Švejnar lepší než Klaus, ČSSD horší než ODS, CIA jak Al-Káida

Aneb vliv světových i tuzemských médií na tvorbu světa a naše názory na něj.

Terorismus, konflikty v třetích zemích, války v přímém přenosu, katastrofy, kriminalita, politika... Toť jen malý výčet každodenní rutiny našeho světa. Veškeré informační toky na nás každodenně servírují tisíce zvukových a obrazových zpráv z celého světa. Každý den zahyne díky terorismu v Iráku průměrně okolo 20ti lidí. Toto číslo už ale nechává každého úplně chladným a ono 20 nevinných duší vyšumí do jedné holé věty agentury Reuters... Hladomory a tisíce mrtvých v zemích třetího světa už ani nedostávají potřebný prostor, protože nejsou dostatečně akční.
Potřebujeme vůbec vědět, co se děje okolo nás? Čím byli ochuzeni naši předkové, když byl jejich středem vesmíru statek, pastviny a nedaleké lesy? Lze vůbec objektivně každodenně popsat stav světa? Lze si vůbec reálně představit pravou tvář války, nebo být svědkem umírání a utrpení? Nelze. Zvykli jsme si hodnotit náš tuzemský i globální svět podle zpravodajských agentur, které mají zprávy zaručené a přímo z terénu. Jejich reportéři pravda mnohdy riskují životy ... a mnohdy zbytečně. Zbytečně proto, že ve výsledku se reportáž nehodí do "krámu" a nebude odvysílána nebo se nahradí jinou - fiktivní ale akčnější a živější...

V historii se média podílela na řadě převážně politických a ideologických kampaní, které záměrně překrucovala skutečnosti, mlžila, nebo nezveřejňovala úplné informace. Za období totality jsme byli masírováni o našem blahobytu, rozkvětu v socialistické vlasti, hodných soudruzích z východu a na druhou stranu o úpadku západního světa, o kriminalitě a jiných hrůzách páchaných imperialisty - snad ani ne lidmi. Dnes jsme naopak masírováni zprávami o zlých soudruzích o škaredých totalitních zemích o teroristech - snad také ani oni nejsou lidi. O tom, že demokracie je jediným nástrojem blahobytu a rozkvětu... Mnozí můžou namítnout, že v dnešní době internetu je přeci možné si vše ověřit z různých zdrojů i stran. Jenže zde je právě ten problém. Dříve jsme poslušně věřili (někteří pouze chtěli věřit a někteří dělali že věří) tomu, co nám bylo jednostranně servírováno. Dnes je ale na jednu věc, událost či problém tolik názorů a pohledů, že se náš prostý rozum ubírá k tomu nejdůvěryhodnějšímu zdroji - ke zpravodajským agenturám, politickým charismatickým osobnostem atp. Nic se nezměnilo.

Kolikrát jsem překvapen názory lidí z mého okolí, kteří mají zaručené informace ze zpravodajství TV a dokumentů z Discovery. Vnímání světa a tvorba názorů je většinou obyvatel postavená na denním půlhodinovém zpravodajství (někdy i hodinovém). U těch soudnějších i na dokumentárních cyklech a u internetově gramotné skupiny i na internetovém zpravodajství (mnohdy rovnajícímu se TV Nova). Ovšem co je v médiích řečeno a psáno - to je dáno.

Cestopisná vsuvka
Před dvěma lety se můj bratranec vydal na cestu napříč Iránem, Pákistánem a indií. Jednoho dne zbloudil do Afgánistánu. Měl štěstí - nepotkal Taliban, ale malebnou vesničku, kde jej všichni vítali s otevřenou náručí. Nemohl si nevšimnout, že vesnice jedla z hrnců americké výroby. Made in USA se objevovalo téměř všude. Zeptal se tedy kde k tomu přišli? Odpověď byla dosti šokující. "Asi před měsíc přiletět nějaký vrtulník a tam americký voják a lidi s kamerou. Nandali na nás kalašniky, nafotili natočili a odjeli. Nechat nám tu jídlo a něco na přilepšenou" Zato o pár týdnů později když procházel městem Gujurat v Pákistánu uviděl demonstrující rozvášněný dav. Dozvěděl se, že před dvěma dny byla úplně vybombardována jedna vesnička poblíž - skoro nikdo z civilistů to nepřežil - zřejmě včetně údajných teroristů.

Asi před 3 měsíci se vrátil můj kamarád z cest po Iránu. Nedávno nám udělal promítání s povídáním. Jde opravdu o krásnou zemi jak přírodně, tak kulturně. Lidé jsou tam neuvěřitelně srdeční a pohostinní a z jejich chování bychom si měli vzít příklad (Chudí materiálně ovšem bohatí na duchu). Ale kdo z nás by dal přednost návštěvě Iránu před All Inclusive v Egyptě?

Ve světě neexistuje pouze černá a bílá. V Iránu nejsou samí teroristi - stejně jako každý rom není kriminálník.
Švejnar není o moc lepší než Klaus - stejně jako Bush není o moc lepší než Ahmadínežád.
Planeta není ani zelená ani modrá - stejně jako lidé nejsou ani hodní ani zlí.
CIA a vojáci USA jsou mnohdy horší než Al-Káida - stejně jako Stalin byl mnohdy horší než Hitler.
ČSSD není všespasitelná strana - stejně tak, jako ODS.
Demokracie není blahobytem pro každého - stejně tak i v Anarchii či Komunismu.
Víra v Aláha není pro křesťany - stejně jako kostel není pro Muslimy.

Žádná pravda není pravdou absolutní a každý názor zůstává názorem - bez rozdílu - stejně jako tento článek. Mysleme na to...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Maule | úterý 8.1.2008 10:15 | karma článku: 15,28 | přečteno: 1256x