Tak nám zabili TOP09

Velká koalice na pražském magistrátu je svinstvo. Ale jedno pozitivum to má. TOP09 dostala smrtelný úder přímo do srdce.

Přestože byla strana TOP09 původně založena především jako lobistické uskupení, vzbudila díky některým skutečnostem nemalé naděje. Na politickém poli bylo prázdno a logicky zde proto vznikl prostor pro mediální stranu se silným finančním zázemím. Na parlamentní úrovni se tento projekt zdařil a díky několika novým tvářím se do vlády a na jiná teplá místa dostali staří známí lidé zejména od lidovců. Na celostátní úrovni tak vznikla strana, která je připravená na vládnutí a aktivity s tím spojené.

Na komunální úrovni je situace mnohem těžší. Zatímco v parlamentních volbách se dá s podporou peněz a médií uspět i při naprosté absenci programu, tak na komunální úrovni to nefunguje. TOP09 předkládala voličům vždy pouze sny, vize a naděje. TOP09 však nikdy neměla žádný program. Dramaticky se tento problém ukázal zejména v komunální oblasti. TOP09 v naprosté většině měst a obcí výrazně a nebo zcela vyhořela. Výjimkou snad bylo pouze Brno a Praha. V Brně je však tradice lidovců pořád ještě výrazná a tak tamní buňka TOP09 pohořela. V Praze se TOP09 i bez programu stala volbou protestu. Nevolilo se pro, ale proti. A to je pořád ještě málo.

TOP09 je projekt, který není připravený na existenci v jakékoliv formě opozice, a proto je jako takový jen těžko udržitelný. Za 4 roky volič už dávno zapomene a nebo to bude stát hodně miliard a obávám se, že ani všimné z případného ekologického megatendru tento špás neufinancuje.

Velká koalice na pražském magistrátu je svinstvo ve vztahu k voličům. Jedná se však i o poměrně zdařilou popravu TOP09. Tato strana totiž v opozici chcípne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Matuška | úterý 16.11.2010 15:23 | karma článku: 32,45 | přečteno: 4367x