Náboženství míru

Za poslední týden jsem nepotkal ani jednoho muslima a nepotkal ho ani nikdo z mých blízkých. Přesto všichni pociťují jakýsi strach.

Islám je ideologie a náboženství, které vychází z textů, které podle tradice nadiktoval negramotný obchodník a válečník z pouště na Arabském poloostrově, na základě svých snů. Interpretací a institucionalizací tohoto textu a souvisejících historek vznikl nástroj na politické a mocenské sjednocení nejdříve Arabů a později Osmanů, kteří jsou v současnosti známi spíš jako Turci.

Co je na něm nebezpečného? Tak jako na jakémkoliv jiném náboženství, pohádkách, romantické či dobrodružné literatuře, vůbec nic. Dobro tam většinou vítězí nad zlem a pokud nechcete myslet, necháte to na sebe pouze působit a myslet nemusíte. Pokud na myšlení zapomenete úplně, stane se z Vás fanatik a nebo blbec. V horším případě obojí. A tím se dostáváme k jádru problému. Nemyšlení vede k hlouposti a zfanatizované nemyšlení spojené s nenávistí plodí zlo.

V západní Evropě se často extrémní islamismus označuje jako takzvaný salafismus. Jedná se podle mého soudu pouze o přílišnou politickou korektnost vůči největším sponzorům světového terorismu, kterými jsou Saúdská Arábie a Katar. Nejradikálnější formou původní pouštní válečné ideologie středověkých Arabů je totiž wahábismus, který je státním náboženstvím právě v Saúdské Arábii a v sousedních zemích Perského zálivu.

Na vzniku teroristické skupiny Daesh, která je v místních končinách znám spíš pod názvem "Islámský stát," je patrný způsob financování a řízení zla ve jménu míru. Hlavním manažerem a stratégem Daesh je rodilý Čečenec (možná má i gruzínské předky), který se domluví s velkou skupinou bojovníků rusky. I oni totiž pochází z Čečenska. A tamní historii trochu známe. V průběhu dvou čečenských válek (ta první vedla k nástupu Putina a ta druhá jeho moc upevnila) se naprosto zhroutilo mimo jiné i školství v této zemičce na severní straně Kavkazu. I ve válkou zničené zemi si však rodiče přáli pro své děti nějakou formu vzdělání. Co naplat, že k dispozici byly pouze Madrásy (náboženské školy, kde se téměř výlučně čte a recituje ta kniha z úvodu tohoto textu) financované z wahábitských zdrojů. Došlo tak i k prvním ideologickým rozporům v čečenských rodinách, protože rodiče byli muslimové umírnění (většinou šíité a stoupenci mystické školy súfí) a díky tomu k silnější motivaci nevzdělaných mladých lidí k akci. V tomto případě boji a slepému následování jen o málo vzdělanějších souvěrců.

Zfanatizované nemyšlení je to, s čím bychom měli bojovat. Ale hloupostí hloupost neporazíme. Zahradní nářadí patří do kůlny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Matuška | úterý 9.2.2016 19:03 | karma článku: 20,36 | přečteno: 1083x