Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Merkelová a Hollande: Evropa musí jako jeden muž plnit naše rozkazy!

Tak nám z úst předních státníků opět zazněla výzva k jednotě - tedy že Německo si uprchlíky pozve a my si je jednotně rozdělíme. A rozdělovat bude co, pokud ze Sýrie odejdou další 3 miliony lidí, jak varoval turecký prezident.

Společný projev zmíněného dua, plný bezobsažných frází, přišel v době, kdy se už začalo nahlas hovořit o tom, že v německých zařízeních dochází pravidelně k bojům mezi skupinami uprchlíků. Někdy se zapojují i stovky lidí, už je napočítáno několik set zraněných i několik mrtvých. A jedním z motivů těchto bojů jsou - kulturní a náboženské rozdíly...

To zrovna příliš velkým optimismem nezavání, zejména pokud jde o budoucí soužití v evropské společnosti. Pokud se někteří imigranti kvůli náboženství nesnesou ani mezi sebou, tak co budou dělat, až narazí na ateismus... údajně nejhorší jsou salafisté a ti "v procesu radikalizace", jak to označil jeden z expertů. Úžasný výraz, ne? Jen škoda, že nevíme, kolik se jich v tom "procesu radikalizace" momentálně nachází, abychom věděli, co máme čekat.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere uznal, že uprchlická zařízení jsou přeplněná, což ke konfliktům přispívá. Různé komunity jsou natlačené navzájem mezi sebe a pak už stačí jen jedna jiskra, aby vypukl pořádný požár. Ovšem pokud Německo hodlá letos přijmout ten milion a půl žadatelů, jak zní čerstvý odhad, tak ta zařízení budou ještě přeplněnější. Ledaže by Evropa skutečně jako jeden muž rozdělovala jako o závod.

Samozřejmě je hezké, že si duo v proslovu vzpomnělo, že by se v Sýrii mělo začít něco dělat. Ovšem podobné úvahy mají několikaleté zpoždění. Občasný propagační nálet proti IS nic neřeší, i když se to hezky vyjímá v médiích. Američani už jsou taky bez nápadu, nedávno přiznali, že výcvik místních bojovníků proti IS selhal a nemá cenu v něm pokračovat. Rusové se do toho sice obuli, ale ti samozřejmě tlačí vpřed Assada, který jako představitel menšinových alávitů velkou šanci jako sjednotitel nemá.

Pak ještě dáme pár miliard na uprchlické tábory v Turecku a možná na moři chytíme pár pašeráků, tím je evropská představivost patrně vyčerpána. O to víc bude třeba propagovat nerozlučnou jednotu. Tedy nerozlučně kráčet v jednom šiku za dvojjedinou evropskou velmocí. Tedy alespoň dokud bude uprchlíky stále kam umisťovat a nezačnou se na sebe vrhat navzájem.

Pokud mě něco fascinuje, pak je to oblíbený výkřik, že je třeba "více Evropy". Problém je v tom, jaké Evropy... Evropa konsenzuální nás opustila společně s kvótami. Teď už zbývá jen Evropa direktivní. Evropa, která roky hraje mrtvého brouka, a když už to dál nejde, produkuje na svou obranu výroky o "historických zkouškách", které ji čekají. A také Evropy, v níž stát nejvíce hovořící o solidaritě klidně zavádí kontroly na hranicích jako první.

Politici stále hovoří o tom, že je třeba důsledně rozlišovat mezi těmi, kdo skutečně utíkají před válkou a potřebují naši pomoc, a mezi čistě ekonomickými migranty. Problém je, kdy se přejde od slov k činům. Pokud trvá celé měsíce, než se vůbec dojde k nějakému rozhodnutí, a další měsíce, než se nějaké rozhodnutí uvede v život, tak více takové Evropy nám nepomůže. Nemá smysl pochodovat jako jeden muž přímo do propasti...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 9.10.2015 16:03 | karma článku: 39,63 | přečteno: 1555x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.