Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na chudáka Zemana prý média pořádají nekonečnou "štvanici"!

Nynější móda je jasná - naříkat nad tím, jak prezidentovi ubližují neobjektivní a nepřející média, která mu ochotně otloukají o hlavu každé přeřeknutí. A aby to nevyznělo moc suše, musí se tomu říkat hned "štvanice", aby si náhodou někdo nemyslel, že ve skutečnosti je to jev v demokracii zcela normální. Jen si to představte - skupina rozběsněných novinářů pronásleduje nebohou hlavu státu s oštěpy v rukou a čeká na sebemenší zaškobrtnutí... Skuteční neandrtálci.

Věřím, že Zemana skutečně "štvou" novináři, ale v poněkud jiném smyslu toho slova. Už na začátku své kariéry pro ně měl vyhrazené lichotivé pojmy jako "póvl, hnůj a žumpa". Zeman sám je od přírody spíš konfrontační osobnost, která na svých oponentech nenechá nit suchou. Nevynechá příležitost svému partnerovi v diskusi "dokázat" svou sečtělost a vzdělání, rád mentoruje a potřebuje mít argumentačně navrch. Jaký to div, že jeho oponenti mu nezůstanou nic dlužní.

V demokracii naštěstí média nemusí politiky chválit. Jejich útoky můžou být férové i neférové, ale s tím už musí politik umět žít. Zejména politik, který své protivníky častuje nadávkami hodnými čtvrté cenové. Zeman navíc rozdává novinářům munici plnými hrstmi. Rád prezentuje úderná stanoviska, například když nedávno hovořil o "selhání" Ferdinanda Peroutky. Navzdory četným důkazům, že Peroutka žádným obdivovatelem Hitlera nebyl, trvá i nadále na svém. Než by uznal, že přestřelil, raději pošle svého věrného Ovčáčka hledat článek, ze kterého to prý před třiceti lety vyčetl.

Jenže bez ohledu na všemožné mediální šarvátky má celá záležitost ještě jednu důležitou rovinu - Zeman média nutně potřebuje. Politik neměří svůj vliv jen velikostí své reálné moci, důležitá je i schopnost udržet se v centru mediálního dění. Zejména když je vaše funkce spíše ceremoniální.

Zemanův prezidentský comeback se nevydařil podle jeho představ. Sice uspěl v přímé volbě a ze začátku se zdálo, že vezme kormidlo pevně do ruky. Prosadil si Rusnokovu vládu, v níž zasedli jeho spojenci ze Zemanovců. Všechno se zdálo dobře rozjeté - ale jen do parlamentních voleb.

Zemanovci propadli a prezident musel akceptovat nenáviděného Sobotku. Postupně zjistil, že jako hradní pán nemá vlastně příliš mnoho skutečných pravomocí. Jakmile se začal stavět na zadní, ostatní politici mu začali dosti nekompromisně kolíkovat hřiště. Nekonvenčního Putnu musel jmenovat profesorem. Začalo se hovořit o omezení pravomocí prezidenta, včetně třeba jmenování rady ČNB. Postupně se dostával stále víc na vedlejší kolej.

Jeden "spojenec" mu ale přece jen zbyl - média. Jako prezident má na čelní stránky celkem snadný přístup. Politiky jako takové řídit nemůže, ale může si budovat silné postavení u veřejnosti. Ostatně i v bulváru platí, že negativní reklama je také reklama. Důležité je, aby se o něm mluvilo a jeho názory rezonovaly éterem. Tomu je třeba přizpůsobit i formu. Je třeba provokovat. Čím skandálnější vyjádření, tím víc se o něm bude mluvit.

Sprostá slova v Hovorech z Lán nebyla žádné přeřeknutí, Zeman sám sdělil, že to měl připravené dopředu. Je jasné, že média si na něčem takovém smlsnou. Ale to Zemana zajímat nemusí, ten neusiluje o přízeň novinářů ale voličů. Nebo spíš té "jeho poloviny", která mu dala hlas. Neustálým přívalem kontroverzí společnost spíš polarizuje než stmelí. Primárně proto potřebuje dokázat svým voličům, že je stále ten "jejich" prezident.

Zeman byl vždy kontroverzní osobnost. Sám ovšem kontroverze záměrně vyvolává. Potřebuje na sebe strhnout pozornost a média mu v tom ochotně asistují, byť mu samy příliš nefandí. Je jasné, že v jeho kritice někdy zamíří vedle, jako třeba v poněkud přehnané reakci na Zemanova slova o inkluzvním vzdělávání. On sám rozhodně není neomylný Bůh, a nějakou omylnost si příliš nepřipouští. Kritika směřuje plynule oběma směry, žádný hon na prezidenta to ale není.

Zkrátka jak se do novin volá, tak se z novin ozývá...

Autor: Oldřich Mazal | čtvrtek 12.2.2015 16:04 | karma článku: 25,95 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.