pochodům přestávám rozumět. Boj proti stereotypům začíná připomínat spíš boj o bezpohlavnost.

3.8.2015 v 16:04 | Karma: 42,84 | Přečteno: 5232x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.