Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ludgeřovice, brána do českého Slezska

Není zase tak mnoho míst, která v české historii prodělala tolik zajímavých událostí a přechodů z jednoho státu do druhého jako je dnešní české Slezsko a jeho specifická část – Hlučínsko.

Hlučínsko (lidově taky Prajzská) leží na samém východu naší republiky a vzhledem k dějinným událostem prodělalo vcelku smutnou a nešťastnou historii, což je snad dáno jeho geografickou polohou – tedy na samém cípu hranic a možná právě proto, bylo vždy účastníkem mocenských sporů, kterému státu vlastně patří, a tak se už od nepaměti (historici se shodují už na 8. století), vedou o tento maličký, ale malebný kousek krajiny války. Jednou bylo Hlučínsko přičleněno k Polsku, podruhé k českému království, jindy k Prusku.

Poslední výrazný zvrat v jeho dějinách nastal roku 1742, kdy toto území prohrála Marie Terezie ve Slezských válkách a Hlučínsko tak připadlo pruskému státu. Dodnes se traduje, že vládnoucí císařovna Marie Terezie po válečné porážce plakala na zámku v Kravařích a někde v jeho zahradách jsou tyto slzy proměněny v perly. Samotné Hlučínsko tehdejšímu Československému státu připadlo zpátky až roku 1920 (některé obce dokonce až v roce 1923) po 1. Světové válce. Pruská vláda zanechala na Hlučínsku mnoho, jak v architektuře, tak v myšlení lidí. Při připojování k Československu dokonce Hlučíňané hlasitě protestovali a nový stát naprosto ignorovali, což bylo způsobeno možná i tím, že snad nikdo z tehdejších obyvatel česky neuměl. Poslední smutnou historii Hlučínsko prodělao v době 2. světové války, kdy nebylo připojeno k Třetí říši jako součást Sudet, ale tzv. Altreichu, a zdejší mužští  obyvatelé tak museli nastoupit jako vojáci Wehrmachtu rovnou na východní frontu.

Pojďme však zpátky k tématu článku, jímž je právě obec Ludgeřovice, jedna z největších obcí v česku vůbec. První písemná zmínka pochází z r. 1303 a dnes je první obcí za řekou Odrou, která patří právě do českého Slezska.

Ludgeřovicím dominuje nádherný kostel sv. Mikuláše, který je postaven právě v onom „německém stylu“ – tedy z červených pálených cihel, tzv. „režného zdiva“.

 

Vliv německého obyvatelstva je znát i na místním hřbitově, kromě mnoha německých náhrobků je zde také památník padlým obětem vojáků wehrmachtu. Takový památník těžko někde jinde v republice, krom Hlučínska najdete. K němu se opět váže zajímavá historka z období budování komunismu. V padesátých letech jej chtělo místní JZD zbourat a jeho místě zasít obilí, tomu však zabránily vdovy po padlých vojácích, jichž nebylo v Ludgeřovicích zrovna málo, a ty údajně skákaly traktorům přímo pod kola. Památník tak byl zachráněn a stojí dodnes.

Památník padlým německým vojákům druhé světové války. Na hlavní soše je německý voják, který se loučí s rodinou a vzadu čekající smrt. Po sametové revoluci byly přidány i jmenné seznamy padlých.

 

 

Do Ludgeřovic se snadno dostanete poměrně hustou sítí cyklostezek, zhlédnutí kostela za to určitě stojí. Co se týče služeb, tak se Ludgeřovice pravda mohou v lecčems zlepšovat, rozhodně to však neznamená, že by tady doslova „chcíp pes“. V blízkém hostinci u kostela si můžete dát poměrně dobré pivo a posedět na příjemné zahrádce, osobně bych však spíše doporučil restauraci „Selský dvůr“, tady vaří doslova stylově a k jídlu si můžete dát „Jakusyk zupu“ (tedy polévku) nebo třeba „Opekany šnycel s kobzolami“ (tedy kuřecí řízek z bramborem).

Na druhém konci Ludgeřovic je také kaskáda pěti rybníků, na nichž se tradičně pořádají rybářské závody. Samozřejmě i s doprovodným programem a skutečně je co vidět. Na nenáročný výlet na kole, řekl bych, jsou Ludgeřovice ideální.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Maryška | pondělí 25.3.2013 16:16 | karma článku: 16,65 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Vladimír Maryška

Výběr z hroznů aneb kandidáti na hejtmana

Krajské volby nás čekají sice až na podzim, přesto jde vidět, že ve stranách to už vytrvale vře. Stranické primárky jsou v plném proudu a uvnitř stran nejspíše probíhají i intenzivní debaty o tom, co nabídnou nám – voličům.

9.2.2016 v 10:38 | Karma: 10,81 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostrava

Vladimír Maryška

Jedna demokracie

Demokracii známe. Tvrdíme o ní, že je jediným prostředkem pro svobodný život. Tvrdíme to však nebo si za tím skutečně stojíme? Nebo ještě jinak, chceme si za tím stát? Chceme se postavit rovně za svůj názor a obhajovat jej, nebo se raději v diskuzi s rozličným názorem podvolíme, protože nemáme dostatek argumentů? Podvolíme se proto, protože je dnes módní „nemít“ názor?

6.8.2013 v 13:57 | Karma: 10,32 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Vladimír Maryška

Vraždy na hranicích zakázaného pásma?

Komunistická moc ve své zvůli vytvořila za 40 let své existence na hranicích téměř nepřekonatelnou železnou oponu – systém důmyslných pastí a hradby, přes kterou bylo jen stěží úniku. Československa se tak stalo jedním velkým vězením totality.

27.2.2013 v 12:37 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Politika

Vladimír Maryška

Několik tipů jak si okořenit nákup vánočního stromu

Koupě vánočního stromu, to je proces velmi náročný a zodpovědný. Poučoval jsem svou rodinu při nedělním obědě, když jsem se dozvěděl, že letošní nejdůležitější úkol vánoc (tedy krom zvonění o štědrém dnu) mám na starost já.

13.12.2012 v 16:42 | Karma: 13,20 | Přečteno: 875x | Diskuse| Kultura

Vladimír Maryška

Lži, nesmysly a fabulace, o čem myslíte, že mluvím?

Tak se mi dnes do rukou dostal program ČSSD do krajských voleb v Moravskoslezském kraji. Musím uznat, že jsem chvíli přemýšlel, jestli je to sabotáž nějaké pravicové strany nebo čirá blamáž ČSSD.

10.10.2012 v 12:45 | Karma: 31,83 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2161x
Řadový občan se zájmem o veřejné dění.

Seznam rubrik