Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavíme 17. listopad. Ale je vůbec co?

Tolik trikolór, svíček, hesel, významných osobností, rozhovorů. Slavíme. Ale mě nějak uniká, co. Svobodu. Demokracii! Necítím se svobodně, necítím demokracii.

Necítím se svobodně, když mi život diktuje hrstka byznysmenů, kteří se pro ještě větší moc a vliv vrhli do politiky (nebo naopak). Necítím demokracii, když je mi vše nařizováno a na projevený nesouhlas statisíců obyvatel této země nikdo nereaguje. Cítím zklamání. A nevěřím, že sama.

Když si vzpomenu na dobu před 30 lety, na to vzrušení, že všechno bude konečně jinak a podívám se na to, co dnes žijeme, trochu se mi dělá trpko v ústech. Chtěli jsme svrhnout komunisty, zatím jsme je jen postavili trošku stranou a nechali je být, nechali je schůzovat, a oni zase narůstají. S nikým jsme nezatočili. Přáli jsme si svobodu, ale když se podívám na společnost, vidím, že jedny noviny patří politikovi, co se vysmívá lidem a další média milionáři spřaženému s politiky. Však oni už si pohlídají, co se bude vysílat a psát. Vždycky jsme se dívali, jak při udělování státních vyznamenání byli oceňováni estébáci a vida, oni jsou mezi nimi stále.

Když jsme byli ovládáni a jako loutky taženy nějakým směrem, představovali jsme si změnu tak, že budeme rozhodovat – o tom, jak bude vypadat naše politická scéna, naše ekonomika, naše státní podniky, naše zdravotnictví, naše školství… Ale podniky jsou dnes v rukou hrstky milionářů, kteří s námi manipulují, jak se jim zachce pro svůj ještě větší zisk a moc. Nemůžeme se z toho vymanit, protože vlastní všechna strategická místa a bez nich a jejich produktů a nasazených cen si ani nezatopíme ani se nenajíme. České suroviny a česká voda dokonce už ani nepatří našemu státu, ale cizincům. Politiku prodeje nám diktují směrnice a všemocná neviditelná ruka trhu.

Byli jsme tenkrát dětmi, asi proto jsme si naivně mysleli, že zvrat znamená, že moc se už nikdy nedá do rukou bezcharakterním zmetkům, kteří budou druhé jen využívat a koupat se ve své moci a nedotknutelnosti. Jak jsme se zmýlili!

Nepatřím k těm, kteří by tvrdili, že jsme se za komunistů měli lépe! Ani náhodou, strach a ponižování nejsou dobré pocity, ale není pravda, jak nám stále předsouvá báťuška Klaus, že všichni měli stejné neomezené možnosti a každý si mohl žít lépe! Kdo za komunistů měl, měl kapitál pro začátek svého podnikání. Kdo měl kontakty, měl výhody a mohl si v džungli vznikajících zákonů a síti obchodních transakcí přihrát něco pro sebe.

Nalháváme si, že jsme moc sebrali těm, kteří nás ovládali, kdepak, jenom jsme ji dali jiným! Demokracii jsem si představovala jinak. Svoboda pro mě znamená možnost něco změnit, když se mi to nelíbí. Ale co se děje teď? Obličeje zlodějů a podvodníků, hulvátů, egocentristů a narcisů se na nás každý den smějí z obrazovek, protože je nikdo nemůže svrhnout? To že je demokracie?

Jsem ráda, že se 17. listopadu před 30 lety našlo tolik lidí, kteří vyšli do ulic a chtěli změnu, byli ochotní pro to něco udělat a nechali se i zmlátit! Díky jim. Ale i my dnes potřebujeme změnu! Ani po 30 letech to totiž pořád není „ono“. Jenže tolik už nás do ulic nepůjde, jsme na to už příliš pohodlní, tlustí a líní! Kéž bych se mýlila!

Autor: Irena Materna | pondělí 18.11.2019 9:41 | karma článku: 14,04 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Irena Materna

Otevřená dlaň Čechů vůči Ukrajincům se uzavírá

Pošta už neposílá bezplatně balíky na Ukrajinu. A dokdy u nás budou zdarma v ubytovnách Ukrajinci, prchlí před válkou? Dokdy budou zneužívat náš sociální systém a pobírat dávky, aniž by šli do zaměstnání? Tak já vám to řeknu.

31.8.2022 v 15:03 | Karma: 28,06 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Irena Materna

Blbá dovolená

Taky jste měli „vydařenou“ dovolenou? Vrátili jste se ne odpočinutí, ale servaní jak psi, naštvaní jak bejk s červeným hadrem před čumákem, bydleli jste místo v hotýlku v barabizně a místo sluníčka a opalování vám vydařeně lilo?

24.8.2022 v 6:32 | Karma: 14,38 | Přečteno: 578x | Diskuse| Cestování

Irena Materna

Když pacifista začne chtít válku na Ukrajině...

Ukrajina potřebuje vojenskou pomoc. Nevím, jak jsem to mohla vyslovit. Fuj. Jsem celý život pacifista. Nikdy bych si nemyslela, že budu chtít, aby někdo na někoho vytáhl zbraně. Jenže i pacifistu někdy dožene to, co se kolem děje

28.3.2022 v 7:02 | Karma: 18,35 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Irena Materna

Kdy se Západ vojensky zastane Ukrajiny?

Ruská invaze na území Ukrajiny pokračuje. Putin dál nechává zabíjet civilisty. Ničí domy, nemocnice, školy, nechává v pobořených městech strádat tisíce lidí hladem, žízní, zimou, v děsivém strachu... A Západ? Nic.

27.3.2022 v 8:06 | Karma: 37,19 | Přečteno: 4885x | Diskuse| Společnost

Irena Materna

Na prdel by měl dostat!

Rusko a Putin je jako ošklivý velký kluk, který na hřišti v parku začal rozkopávat menším okolo si hrajícím dětem jejich hračky, kope i do nich a nadává jim!

26.2.2022 v 13:53 | Karma: 8,16 | Přečteno: 166x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2155x
Pozorovatel světa kolem sebe, stále žasnoucí, stále s něčím nespokojený, stále hledající "to pravé ořechové". Taky mamina, turistka, sběratelka citátů a mnoho dalšího.

Seznam rubrik