Hledám dítě v malém bytě

Byl to neuvěřitelný zážitek. Ještě teď se vzpamatovávám z prazvláštní hry, které jsme kdysi v původní podobě říkali "na schovku".   

Ta hra se odehrávala při mé návštěvě kamarádky, která bydlí s manželem a malou dcerou v bytě o dvou místnostech.

Při mém příchodu byl manžel kamarádky ještě v práci. Uvařily jsme si kávu, povídaly si o všemožných věcech, zatímco si kamarádčina dcerka Nikolka malovala krásně barevné obrázky.'

Tato pohoda trvala do chvíle, kdy ji už malování přestalo bavit a chtěla hrát na schovku. Souhlasila jsem a přemýšlela, kde by se dalo schovat, kdyby na mě náhodou taky přišla řada. Ale ona nepřišla. V této hře se schovávala jen Nikolka. Myslela jsem si, že mým úkolem bude ji najít.  A tak jsem zavřela oči a počítala do dvaceti. Potom jsem chtěla jít hledat. Když jsem oči otevřela, zjistila jsem, že malá sedí naproti mě v křesle. Zvesela jsem tedy zvolala: "Piky, piky Nikolka."

To jsem neměla dělat. Dítě se dalo do usedavého pláče a já byla poučena, že přece musím hledat. Nemůžu ji najít hned. Nechápala jsem a prosila kamarádku, aby mi ukázala, jak na to.

Když napočítala do dvaceti ona, seděla Nikolka pro změnu na zemi vedle gauče. K mému údivu se kamarádka zvedla a vydala se jí hledat. Chodila kolem ní a přitom volala:"Kde jenom ta Nikolka může být? Ta se ale dobře schovala. To je šikovná holčička." Měla jsem pocit, že hra nebere konce, ale i přesto jsem trpělivě čekala, jak dopadne.

Nebudete věřit. Celý zbytek návštěvy, kdy Nikolka stále seděla s rozjařeným úsměvem na tváři na zemi vedle gauče, volala její vyčerpaná již v křesle sedící matka, kdeže ta šikovná holčička jen může být. Přitom se na mě soucitně a taky trochu prosebně dívala.

To, že chtěla vystřídat jsem pochopila, až když se ozvaly klíče v zámku a vrátil se manžel z práce. Odložil tašku a když slyšel svou ženu z posledních sil volat, aby se Nikolka ukázala, šel ji v hledání vystřídat.
Nevím, jestli nakonec Nikolku našli nebo ne. Už bylo dost pozdě a já musela jít domů. Přiznávám, že fakt ráda, navíc obohacená o velice nevšední zážitek. 
Od teď si budu dávat velký pozor na staré hry s novými pravidly.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Matušková | čtvrtek 12.6.2014 17:17 | karma článku: 13,41 | přečteno: 744x