Nedůvěra vládě vrací do hry Klause a KSČM

Poslanecká sněmovna vyslovila nedůvěru vládě pod vedením Mirka Topolánka. Nic zvláštního se tím nestalo.

Ceske noviny

Není pravda, že vládu potopili Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Olga Zubová a Věra Jakubková. Na vyslovení nedůvěry bylo potřeba hlasů 101. A dnes se 101 poslankyň a poslanců našlo. Nic víc se nestalo.

ODS má i nadále nejvíc poslanců, ČSSD má druhý největší klub, KSČM chce návrat před rok 1990 a lidovci hledají cestu do jakékoliv nové vlády. O Zelených není třeba psát, protože už vlastně neexistují a ještě je tam pár nezařazených poslanců. Na půdorysu těchto čísel je potřeba stavět.

Pokud by měla nějaká příští vláda dostat důvěru, nabízí se v podstatě pouze 2 alternativy. V obou případech to nejde bez ODS. A je to právě Občanská demokratická strana, která se musí rozhodnout. Buď se dohodne s ČSSD a prostřednictvím 150 hlasů prohlasuje buď jednobarevnou vládu, koaliční vládu a nebo nějakou formu opoziční smlouvy. Spojenectví ODS a ČSSD je zároveň relativně nejjednodušším způsobem k potřebným zákonným změnám vedoucím k předčasným parlamentním volbám. Druhou možností pro ODS je nějaká forma dohody s KSČM. Spolu mají 105 hlasů a spojuje je jistě víc než jen odpor k Lisabonské smlouvě. Podobná konstrukce by mohla ze stejného důvodu vyhovovat i prezidentu Václavu Klausovi.

Diskuse s jakýmkoliv jiným subjektem je pro ODS i celou Českou republiku ztrátou času.

Vzhledem k tomu, že dnes Mirek Topolánek pochválil státotvornost KSČM a párování poslanců se nezapomíná, může být brzo Jiří Paroubek i česká veřejnost velice překvapená.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Matuška | úterý 24.3.2009 20:23 | karma článku: 24,97 | přečteno: 2834x