Máme v Brně fašistu nebo fašisty?

Pokud se opravdu naplní požadavek zastupitelů města Brna na zakázání Landova vystoupení, dostane demokracie v tomto státě opět nafrak. Neslyšeli jsme to už někdy? Nepamatujeme si zákazy představení a vystupování určitých nepohodlných herců? Jaký má asi význam zakázat hru bezúhonného člověka? Jak je možné, že se do umění míchá politický nátlak?

Už jenom samotný fakt, že Brněnští zastupitelé (předpokládám, že ne všichni) chystají poslat podepsaný dopis řediteli divadla, je dle mého soudu nepatřičný politický nátlak. Pokud má Zuzana Brázdová pocit, že Landa je nebezpečný extremista, ať to nějakým způsobem prokáže. Pokud chce zakázat jeho hru, ať argumentuje věcně a neodkazuje se kamsi do minulosti na kapelu Orlík a hlavně, ať tak jedná jako občan nikoliv jako politik a nezneužívá svoji moc k prosazování osobních antipatií.

Dokáže mě rozčílit, když vidím bezmoc radních zakázat průvody neonacistů a výčty nákladů, které na tyto demonstrace musí policie vynaložit. Ale stále je tu svoboda projevu a slova a ta nad vším převažuje. Pokud demonstrant nebo demonstranti překročí hranici zákona, je nutné zakročit. Nemůžeme preventivně zakazovat, potažmo zavírat lidi jen na základě nějakých subjektivních pocitů, že jsou zlí nebo za to, kde a jak se angažovali v minulosti.

Já osobně považuji za projev fašismu (říkejme tomu jak chcete) jakékoliv plánování nebo přímé omezování svobody druhých kvůli rase, názoru, víře, přesvědčení a nebo sexuální orientaci. Pokud se podaří zákaz prosadit, máme na Brněnském zastupitelstvu fašisty.

Jedinou pozitivní věcí na aktivitách paní Brázdové a jí podobných budiž to, že dělají představení reklamu zdarma a zároveň rozpoutávají diskuzi nad tím, jak dalece může stát potažmo samospráva jít ve svých kompetencích.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Maule | pátek 4.4.2008 11:49 | karma článku: 28,37 | přečteno: 2377x