Nech brouka žít

Všiml jsem si, že entomologie je mezi některými usměvavými obyvateli planety Česko poměrně oblíbený obor. A tak by nebylo špatné, zazpívat si nějakou hezkou písničku.

Nech brouka žít
hleďme na tu havěť drobnou
myška, muška, bleška, šváb
tu si trousí, tu si zobnou
špína chlap kdo na ně šláp
máš je ctít.

Dříve než jsem se setkal s tímhle trhákem z Trháku, neznal jsem skoro nikoho, kdo by se broukům nějakým způsobem věnoval. Z dětství si pamatuji pouze profesora Matulku, který byl svými černobílými studenty přelstěn, aby udělal státnici. Ten se panečku v broucích nějak vyznal. A politika mu byla myslím dost ukradená.

Nech brouka žít
žuchty čvachty piškumpré
ať se pachtí světem dál
chramsty prousty sakrblé
lev i prostý hovnivál
protoplazmy proto né 
lni láskou k nim k bližním svým.

Nevím přesně, jestli do entomologie patří i motýli, ale pokud ano, tak jsem to přeci jen také zkusil. Už si ani nepamatuji kolikrát jsem na sbírku motýlů někoho zval, ale určitě to za našich mladých offline období fungovalo. Jinak by jsme vyhynuli a kdo by za nás potom chodil na demonstrace, ha?

Nech brouka žít
hleďme jak se kukla larví
krmme tlouště aby tloust
jak to správně píše Darwin
živočich je taky chroust
máš jej ctít.

I když jsem spíš kreacionista a té Darwinově teorii o tom, jak si to ten kámen nějak rozmyslel a začal být rybou, moc nevěřím, ctím živočichy. Některé se zelím a jiné se šípkovou omáčkou. Ale proč bych měl sakra do něčeho cpát masokostní moučku, tomu nerozumím. A už vůbec nechápu, jak může nějaký entomolog, který má rád brouky, někoho do masokostní moučky semlít. Že on to myslel nějak jinak, co?

Nech brouka žít
žuchty čvachty piškumpré
zpěv ať pozná a ne pláč
chramsty prousty sakrblé
veš i statný paroháč
protoplasmy proto né
lni láskou k nim k blížním svým

Občas se někteří lidé z okolí brouků cpou do politiky. Nevychází jim to. Naposledy byl krok od úspěchu ten starší strejda, co potom nějakého brouka snědl a teď zase ten mladší strejda, co má pocit, že mu celý svět ubližuje a nikdo ho nemá rád. Ale skutečnost je určitě někde jinde. A i když jsou podle odborných serverů například rusi považováni za opravdu odporná stvoření devastující hygienickou úroveň bytu a v některých případech mohou, na rozdíl od faraónů, i ohrozit naše zdraví, i rusi jsou vlastně jen brouci. Ten kdo má rád brouky, má určitě rád i lidi. 

Měj brouka rád i já ho mám

Autor: Ladislav Matuška | pátek 8.4.2016 15:01 | karma článku: 14,01 | přečteno: 352x