Moje potíže s chrápáním – vyšetření

Moje potíže s chrápáním začaly nenápadně, již někdy před dvaceti lety. Nejdříve byly spojeny s konzumací alkoholu, později jsem začínal chrápat už za střízlivého stavu – většinou v poloze na zádech.

V samotném úvodu článku musím uvést, že nepatřím k typickým k představitelům chrápajících mužů – mám ke své výšce i odpovídající  váhu, sportuji a celkem zdravě se stravuji. Chrápajícího muže jsem si vždycky představoval jako podsaditého pantátu s dvěma bradami, který když se přejí svého bůčku se zelím, po obídku usne a začne vyluzovat podivné odpuzující zvuky. Proto mě překvapilo, že jsem se s přibývajícím věkem, začínal k této „armádě chrápačů“ postupně přidružovat i já.

Moje potíže s chrápáním začaly nenápadně, již někdy  před dvaceti lety. Nejdříve byly spojeny s konzumací alkoholu /to jsem za střízliva ještě nechrápal/, později jsem začínal chrápat už za střízlivého stavu – většinou v poloze na zádech. To se ještě dalo vyřešit – manželka vždycky řekla: „Marťo otoč se na bok, chrápeš!“ Což jsem udělal a bylo v tu chvíli po chrápání. Projevy chrápání však začaly postupně narůstat a já pomalu začínal chrápat ve všech polohách. A opět pomohla manželka, které nechtěla přijít o naše společné lůžko a tak si pořídila ušní špunty. Asi v té době jsem se však rozhodl, že své chrápání začnu řešit – informoval jsem svého praktického lékaře, který mě poslal na speciální vyšetření do poradny v krajském městě. Zde již se mnou jednali jak s pravým nemocným – doktor specialista si prohlédl moje dýchací nosní cesty a stav uvnitř v krku, a potom mi doporučil vyšetření ve zdejší spánkové laboratoři. Vysvětlil mi, že se jedná o bezbolestné vyšetření, které spočívá v tom, že pacient stráví noc na lůžku a speciální přístroje monitorují jeho spánek. „Podle výsledků bychom postupovali dále.“, dodal doktor. „Vaše chrápání může být spojeno s poruchami dechu, spánkovou apnoí, to už může být zdraví nebezpečné.“, uzavřel a předal mi kontakt na spánkovou laboratoř. Vzpomněl jsem si, že projevy apnoe pravděpodobně budu mít – v noci se často budím, mám divoké sny, ve kterých se dusím a také manželka potvrdila, že občas zaslechne z mých úst zvuk podobný zachroptění a potom delší ticho – jasný důkaz apnoe. Uvidíme, co tedy přinese vyšetření ve spánkové laboratoři.

P.S. Svoje články o chrápání jsem rozdělil do tří částí: 1. vyšetření, 2. spánková laboratoř a 3. operace.  

Autor: Martin Vlasák | neděle 4.11.2018 14:25 | karma článku: 16,01 | přečteno: 726x