Zločinec v Orlandu byl vrah a šílenec, nikoliv terorista

Rozhodně nebyl terorista a spojování jeho činu s jakýmkoliv náboženstvím je zbytečné. Nebyl nijak politicky organizován a byl dlouholetým pracovníkem jedné z největších světových bezpečnostních služeb.

Terorismus v definicích jak ho známe například z Wikipedie neexistuje. Respektive se v podobě politicky či nábožensky motivovaného vraždění vyskytuje velmi sporadicky. Typickým příkladem neterorismu je vraždění šílence v Orlandu na Floridě včera v noci.

Ten zločinec byl násilník, vrah a šílenec. A jeho šílenství muselo být známo už dávno a přesto byl dlouholetým zaměstnancem jedné z největších světových bezpečnostních služeb. Tyto společnosti generují svůj profit zejména ze strachu paraniodních lidí, skupin, společností a jsou vyhledávaným partnerem pro obchodníky se zbraněmi. Přesně takovým způsobem a v takovém prostředí se vyskytl i tento masový vrah. Není vyloučeno, že svůj čin spáchal služební zbraní.

Ten zločinec dlouhá léta mlátil svou manželku, vyznačoval se silnou nenávistí k homosexuálům (zřejmě i proto si pro svůj hrůzný čin vybral Gay klub) a sympatizoval s některými zločineckými organizacemi jako například ISIS. Jako náboženské přesvědčení tento vrah uváděl Islám, ale podle toho jak se choval, je jeho náboženské přesvědčení diskutabilní. Ten člověk byl především nenávistný a zlý. A stal se masovým vrahem.

Realitou je skutečnost, že podobným činům se předcházet dá velmi těžko, takřka vůbec. Psychologie masového vraha je předem téměř neodhalitelná. A jedinou cestou jak podobným zločinům předcházet je omezení prodeje zbraní, výchova obyvatel k větší toleranci a nekompromisní potírání jakýchkoliv projevů domácího a jiného násilí. Odsuzování náboženství či spojování podobných vrahů s jakýmkoliv náboženstvím je pouze reklamou těch zločineckých skupin a jejich stejně nenávistných odpůrců.

Je mi líto všech obětí Orlandského masakru a vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým. Masoví vrazi nemají v žádné společnosti místo.

Autor: Ladislav Matuška | pondělí 13.6.2016 9:35 | karma článku: 23,54 | přečteno: 3373x