Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje právo na čistý vzduch je silnější než vaše právo si zapálit

Předpokládám, že budu po zásluze ukřižován, ale z tohoto tvrzení neustoupím. Vyrojila se nám tu řada argumentů, proč je prý zákaz kouření v restauracích nesmyslný. Mezi nimi dominuje zejména ten, že stát nemá podobným způsobem regulovat soukromé podnikání. Problém ale je, že zde nejde primárně o střet stát vs. občan, ale především o konflikt práv kuřák vs. nekuřák. A právě svých práv jakožto nekuřáka se nyní hodlám zastat. 

Úvodem poznamenávám, že existuje celá řada míst, kde si stejně nezapálíte. Ve vlaku, na úřadě, ve škole, v nemocnici nebo v hotelovém pokoji - tady musíte na cigaretu zapomenout. To není nějaká zvůle státu, ale docela obyčejná reakce na to, že kouření v uzavřených prostorech je problém. Nekuřák nemá být nucen sdílet prostor s cigaretovým kouřem. Zákazy kouření existují primárně proto, aby je chránily.

Námitka č.1 zní - nikdo vás nenutí chodit do restaurací, kde se kouří. Svatá pravda. Jenže problém není v tom, že mě tam někdo nutí chodit. Problém je, že tam nemohu chodit. Kuřák může navštěvovat jakákoliv zařízení, já jen ta nekuřácká. Kuřáci jsou vůči mně tudíž de facto zvýhodněni. Jejich svoboda kouřit omezuje moji svobodu volby.

Námitka č.2 zní - ať to vyřeší trh. Dovedeno ad absurdum bychom mohli zavést kuřácké supermarkety, drogérie a obuvnictví a říct, ať si to trh vyřeší. Já ale nechci, aby to řešil trh. Chci mít možnost využívat stejných služeb jako kuřáci. Pokud jde o omezení svobodného podnikání, to je trochu křížek po funuse. Stát uvaluje na restaurační zařízení celé stohy hygienických pravidel, která jejich podnikání nepochybně omezují víc než nějaké zákazy kouření. A i když se nám řada požadavků může zdát jako z Marsu, stát musí zavádět hygienické standardy, protože je povinen dbát o zdraví občanů. Nedomnívám se, že by někdo požadoval, aby si Salmonellu vyřešil trh...

Při střetu práv silnějšího a slabšího je nutné, aby se omezil ten silnější. Ve vztahu kuřák-nekuřák je nepochybně kuřák tím silnějším, protože já nemám žádnou pravomoc kuřákovi nakázat, aby přestal kouřit. Prát se s ním kvůli cigaretě nebudu. Mám tedy na výběr buď dýchat kouř nebo odejít. Otázka ovšem je, proč bych to měl být já, kdo se uskromňuje. Já kuřáka svým nekouřením nijak neohrožuji, zatímco on mě svým kouřením ano. Takže pokud se v restauraci musí jeden z nás omezit, pak trvám na tom, aby to byl kuřák, ne já.

Ani ekonomické argumenty moc nepomohou. V zemích se zákazem se hospody ekonomicky nepoložily. Pamatuji si, jaký strach panoval v Irsku... a ono nic. "Puby" existují vesele dál. Zaznamenal jsem i poněkud paradoxní argument, že zákaz nemá smysl, protože většina restaurací je dnes už stejně nekuřácká. Inu pokud je to tak, pak ani zavedení zákazu nebude mít žádné katastrofické ekonomické dopady, ne?

Nepředhazujte mi prosím, že jsem zastáncem nějakého státního dirigismu. Kouření je velice specifická oblast, která se těžko k něčemu přirovnává. Alkohol si každý pije sám za sebe, stejně tak přepálený tuk si každý uloží ve vlastních tělesných partiích. Kouření v uzavřené místnosti ale rozhodně nelze považovat za "soukromou zábavu". 

Lucie A. Sulovská ve svém včerejším blogu zmínila, že stát nikomu také nenařizuje zdravý životní styl a nezakazuje jíst nezdravé potraviny. Problém této argumentace je, že pojem "zdravá výživa" se dost obtížně definuje. Rady různých potravních specialistů si pohříchu odporují, typu pijte mléko-nepijte mléko, berte vitamíny-neberte vitamíny, pijte červené-nepijte červené... Stát vám těžko zakáže, abyste si dali guláš se šesti, nebo stanoví kvótu hamburgerů na týden, protože nadváha není čistě výsledkem množství tuku, které sníte. Oproti tomu škodlivost cigaret je docela evidentní.

Pokud mě máte za militantního bijce kuřáků, není tomu tak. Několik lidí v mém okolí kouří a rozhodně jsem za nimi neběhal s obrázky rakovinou rozežraných plic a přesvědčoval je, aby s tím skončili. Nikomu jsem nic nerozmlouval ani nezakazoval. Stejně tak vím, jak těžké je s kouřením skončit, když si člověk jednou vypěstuje návyk. O to víc je třeba si vážit těch, kteří se touhle cestou vydali.

Mým zámyslem rozhodně není kouření zcela zakázat a vymýtit ho z povrchu zemského. Po kuřákovi chci jen to, aby s cigaretou počkal po tu dobu, co budeme vedle sebe sedět v restauraci. Věřím, že to tu chvíli vydržíte, a mně to pomůže. Rozhodně alespoň v tom, že se nebudu před vstupem do podniku muset ujišťovat, že se uvnitř nevznáší kouřová clona...

Tak a už se do mě můžete pustit v diskusi. Ring volný!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Mazal | středa 23.7.2014 10:04 | karma článku: 48,27 | přečteno: 40208x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.