Mně víza do Kanady nevadí

Kanada znovu zavedla víza pro občany České republiky. Její představitelé tvrdí, že to avizovali, dočasní čeští představitelé jsou zaskočeni. A přitom je to jedno. Cestovat se dá bez víza i s vízem.

golfplanet.cz

Vždy když někam jedu, letím či pluji, zjistím si co k návštěvě té které země potřebuji. Někdy je to jenom lístek, či letenka. Jindy postačí mapa. A do některých zemí našinec potřebuje vízum.

Vzhledem k tomu, že nikdo z nás není pod takovým tlakem, aby se rozhodoval o cestě přes devatero řek a devatero kopců z minuty na minutu, má každý dostatek času na obstarání si ho všeho potřebného. A tak většinou stihneme koupit letenku, mapu a zařídit si vízum.

Víte co je to vízum? Je to taková samolepka a nebo razítko, které Vám usměvavý úředník za pár korun nalepí či vlepí do knížečky zvané cestovní pas. Tu samou věc si zase jiný úředník či úřednice tam někde prohlédne a s úsměvem Vás vpustí do země, kterou hodláte navštívit. Je to sice zbytečné, ale v každodenním životě se setkáváme s daleko nesmyslnějšími lejstry a samolepkami. A protože býváme zpravidla hosty v té které zemi, respektujeme jejich pravidla. To je vše.

Možná, že se někteří politici nudí a dost možná, že někteří novináři nemají co psát. Ale znovuzavedení vízové povinnosti českých občanů při cestě do Kanady je věc nepodstatná. Nikdo nám válku nevyhlásil a nic tak strašného se nestalo. Pokud někdo z nás chtěl Kanadu navštívit jako host, tak mu nic nebrání v tom, aby v tom pokračoval. A pokud nějaká samolepka v cestovním pase odradí parazity od parazitování, tak je to nejspíš dobře.

Takže klídek, pohoda a Kanadě třikrát sláva.

Autor: Ladislav Matuška | úterý 14.7.2009 14:44 | karma článku: 23,71 | přečteno: 1673x